Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια αποτυχία; - Επιστροφή covid στην Wuhan - Ρεκόρ νοσηλειών στις ΗΠΑ με εμβολιασμένο το 70% των Αμερικάνων

Παγκόσμια αποτυχία; - Επιστροφή covid στην Wuhan - Ρεκόρ νοσηλειών στις ΗΠΑ με εμβολιασμένο το 70% των Αμερικάνων
Τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό θυμάτων λόγω covid από τον Δεκέμβριο του 2020 ανέφερε η Βραζιλία
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας της covid στην Κίνα και παρά την χορήγηση περίπου 4,2 δις δόσεων εμβολίων, η πανδημία του κορωνοϊού – εξαιτίας και των νέων μεταλλάξεων – εξακολουθεί να συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης.
Είναι χαρακτηριστικό πως η covid επέστρεψε εκεί όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκε, καθώς χθες Δευτέρα 2/8 αναφέρθηκαν τρία νέα κρούσματα στην πόλη Wuhan της Κίνας, το επίκεντρο της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2019.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως κρούσματα στην Wuhan είχαν να αναφερθούν από τον Μάιο του 2020, με τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν πως αρχίζουν άμεσα μαζικά τεστ σε όλον τον πληθυσμό της πόλης.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αρνητικό νέο.
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πως το 70% των Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί πλέον με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, επιτυγχάνοντας έτσι – έστω και με έναν μήνα καθυστέρηση – το στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Biden προκειμένου η χώρα να αποκτήσει και πάλι την ελευθερία της.
Κι όμως, οι Πολιτείες της Φλόριντα και της Λουιζιάνα ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο, τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών ασθενών με covid, με τους γιατρούς να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και να προειδοποιούν για ακόμα πιο σκοτεινές ημέρες, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Με τον ιό να επιστρέφει εκεί που «γεννήθηκε» - και ενώ η Κίνα έχει πραγματοποιήσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς – και με τις ΗΠΑ να βλέπουν αναζωπυρώσεις, εξάρσεις και αύξηση νοσηλευομένων, έχοντας παράλληλα εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι τεράστιες περιοχές του πλανήτη εξακολουθούν να έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid, τότε μάλλον δεν απέχουμε και πολύ από μια παγκόσμια αποτυχία στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 199.002.824 και οι νεκροί σε 4.237.665
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 35.131.467 κρούσματα και 613.679 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.726.507 και τρίτη σε νεκρούς με 425.195
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 557.223 και τρίτη σε κρούσματα με 19.953.501
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 6.230.482
• Πέμπτη η Γαλλία με 6.218.526 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.929,881
• Έβδομη η Τουρκία με 5.770.883 και όγδοη η Αργεντινή με 4.947.030
• Ένατη η Κολομβία με 4.801.050 και δέκατη η Ισπανία με 4.502.983
500_1.JPG
Κίνα: Η επιστροφή της covid στην Wuhan

Αν και η covid είχε «ξεριζωθεί» από την Wuhan, την πόλη όπου ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο του 2019, τρία νέα κρούσματα αναφέρθηκαν χθες Δευτέρα 2/8, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές αρχές.
Τα τρία νέα αυτά κρούσματα, τα πρώτα που αναφέρονται στην πόλη των 11 εκατομμυρίων από τον Μάιο του 2020, αποδίδονται στη μετάλλαξη Δέλτα και σε μια νέα εστία κορωνοϊού που πλήττει την ανατολική Κίνα.
Συνέπεια της επανεμφάνισης της covid είναι οι τοπικές αρχές να ανακοινώσουν τη διενέργεια μαζικών τεστ σε όλους τους κατοίκους της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως η Wuhan είχε τεθεί σε lockdown 76 ημερών από τις 23 Ιανουαρίου του 2020 και από τον Μάιο του 2020 δεν είχε αναφέρει ούτε ένα νέο τοπικό κρούσμα.
Αντίστοιχη βέβαια ήταν η πορεία και της υπόλοιπης Κίνας, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κινούνταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η χώρα ήλεγχε σχεδόν απόλυτα την επιδημία.
Μάλιστα και με δεδομένο ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών είχε επιταχυνθεί εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες – εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων – η Κίνα θεωρούνταν από τις χώρες που είχε εξαλείψει την επιδημία του κορωνοϊού.

Νέες εστίες, ραγδαία εξάπλωση

Ωστόσο, μια νέα εστία της μετάλλαξης Δέλτα, στην επαρχία Jiangsu και συγκεκριμένα, στην πόλη Nanjing, άλλαξε τα δεδομένα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 90 νέα κρούσματα, ενώ σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον 400 κρούσματα συνδέονται με την εστία στην πόλη Nanjing.
Η αναζωπύρωση της επιδημίας παραμένει περιορισμένη στην Κίνα σε σχέση με άλλες χώρες, όμως η νέα εστία έχει επεκταθεί γεωγραφικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους τελευταίους μήνες στη χώρα.
Πλέον περισσότερες από 12 επαρχίες έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού, όπως και το Πεκίνο, με τις αρχές της πόλης να συστήνουν στους πολίτες να φεύγουν μόνο για έκτακτες περιπτώσεις.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αποτρέψει μια νέα αναζωπύρωση, επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως lockdown, απαγόρευση μετακινήσεων και μαζικά τεστ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Nanjing, όπου ζουν περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν υποβληθεί όλοι οι κάτοικοι δύο φορές σε διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρίτη εκστρατεία.
Σημειώνεται πως η Κίνα μετρά λίγο περισσότερα από 93.000 κρούσματα και 4.636 θανάτους.

ΗΠΑ: Έξαρση νοσηλειών παρά τον εμβολιασμό του 70% των Αμερικάνων

Ανησυχητικά όμως είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ.
Αν και επιτεύχθηκε – έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα - ο στόχος που είχε θέσει στις αρχές του 2021 ο πρόεδρος Joe Biden, καθώς πλέον το 70% των Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία από τις Πολιτείες της Φλόριντα και της Λουιζιάνα, βάσει των οποίων έχουν αυξηθεί σε αριθμούς ρεκόρ οι νοσηλείες ασθενών με covid.
Εκτιμάται πως στην Φλόριντα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid έχουν ξεπεράσει τους 10.000 – ο υψηλότερος αριθμός στην Πολιτεία – ενώ και η Λουιζιάνα εκτιμώταν πως θα ξεπεράσει και αυτή μέσα στις επόμενες ώρες το δικό της ρεκόρ όσον αφορά τις νοσηλείες.
Μάλιστα η εξέλιξη αυτή ώθησε τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Bel Edwards να ζητήσει από τους πολίτες της Λουιζιάνα να ξαναφορέσουν μάσκα όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.
Οι γιατροί της Λουιζιάνα απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, προειδοποιώντας για εξαιρετικά δύσκολες ημέρες, καθώς τα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά.
Αντίστοιχη μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες καταγράφεται και στην Πολιτεία του Αρκάνσας ενώ στην Καλιφόρνια οι κυβερνήτες σε 8 κομητείες επανέφεραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται πως οι Πολιτείες της Φλόριντα, της Λουιζιάνα και του Αρκάνσας είναι από τις Πολιτείες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων.

Εμβολιασμένο πλήρως το 49,7% του συνόλου του πληθυσμού

Σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC, το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι εμβολιασμοί αυξάνονται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της Covid-19, το οποίο προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.
Κατά μέσο όρο, τα κρούσματα σε πανεθνικό επίπεδο ανέρχονται γύρω στα 60.000 καθημερινά.
Ωστόσο, καθώς έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως το 80% των ατόμων άνω των 65 ετών, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
777777.JPG
Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για τις αυξήσεις στις τιμές των εμβολίων Pfizer, Moderna

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημοσίευμα των Financial Times για τις αυξημένες τιμές των εμβολίων των Pfizer και της Moderna, στις νέες συμβάσεις που έχουν συναφθεί για λογαριασμό των χωρών της Ε.Ε..
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές που αναφέρει το δημοσίευμα των FT, λέγοντας ότι «πρόκειται για εμπιστευτικές ρήτρες» ενώ σημείωσε ότι «οι πληροφορίες έχουν αποκαλυφθεί χωρίς τη συμφωνία και των δύο μερών» και δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Πάντως, την αύξηση της τιμής των εμβολίων των Pfizer, Moderna επιβεβαίωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι οι εταιρείες θα προσαρμόσουν τα εμβόλια τους στις νέες μεταλλάξεις της covid.
«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές.
Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για όλους τους αγοραστές» υποστήριξε μιλώντας στο δίκτυο RFI ο Beaune χωρίς να διευκρινίζει το ποσό της αύξησης.
«Τα προσαρμόζουν, αυτό απαιτείται από τα υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια, στις παραλλαγές.
Ζητείται επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών των εμβολίων, να παράγεται στο ευρωπαϊκό έδαφος» είπε ο Beaune.

Οι νέες τιμές

Βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, η Pfizer θα αυξήσει την τιμή του εμβολίου της από τα 15,5 ευρώ στα 19,5 ευρώ, ενώ η Moderna θα το αυξήσει στα 25,5 ευρώ από 19 ευρώ που είχε συμφωνηθεί
Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει προμηθευθεί 330 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 100 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca, 50 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna και 20 εκατομμύρια του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Τρίτη δόση σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία από Σεπτέμβριο

Μετά τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων, και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για να χορηγήσει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε κάπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, σύμφωνα με το οποίο στο σχέδιο αυτό θα συμμετάσχουν με περίπου 2.000 φαρμακεία.
Βάσει του σχεδίου, το πρόγραμμα των ενισχυτικών τρίτων δόσεων σχεδιάζεται να ξεκινήσει την 6η Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί περί τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τη χορήγηση από την 1η Σεπτεμβρίου, μιας τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου για τον Covid-19 στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πολίτες.
Κινητές ομάδες εμβολιασμού θα σταλούν σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας για να χορηγήσουν στους ηλικιωμένους ενοίκους την αναμνηστική δόση.
Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, ανεξαρτήτως του εμβολίου που είχε χορηγηθεί στους ανθρώπους αυτούς στην πρώτη φάση της ανοσοποίησης.
Οι γιατροί θα μπορούν επίσης να χορηγούν μια τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ασθενείς ή σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
9999999.JPG
Αποκλιμακώνεται το β’ κύμα της επιδημίας στην Ινδία

Προς αποκλιμάκωση βαίνει το β’ κύμα της επιδημίας, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα φονικό, στην Ινδία.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 422 ασθενείς με την COVID-19 – ισάριθμοι με την προηγουμένη – και διαγνώστηκαν 30.549 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 425.195 νεκρούς επί συνόλου 31,73 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Η Ινδία καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ.

Βραζιλία: Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από το Δεκέμβριο του 2020

Στη Βραζιλία καταγράφηκε τις τελευταίες 24 ώρες ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός θυμάτων από τον Δεκέμβριο του 2020.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 15.143 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 389 ασθενείς με την COVID-19.
Η Βραζιλία μετρά 557.223 νεκρούς επί συνόλου 19.953.501 μολύνσεων
Χάρη στους εμβολιασμούς, ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανάτων που διαπιστώνονται ημερησίως υποχώρησε το τελευταίο επταήμερο στο ένα τρίτο περίπου των σχεδόν 3.000 στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στις αρχές Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος των θανάτων είχε να πέσει κάτω από το επίπεδο των 1.000 από την 20ή Ιανουαρίου (981), όταν ξέσπαγε το δεύτερο κύμα, που αποδείχθηκε εξαιρετικά φονικό.

Αυστραλία: Σε υψηλό 16μηνου τα κρούσματα στο Σίδνεϊ

Σε υψηλό 16μηνου παραμένουν τα κρούσματα στο Σίδνεϊ, με τις αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας να υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη χαλάρωση του lockdown έως τα τέλη Αυγούστου, αν το 50% των κατοίκων εμβολιαστεί.
Η Νέα Νότια Ουαλία δίνει μάχη για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στο Σίδνεϊ, το οποίο εδώ και 6 εβδομάδες τελεί υπό lockdown, το οποίο προγραμματίζεται να αρθεί στις 29 Αυγούστου.
Αν και η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 199 νέα κρούσματα μόλυνσης εγχώριας μετάδοσης κατά τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό αυτό να βρίσκεται κοντά στον υψηλότερο αριθμό των 239 ημερήσιων κρουσμάτων 16μήνου που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η πολιτειακή πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν αν 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί έως την προγραμματισμένη ημερομηνία άρσης του lockdown.
Η Αυστραλία κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει χαμηλά τους αριθμούς της COVID-19, με λίγα περισσότερα από 34.500 κρούσματα και 925 θανάτους.
Ωστόσο η εκστρατεία ανοσοποίησης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αλλαγών στις ιατρικές συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των ανησυχιών πρόκλησης θρομβώσεων αλλά και τους περιορισμούς στην παραλαβή των εμβολίων της Pfizer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης