Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η μετάλλαξη Delta έχει κορυφωθεί στην Ευρώπη και την Βρετανία – Υπάρχει ανησυχία για νέες μεταλλάξεις

Goldman Sachs: Η μετάλλαξη Delta έχει κορυφωθεί στην Ευρώπη και την Βρετανία – Υπάρχει ανησυχία για νέες μεταλλάξεις
Eάν εμφανιστεί μια νέα αρκετά μεταδοτική παραλλαγή που είναι ανθεκτική στα εμβόλια, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη...παραμένει ο πιο σοβαρός αρνητικός κίνδυνος αναφέρει η Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Η μετάλλαξη Delta έχει κορυφώσει στην Ευρώπη και την Βρετανία υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Μια ομάδα αναλυτών της Goldman παρακολουθεί στενά την πιο πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με βάση τις παραλλαγές Delta στην Ευρώπη (η τροχιά της επιδημίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές προβλέψεις, ιδιαίτερα για την ευρωζώνη).
Η Goldman Sachs ήταν από τις πρώτες στη Wall Street που υιοθέτησαν την άποψη ότι η μετάλλαξη Delta θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει η Goldman Sachs η μετάλλαξη Delta έχει «κορυφωθεί» στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου σύμφωνα με την ομάδα της Goldman είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα φτάσουν το υψηλότερο όριο ανοσίας της αγέλης (μεταξύ 80% και 85% έναντι 70% αρχικού στόχου) που απαιτείται για την προστασία από την μετάλλαξη Delta.
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού ή δείκτης R να αυξηθεί πίσω από το 1 αργότερα μέσα στο έτος (το σημείο οριοθέτησης μεταξύ εξάπλωσης και επιβράδυνσης).

Ερώτηση: Ο μαζικός εμβολιασμός ήταν βασικός παράγοντας για να διατηρηθούν σχετικά χαμηλές οι νοσηλείες στην Ευρώπη;

Α: Ναι.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες ήταν το δυσανάλογα χαμηλό επίπεδο εισαγωγών σε νοσοκομεία σε σχέση με τα νέα κρούσματα.
Παρόλο που οι νοσηλείες αυξήθηκαν κάπως τις τελευταίες εβδομάδες, ο λόγος νοσηλείας προς λοιμώξεις παρέμεινε σταθερός σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.
Τα διαθέσιμα στοιχεία καταλήγουν στο ότι οι πολίτες εμβολιάζονται.
Σε όλες τις χώρες, αυτή η απόκλιση είναι πιο έντονη στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, με τις νοσηλείες να αυξάνονται κατακόρυφα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού εμβολιασμού (συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής).
Εντός της Ευρώπης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την επίδραση των εμβολιασμών στον κίνδυνο νοσηλείας.
Για παράδειγμα, τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν απότομη μείωση των ποσοστών νοσηλείας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα μεγάλες και προκαθορισμένες μειώσεις για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες που συνάδουν με
1)υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας πριν από το εμβόλιο για αυτές τις ομάδες και
2)ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε ηλικιωμένους στην αρχική διανομή των εμβολίων.
Είναι σημαντικό ότι τα εμβόλια είχαν διπλή επίδραση στις παρατηρούμενες νοσηλείες:
πρώτον, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και δεύτερον, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας
Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι συνολικές νοσηλείες θα είχαν ήδη ξεπεράσει την αιχμή του Ιανουαρίου 2021 - όταν σχεδόν το 90% των νοσοκομειακών κλινών στην Αγγλία ήταν γεμάτες - χωρίς το όφελος από τους εμβολιασμούς όσον αφορά τους χαμηλότερους κινδύνους μόλυνσης και νοσηλείας

Στην Ισλανδία, όπου πάνω από το 85% του πληθυσμού των 16+ ετών έχει εμβολιαστεί από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως - οι νοσηλείες αυξήθηκαν μόνο στο 10% της ιστορικής κορύφωσης, παρόλο που τα νέα κρούσματα έχουν ήδη φτάσει στο αποκορύφωμα όλων των εποχών.
Όλοι οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές καταργήθηκαν στα τέλη Ιουνίου.
Αυτό το μοτίβο είναι επίσης συνεπές με υψηλότερη προστασία από νοσηλεία σε σύγκριση με συμπτωματική λοίμωξη, ειδικά για εμβόλια που δεν είναι mRNA (τα οποία έχουν συνολικό μερίδιο περίπου 43% στην Ισλανδία)

Ερώτηση: Οι πολίτες άλλαξαν καταναλωτικές συνήθειες με βάση την παράλλαξη Delta;

Παρόλο που οι νοσηλείες παρέμειναν δυσανάλογα χαμηλές σε σχέση με τα κρούσματα, φαίνεται πιθανό ότι οι νέες εστίες μπορεί να έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να προσαρμόσουν οικειοθελώς τη συμπεριφορά τους για να μειώσουν την έκθεση σε πιθανή μόλυνση.
Τέτοιες προσαρμογές θα μπορούσαν να έχουν οικονομικό κόστος, για παράδειγμα εάν οι καταναλωτές μειώσουν τις δαπάνες τους σε δραστηριότητες εξυπηρέτησης των καταναλωτών (όπως λιανικό εμπόριο ή φιλοξενία).

Ερώτηση: Η παράλλαξη Delta αυξάνει τον κίνδυνο νέων περιορισμών τους επόμενους μήνες;

Όχι σημαντικά, και πιστεύουμε ότι γενικά είναι ένας διαχειρίσιμος κίνδυνος.
Συνεχίζουμε να αναμένουμε σταδιακή χαλάρωση των υπόλοιπων μέτρων περιορισμού έως το τέλος του 2021, με τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ να προχωρούν συνολικά με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος νέων περιορισμών θα εξαρτηθεί τελικά από:
1)Τα κρούσματα:
Βλέπουμε ότι ο κίνδυνος λοιμώξεων θα αυξηθεί ξανά τους επόμενους μήνες, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη ζώνη του ευρώ.
Δεν αναμένονται επιπτώσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών ή στην εργασία λόγω μολύνσεων.
Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερες αν οι λοιμώξεις αυξηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, οπότε θα δούμε περιθώρια για επαναφορά ορισμένων στοχευμένων μέτρων (π.χ. όρια σε δημόσιες συγκεντρώσεις ή μαζικές εκδηλώσεις, χρήση μάσκας ή διεθνή ταξίδια) αλλά θα έχουν μικρό οικονομικό κόστος.

2) Νοσηλείες και θάνατοι:
Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι ακόμη και σε ένα πολύ σοβαρό και πολύ απίθανο σενάριο όπου κάθε μη ανοσοποιημένο άτομο επρόκειτο να μολυνθεί ταυτόχρονα, η πίεση στα νοσοκομεία θα υπερέβαινε ελάχιστα τη διαθέσιμη χωρητικότητα.
Το Ινστιτούτο SAGE προβάλλει επίσης αποτελέσματα νοσηλείας που είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του χειμερινού κύματος. Επομένως, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος υπερπλήρωσης των νοσοκομείων ή αυξημένων θανάτων από εδώ και πέρα είναι πολύ χαμηλότερος από οποιοδήποτε σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020.

3)Νέες μεταλλάξεις: Η πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα μπορούσε να λάβει δύο μορφές.
Πρώτον, εάν εμφανιζόταν μια νέα πολύ μεταδοτική παραλλαγή κατά της οποίας τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ωστόσο εξαιρετικά αποτελεσματικά, η εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάκαμψη.
Δεύτερον, εάν εμφανιστεί μια νέα αρκετά μεταδοτική παραλλαγή που είναι ανθεκτική στα εμβόλια, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη και παραμένει ο πιο σοβαρός αρνητικός κίνδυνος κατά την άποψή μας.
Goldmanss1.jpg

Goldmanss2.jpg
Goldmanss3.jpg
Goldmanss4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης