Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι βαθμολογίες των κρατών στη διαχείριση της πανδημίας – Στην 21η θέση βρίσκεται η Ελλάδα, κορυφαία η Νορβηγία

Bloomberg: Οι βαθμολογίες των κρατών στη διαχείριση της πανδημίας – Στην 21η θέση βρίσκεται η Ελλάδα, κορυφαία η Νορβηγία

Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Νορβηγία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία ενώ η Ελλάδα κατετάγη στην 21η θέση

Σχετικά Άρθρα
Κόλαφο για πολλές κυβερνήσεις αναπτυγμένων κρατών της Δύσης συνιστά η νέα μηνιαία λίστα του Covid Resilience Ranking του πρακτορείου Bloomberg η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
Στον εν λόγω κατάλογο καταγράφονται ποιες χώρες έχουν σταθεί πιο αποτελεσματικές απέναντι στην πανδημία και τους τριγμούς που προκαλεί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι η κατάταξη διαμορφώνεται με βάση 12 διαφορετικούς παράγοντες/δείκτες: Από τη διασπορά του ιού και τα επίπεδα των εμβολιασμών και των θανάτων έως την ποιότητα του συστήματος υγείας και την ταχύτητα του ανοίγματος των οικονομιών .

Κατάταξη

Είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, όταν οι ΗΠΑ με δυσκολία διατηρούν την πέμπτη θέση και η Γερμανία δεν βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα, αλλά στην 12η θέση, μόλις τέσσερις θέσεις πάνω από την Τουρκία, που είναι στην 16η θέση.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση, έχοντας πέσει κατά δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, και λαμβάνοντας σκορ ύψους 68,1 και ποσοστό εμβολιασμών (σύμφωνα με τη λίστα) στο 47,4%.

Εκθρονίστηκαν οι ΗΠΑ

Σε γενικές γραμμές η Ευρώπη κατάφερε να «πιάσει» αλλά και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τόσο σε επίπεδα εμβολιασμών και ανοίγματος των αγορών όσο και συνολικά επιστροφής στην κανονικότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη λίστα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν την πρώτη θέση!
Επίσης, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία ανέβηκε στην τέταρτη θέση, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται επίσης η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.
ranking.PNG
Η περίπτωση της Βρετανίας: «Μέρα Ελευθερίας»

Ίσως η πιο… ιδιαίτερη περίπτωση της λίστας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε συνολικά 16(!) θέσεις και προσγειώθηκε στην 25η , παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των εμβολιασμών της βρίσκεται, σύμφωνα με τη λίστα, στο 62,8%.
Η επιδείνωση αυτή αντανακλά την κάθετη εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Delta σε συνδυασμό με την εμμονή της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη χαλαρότητα όσον αφροά τα υγειονομικά μέτρα  και μάλιστα μόλις πρόσφατα να γιορτάσει τη «Μέρα Ελευθερίας» με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.
Το αν η τακτική της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ή θα αποδειχτεί ένα τεράστιο και λίαν επώδυνο λάθος, θα φανεί στην πορεία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα

Ιαπωνία

Εντύπωση προκαλεί και η σταθερά πολύ χαμηλή επίδοση της Ιαπωνίας, μιας ισχυρής οικονομικά χώρας που θα περίμενε κανείς να έχει θετικές επιδόσεις ταχύτατα στο μέτωπο των εμβολιασμών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και τελικά κατέληξε… ουραγός.
Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία εμφανίζεται στην 26η θέση και μάλιστα έχει χάσει άλλες τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

Ουραγοί

Στις τελευταίες θέσεις, από τις συνολικά 53 χώρες της λίστας, περιλαμβάνονται κυρίως χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Τελευταία των τελευταίων είναι η Ινδονησία με επίδοση 40,2 και ποσοστό εμβολιασμών στο 11,9%(!), ενώ την τελευταία πεντάδα απαρτίζουν επίσης οι Φιλιππίνες (49η θέση), η Αργεντινή (50ή), η Νότιος Αφρική (51η) και η Μαλαισία (52η).
deats.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης