Διεθνή

Daily Sabah: Αυξάνεται το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ - Θα αυξηθεί με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης

Daily Sabah: Αυξάνεται το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ - Θα αυξηθεί με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης
Το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και της μεγαλύτερης αγοράς της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνεται γεωμετρικά μέχρι στιγμής μέσα στο 2021  μέσω στενότερων οικονομικών δεσμών
Σχετικά Άρθρα

Το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και της μεγαλύτερης αγοράς της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνεται γεωμετρικά μέχρι στιγμής μέσα στο 2021  μέσω στενότερων οικονομικών δεσμών παρά τις διαφωνίες που επισκιάζουν τους δεσμούς μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών αναφέρει σε ανάλυσή της η Daily Sabah.
Οι εμπορικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι προσπάθειες για μια πιο θετική ατζέντα καθώς και συγκεκριμένα βήματα για να προχωρήσουμε με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας θα διπλασιάσει περαιτέρω τη διμερή ανταλλαγή αγαθών.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στα κράτη μέλη του μπλοκ σημείωσαν διψήφια αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2021ς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε μια ανάκαμψη από την πτώση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42% από πριν από ένα χρόνο σε σχεδόν 40,86 δισεκατομμύρια δολάρια (354,38 δισεκατομμύρια TL) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM).
Το μπλοκ αντιπροσώπευε σχεδόν το 39% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας, το οποίο σημείωσε αύξηση σχεδόν 40% στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η αυτοκινητοβιομηχανία πρωτοστατεί με πωλήσεις αξίας 9,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθούν τα ενδύματα με αξία 5,65 δισεκατομμύρια δολάρια και χημικά με 4,77 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι πωλήσεις χάλυβα στο μπλοκ ανήλθαν σε περίπου 3,27 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γερμανία παρέμεινε στην κορυφή της αγοράς των Τούρκων εξαγωγέων, με αγαθά αξίας 1,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 33,2% από περίπου 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Ο πρόεδρος της TIM Ismail Gülle δήλωσε ότι οι πωλήσεις στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, που ανέρχονταν σε 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το μπλοκ αντιπροσώπευε το 41,7% των συνολικών πωλήσεων που έκανε το έθνος τον περασμένο μήνα.
«Προσθέτοντας σε αυτά τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, το μερίδιο της ευρωπαϊκής ηπείρου στις εξαγωγές μας τον Ιούνιο ήταν 56,3%», δήλωσε ο Gülle.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι εξαγωγές στο μπλοκ συνέχισαν να αυξάνονται παρά το γεγονός ότι ορισμένα έθνη επέκτειναν ή αύξησαν τους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού.
Αυτό, είπε ο Gülle, αποδεικνύει το γεγονός ότι «η Τουρκία είναι πλέον ένα ασφαλές λιμάνι εφοδιασμού».
Επισήμανε τα πολλά μεγάλα πλεονεκτήματα της Τουρκίας, όπως την ποικιλομορφία αγαθών και τομέων, την αναπτυγμένη βιομηχανία, την ευέλικτη και γρήγορη δομή παραγωγής, τη συμμόρφωση με την ΕΕ στα πρότυπα προϊόντων, τις ισχυρές υπηρεσίες εφοδιαστικής, την υψηλή λιμενική και ναυτιλιακή ικανότητα, και ανέπτυξε ευκαιρίες χρηματοδότησης εξαγωγών.
«Η Τουρκία μπορεί να φτάσει σε μια αγορά 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με πληθυσμό 1,6 δισεκατομμυρίων σε ακτίνα πτήσης τεσσάρων ωρών», σημείωσε ο Gülle.

Αναβάθμιση και επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης

Ορίστηκε κρίσιμης σημασίας για τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Εμπορίου Mehmet Muş και αξιωματούχων της ΕΕ για διμερή συμφωνία εμπορίου και τελωνειακής ένωσης.
«Ας ελπίσουμε ότι οι εξαγωγές μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη αγορά μας, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συζητούν τη θετική ατζέντα της Τουρκίας και της ΕΕ και τα θέματα ενημέρωσης της τελωνειακής ένωσης».
Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη σημαντική πρόοδος σχετικά με την επέκταση του περιεχομένου της τελωνειακής ένωσης.
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το μπλοκ αποφάσισε να συνεχίσει να εργάζεται για την ενημέρωση της εμπορικής συμφωνίας, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες για την τελωνειακή ένωση, και φυσικά περιμένουμε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία», δήλωσε η Merkel.
Σε δήλωσή του σχετικά με τα συμπεράσματα των συνομιλιών για την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την ετοιμότητα του μπλοκ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την επιφύλαξη των όρων που καθορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς μια εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή του σε όλα τα κράτη μέλη », ανέφερε η δήλωση.
Ωστόσο, η Τουρκία, υποψήφια της ΕΕ για ένταξη στο μπλοκ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής δεν απέχουν από τα αναμενόμενα και απαραίτητα βήματα.
Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της όσον αφορά τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών
«Η αναγνώριση της ΕΕ ότι η ένταση έχει μειωθεί και η καθυστέρηση της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης, θεωρείται ως τακτική καθυστέρησης, έλλειψη βούλησης και κατάχρηση ένταξης στην ΕΕ από ένα ή δύο κράτη μέλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το πλήθος των διαφωνιών μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.
Μια βαθύτερη εμπορική συμφωνία της δεκαετίας του 1990 θα επεκταθεί σε υπηρεσίες, αγροτικά αγαθά και δημόσιες συμβάσεις.
Η επέκταση θα φέρει την Τουρκία πλήρως στην εσωτερική αγορά του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο, επιτρέποντας σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ρέουν απρόσκοπτα.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα εκτός ΕΕ με συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε το 1995.
Στην αξιολόγησή της στις 21 Δεκεμβρίου 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της συμφωνίας.
Η τρέχουσα συμφωνία τελωνειακής ένωσης καλύπτει μόνο ένα περιορισμένο φάσμα βιομηχανικών προϊόντων και δεν περιλαμβάνει τη γεωργία, τις δημόσιες συμβάσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Η συμπερίληψη αυτών των τομέων εκτιμάται ότι αυξάνει το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σημαντική αύξηση από τα τρέχοντα 165 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης