Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παγωμένα» χαμόγελα στη συνάντηση Biden - Putin - Συμφωνία για επιστροφή πρεσβευτών - Νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά

«Παγωμένα» χαμόγελα στη συνάντηση Biden - Putin - Συμφωνία για επιστροφή πρεσβευτών - Νέες συνομιλίες για τα πυρηνικά

Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών μετά από σχεδόν δυο ώρες - «Σε ευχαριστώ για το μακρύ ταξίδι που έκανες για να συναντηθούμε» είπε ο Putin - «Θα εργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος» απάντησε ο Biden

Σχετικά Άρθρα

(Upd) Η κατ' ιδίαν συζήτηση του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden και του ρώσου ομολόγου του V. Putin, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, A. Blinken και S. Lavrov, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για μια ώρα και 15 λεπτά), ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η διευρυμένη σύνοδος ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μετά από περίπου μια ώρα.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί επίσημα για τη σύνοδο κορυφής έχουν πλέον τελειώσει.
Ο Biden πάντως, αποχώρησε από τη βίλα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί, η αρχική σύνοδος Biden - Putin, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, κράτησε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ η δεύτερη, διευρυμένη, συνεδρία είχε διάρκεια 65 λεπτών.
Λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες του Αμερικανού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Putin ευχαρίστησε τον Biden για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν».
«Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο.
Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Biden, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Biden για συνάντηση με Putin: Θετικός ο τόνος- Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω

Μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin, ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «μοιράζονται την ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μια σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη».
«Είπα στον Πρόεδρο Putin ότι η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας.
Είναι για τον αμερικανικό λαό», είπε ο Biden στη συνέντευξη τύπου.
Πρόσθεσε ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει την καταπολέμηση της πανδημίας την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, την αποκατάσταση σχέσεων σε όλο τον κόσμο με τους συμμάχους και την προστασία των Αμερικανών.
Παράλληλα εξήγησε γιατί πίστευε ότι ήταν σημαντικό να συναντηθεί με τον Putin.
«Ήταν σημαντικό να συναντηθούμε αυτοπροσώπως, ώστε να μην υπάρχει λάθος ή ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το τι ήθελα να επικοινωνήσω.
Έκανα ό, τι ήρθα να κάνω», είπε ο Biden.
«Νούμερο ένα, να προσδιοριστούν οι τομείς που θα μπορούσαν οι δύο χώρες μας για να προωθήσουν το αμοιβαίο συμφέρον τους.
Δύο, ξεκαθάρισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν σε ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντά μας ή εκείνα των συμμάχων μας.
Και τρία, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να σας πω, το κλίμα ολόκληρης της συνάντησης, υποθέτω ότι ήταν συνολικά τέσσερις ώρες, ήταν καλό.
Θετικό», είπε για τη σημερινή συνάντηση.
Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπήρχαν «απειλές».
Ο Biden επισήμανε ότι οι προσεχείς μήνες θα χρησιμεύσουν ως «δοκιμή» για το αν η σημερινή τους συζήτηση θα αποδειχθεί ότι φέρνει τα έθνη πιο κοντά στην πρόοδο.
Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι «θα είναι πάντα στο τραπέζι».
Μάλιστα ο ίδιος «κατέστησε σαφές στον Putin ότι θα συνεχίσει να μιλάει για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μίλησε και για το θέμα της κυβερνοασφάλειας.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 16 κρίσιμες υποδομές οι οποίες βρίσκονται «εκτός ορίων».
Η Ρωσία συμφώνησε κατ' αρχήν, είπε ο Biden, προσθέτοντας όμως ότι «το επί της αρχής είναι ένα πράγμα, πρέπει να υποστηρίζεται και από την πρακτική».


Η συνάντηση με τον Biden πήγε καλά - Δεν υπήρξε εχθρότητα

Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putinν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Biden στη Γενεύη, πως στη συνάντηση δεν υπήρξε εχθρότητα και ότι οι συνομιλίες πήγαν καλά, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
«Πιστεύω ότι δεν υπήρχε εχθρότητα.
Οι θέσεις μας διαφέρουν σε πολλά σημεία, αλλά, κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, και οι δύο πλευρές κατέδειξαν την επιθυμία να κατανοήσουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν τρόπους σύγκλισης θέσεων.
Η συνομιλία ήταν πολύ εποικοδομητική», τόνισε ο Putin.
Ο V. Putin δήλωσε ότι συζήτησε με τον Biden για τη στρατηγική σταθερότητα, τις εμπορικές σχέσεις, την περιφερειακή ασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
«Τα θέματα συζήτησης είναι πιθανώς γνωστά σε όλους, στρατηγική σταθερότητα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικές σχέσεις, συνεργασία στην Αρκτική, μετξαύ άλλων», δήλωσε ο V. Putin σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη.
«Συμφωνήσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλο το φάσμα της συνεργασίας στον διπλωματικό τομέα.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς συζήτηση.
Όπως μου φάνηκε, και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες στο να αναζητηθούν λύσεις».
Η πλειονότητα των κυβερνοεπιθέσεων στον κόσμο προέρχεται από τις ΗΠΑ, η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «ηγετικών» χωρών, δήλωσε ο V. Putin σχετικά με το θέμα.
«Από αμερικανικές πηγές προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στον κόσμο πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ.
Στη δεύτερη θέση είναι ο Καναδάς.
Έπειτα ακολουθούν δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής και μετά η Μεγάλη Βρετανία.
Η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο χωρών από τις οποίες πραγματοποιείται στον κυβερνοχώρο ο μεγαλύτερος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων διαφόρων ειδών".
Ο V. Putin ανέφερε επίσης ότι οι πρέσβεις των δύο χωρών θα επιστρέψουν στις εργασίες τους και πρόσθεσε ότι το πότε θα συμβεί αυτό είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα.

Γιατί μίλησαν χωριστά οι δυο ηγέτες

Οι δυο ηγέτες δεν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.
Αξιωματούχοι του Λευκοί Οίκου δήλωσαν ότι η Ρωσία πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Putin την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κατάσταση, όπως αυτή που είχε διαμορφωθεί μετά τη συνάντησή του με τον Trump, το 2018, στο Ελσίνκι.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση της επιθυμίας του Putin να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια σαν «να είχε εξασφαλίσει το καλύτερο από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ» .
«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό σχετικά με το ποιος μπορεί να πει καλύτερα πράγματα μπροστά σε μια συνέντευξη Τύπου ή να προσπαθήσει να ντροπιάσει ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Biden την Κυριακή, εξηγώντας την απόφαση.

«Παγωμένα» χαμόγελα και χαμηλά βλέμματα

Σύμφωνα με το CNN, ο Biden χαμογέλασε σε κάποια από τις ατάκες του Putin , ωστόσο γενικά τα βλέμματα των δυο ηγετών ήταν, επαφρώς, «παγωμένα», ενώ δεν αντάλλαξαν αρκετές ματιές μεταξύ τους.
Πληροφορίες, κάνουν λόγβ ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πανδημία, την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις διμερείς σχέσεις που έχουν ενταθεί πρόσφατα.
Μαζί με τον Putin βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Pescov, ο A. Adonov, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, V. Gerasimov, μεταξύ άλλων.
Η συνοδεία του Biden περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών A. Blinken και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας J. Salivan, καθώς και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, J. Salivan.


 

Τα πέντε ζητήματα αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας

Κυβερνοπόλεμος

Οι κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου και οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές βρίσκονταν στο επίκεντρο της διμερούς έντασης και αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του D. Trump το 2016.
Πιο πρόσφατα μια σειρά μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων ενόχλησαν την Ουάσινγκτον. SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS: οι επιθέσεις εναντίον τους αποδόθηκαν στη Μόσχα ή σε χάκερς με έδρα τη Ρωσία.
Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικά της ζητήματα στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα θεωρεί εξάλλου ότι είναι θύμα αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί «μια παγκόσμια συμφωνία» για να περιοριστεί η χρήση των κυβερνοόπλων.
Μια πρόταση την οποία έκανε το Κρεμλίνο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ανθρώπινα δικαιώματα και Navalny

Ο Biden έχει δεσμευθεί ότι θα πει στον Putin πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα» μπροστά στις «παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.
Ένα θέμα που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, καθώς το Κρεμλίνο θεωρεί ότι αποτελεί απόδειξη των παρεμβάσεων της Ουάσινγκτον και του ηγεμονισμού των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές επικρίσεις αυξήθηκαν μετά τη δηλητηρίαση τον Αύγουστο του 2020 του Ρώσου αντιφρονούντα A. Navalny.
Ο Navalny επέζησε και πλέον βρίσκεται στη φυλακή, με τους συγγενείς του και τις οργανώσεις του να έχουν γίνει στόχος δικαστικής επίθεσης.
Η Ρωσία από την πλευρά της διερωτάται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των υποστηρικτών του τέως προέδρου Trump, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο.
Επικρίνει επίσης «τη λογοκρισία» στο Χόλυγουντ όπως και το διαδίκτυο από τις εταιρείες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Τέλος, η Μόσχα καταγγέλλει ότι «η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει σε επίπεδα γελοιότητας» στις ΗΠΑ.

Στρατιωτική αντιπαράθεση

Στο στρατιωτικό πεδίο -στην Ουκρανία, τη Συρία και την Αρκτική μεταξύ άλλων-οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για στρατιωτικό επεκτατισμό.
Το τέλος μιας σειράς συμφωνιών εγείρει φόβους για μια κούρσα εξοπλισμών.
Από το 2018 ο Putin εξαίρει τους «υπερηχητικούς» πυραύλους της Ρωσίας, οι οποίοι μπορούν να ξεφύγουν από τα υφιστάμενα αντιαεροπορικά συστήματα.
Η στρατηγική ισορροπία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην καρδιά των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ θέλουν να επιμείνουν στην πρόσφατη ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε προκαλέσει ανησυχία για μια ακόμη ρωσική εισβολή στη χώρα, μετά την απώλεια της Κριμαίας το 2014.
Η Μόσχα από την πλευρά της εκτιμά ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια και η ανάπτυξη δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και την ανατολική Ευρώπη αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή.

Απελάσεις

Σε κάθε νέο κύμα κυρώσεων Ρώσοι και Αμερικανοί προχωρούν στην απέλαση διπλωματών, μειώνοντας το προσωπικό των πρεσβειών τους και περιορίζοντας τους διαύλους επικοινωνίας.
Μόσχα και Ουάσινγκτον ανακάλεσαν επίσης φέτος τους πρεσβευτές τους «για διαβουλεύσεις», αφού ο Biden χαρακτήρισε τον Putin «δολοφόνο».
Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν την παροχή βίζας στους Ρώσους διπλωμάτες.
Εξάλλου η Μόσχα αρνήθηκε τον Φεβρουάριο να δώσει βίζα στον εκπρόσωπο της NASA.
Η αμερικανικό προξενείο στη Μόσχα δεν εκδίδει καθόλου βίζες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς η Ρωσία του απαγόρευσε να έχει ντόπιους υπαλλήλους.
Επίσης απειλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχει για τους Αμερικανούς πολίτες.

Κρατούμενοι

Πολλοί κρατούμενοι ελπίζουν ο Biden και ο Putin να καταλήξουν σε συμφωνία για την τύχη τους τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Ο P. Willan, που κρατείται στη Ρωσία κατηγορούμενος για κατασκοπεία, ζήτησε στις αρχές του μήνα από τον Αμερικανό πρόεδρο να συμφωνήσει στην ανταλλαγή του με έναν Ρώσο.
Η μητέρα του εμπόρου όπλων V. Butte, που κρατείται στις ΗΠΑ, επίσης απηύθυνε έκκληση στους δύο ηγέτες.
Η οικογένεια του K. Yiarosenko, ενός Ρώσου πιλότου που κρατείται στις ΗΠΑ για διακίνηση κοκαΐνης, ζητεί την απελευθέρωσή του.
Οποιαδήποτε σχετική διαπραγμάτευση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τον Αμερικανό T. Reed, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία επειδή μεθυσμένος επιτέθηκε σε δύο Ρώσους αστυνομικούς.


Το στοίχημα του Biden


Σε κάθε περίπτωση Biden και Putin θέλουν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.
Τόσο στην απέναντι πλευρά όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο μεν Biden, με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, θέλησε να καταστήσει σαφές -σε G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ- πως η Αμερική επέστρεψε και πως η Δύση ενωμένη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, στις οποίες ενέταξε τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά αντιθέτως θέλει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση, αν και έχει σπεύσει να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν σκληρά εφόσον υπάρξουν επιβλαβείς ενέργειες από τη Μόσχα.
Άλλωστε όλες του οι συναντήσεις από την περασμένη Τετάρτη που βρέθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν να κάνουν με την «επιστροφή των ΗΠΑ», με τη Δύση που πρέπει ενωμένη να σταθεί και να αντιμετωπίσει τις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα.
Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση με τον Putin είναι για τον Biden μια πρώτη κρίσιμη, πολιτική δοκιμασία και στη μάχη που δίνει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό για να πείσει ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες.

Τα «θέλω» του Putin

Από την πλευρά του ο Vladimir Putin θέλει να σταθεί απέναντι στον Biden ως ισότιμος συνομιλητής.
Κάτι που αυτή η συνάντηση του το επιτρέπει, μια και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων, η οποία θα επικεντρωθεί στις αμερικανορωσικές σχέσεις και στα διμερή θέματα και προβλήματα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει με τη σημερινή συνάντηση, μια και με όρους συμβολισμού, η Ρωσία τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, και αυτό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά από τον Putin, ο οποίος θέλει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμος συνομιλητής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Άλλωστε το γεγονός ότι ήδη πολλοί υποστηρίζουν πως οι σημερινές συνομιλίες παραπέμπουν στις εποχές των συγκρούσεων ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης ηχεί ωραία στα αυτιά του Ρώσου προέδρου.

Πρώτη ενημέρωση 2021-06-16 17:49:15
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης