Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο γρίφος της αρνητικής απόδοσης του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

FT: Ο γρίφος της αρνητικής απόδοσης του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

Γιατί οι επενδυτές θα πληρώσουν για να δανειστούν το πιο… ριψοκίνδυνο χρέος της Ευρώπης, σύμφωνα με τους FT

Σχετικά Άρθρα

 Η απόδοση των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας έλαβε αρνητικό πρόσημο πρώτη φορά τη Δευτέρα 14 Ιουνίου καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει σταθερό το ρυθμό του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, προκάλεσε ράλι στο ριψοκίνδυνο χρέος της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, η κίνηση αυτή της αγοράς σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι στην πραγματικότητα διατεθειμένοι να πληρώσουν την Αθήνα προκειμένου να δανειστούν για τη διάρκεια έως και μισή δεκαετία, παρά το γεγονός ότι επίπεδα χρέους της Ελλάδας έχουν αυξηθεί σε περισσότερο από 200% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Ιταλία είναι πλέον το μόνο μέλος της ευρωζώνης με θετικό πενταετές κόστος δανεισμού, αν και αυτό κινείται μόλις οριακά πάνω από το μηδέν.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Οι αγορές ομολόγων τον Μάιο αντιμετώπισαν σημαντικές αναταράξεις λόγω των εικασιών ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί με ταχύτητα σε μια οικονομική ανάκαμψη μειώνοντας το μέγεθος των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, η αγορά αντιστάθμισε τις απώλειές αφού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρνηθηκαν κάθε πιθανότητα να μεπει φρένο στο πρόγραμμα και στη συνέχεια διατήρησαν αμετάβλητο τον πρόσφατο ρυθμό αγοράς της κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής της περασμένης Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021.
«Βλέπουμε αυτό το ράλι στα ομόλογα επειδή η ΕΚΤ έχει καθησυχάσει την αγορά ότι δεν θα αφαιρέσει άμεσα το (νομισματικό) δίκτυ ασφαλείας», δήλωσε ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

Το ελληνικό ορόσημο

Για την Ελλάδα, οι αρνητικές πενταετείς αποδόσεις είναι το τελευταίο ορόσημο σε μια εκπληκτική επιστροφή, καθώς η χώρα ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων και χρειάστηκε μια σειρά σχεδίων διάσωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία.
Η Αθήνα επωφελήθηκε από το πρόσφατο ράλι, πουλώντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέων 10ετών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, μια συμφωνία που προσέλκυσε ρεκόρ προσφορών ύψους 30 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι βαρύνεται από ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στον κόσμο, σχετικά μικρό μέρος του χρέους της διακρατείται από ιδιώτες, με ενώ το μαγαλύτερο μέρος αγορά τα δάνεια που έλαβε η χώρα από την ΕΕ στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης είτε έχει αγοραστεί από την ΕΚΤ.

Ευτυχείς.. επενδυτές

Ορισμένοι επενδυτές μάλιστα δηλώνουν ευτυχείς που κατέχουν ομόλογα που έχουν εκδοθεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία - τα οποία παρά τις πολύ χαμηλές αποδόσεις προσφέρουν κέρδος σε σχέση με τα αρνητικά γερμανικά επιτόκια - επειδή η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης είναι πιθανό να αντισταθμίσει οποιαδήποτε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού το οποίο θα επιβράδυνε την οικονομική ανάκαμψη.
5m.PNG
Συνθήκες χρηματοδότησης

«Για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές η ΕΚΤ είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε ο Nic Hoogewijs, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Lombard Odier Investment Managers.
«Δεν είναι επιθυμητή η αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών και το κόστος χρηματοδότησης του δημόσιου δανεισμού για κάθε κράτος είναι κλειδί για την οικονομική τουανάκαμψη».
Ο Hoogewijs επισήμανε ότι η εταιρεία διακρατεί κρατικά ομόλογα υψηλότερης απόδοσης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ παρά την έκρηξη στα επίπεδα χρέους που προκλήθηκε από την πανδημία.
«Δε μπορεί κάποιος να τοποθετείται στην αγορά ομολόγων με βάση τα spread τα οποία διαμορφώνονται βάσει των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων.
Δεν είναι αυτό που καθοδηγεί τη διαμόρφωση της καμπύλης χρέους», επισήμανε.

Χαλάρωση

Οι επενδυτές είναι απίθανο να στοιχηματίσουν εναντίον των ελληνικών ή ιταλικών ομολόγων καθώς οι αγορές κατευθύνονται σε μια πιθανή θερινή χαλάρωση, σύμφωνα με τον McGuire.
Ωστόσο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αποκτά μεγαλύτερη ορμή, η συζήτηση για φρένο στο ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ θα είναι πιθανό να επιστρέψει.
«Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο», Υπογράμμισε.
«Όμως, καθώς προχωράμε προς τον Σεπτέμβριο, υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει η συζήτηση στην άρση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».
φινα.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης