Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου 500 εκατ ευρώ Τier II εξετάζει η Eurobank - Πότε προγραμματίζεται να γίνει η έκδοση

Έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου 500 εκατ ευρώ Τier II εξετάζει η Eurobank - Πότε προγραμματίζεται να γίνει η έκδοση
Η διοίκηση της Eurobank ήδη έχει αναφέρει στους επενδυτές την πιθανότητα έκδοσης, ομολόγου, αναλόγως των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές
Την έξοδο στις αγορές, πιθανότατα κατά το β’ ή γ’ τρίμηνο του 2021 σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Εurobank με έκδοση 5ετούς ομολόγου Tier II έως 500 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της τράπεζας ήδη έχει αναφέρει στους επενδυτές την πιθανότητα έκδοσης, αναλόγως βεβαίως και των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές.
Αν και δεν υπάρχουν άλλες τιτλοποιήσεις για το 2021, με την έκδοση η τράπεζα θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της, (συνολικός Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 15,6% στο 9μηνο 2020).    
Η Εurobank διαθέτει ομόλογα tier II ύψους 950 εκατ. ευρώ σε (αντικάτασταση των προνομιούχων μετοχών) ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 προχώρησε σε μερική ακύρωση καλυμμένων ομολογιών ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ οι οποίες διακρατούνταν από την τράπεζα.
Το Νοέμβριο του 2020, έληξαν καλυμμένες ομολογίες ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ οι οποίες είχαν εκδοθεί από την Τράπεζα και διακρατούνταν από τρίτους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος το οποίο θα ζητηθεί απο τους επενδυτές θα κρίνει την απόφαση για την τελική έκδοση καθώς και η εικόνα των διεθνών αγορών κατά τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

Ανοδική πορεία

Πρόσφατα παρατηρήθηκε μια στροφή των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα διαβάθμισης Tier II.
Υστερα απο αρκετό διάστημα πτώσης των τιμών των τραπεζικών ομολόγων πρόσφατα παρατηρήθηκε μια σημαντική άνοδος καθώς ξένοι επενδυτές έλαβαν θέσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, όταν ανακοινώθηκε η έλευση του εμβολίου διεθνώς.
Τα κέρδη τα οποία ήδη καταγράφονται είναι υψηλά και πραγματοποιήθηκαν σε συνδυασμό και με μετοχικές θέσεις σε ελληνικές τράπεζες.
Ενδεικτικά, το πράσινο ομόλογο της Εθνικής, ύψους 500 εκατ. ευρώ (λήξης 2026) με κουπόνι 2,75% κινείται στο 98,97% της ονομαστικής αξίας.
Το έτερο ομόλογο, λήξης 2029 κινείται στο 107,42% της ονομαστικής αξίας.
Σε υψηλές τιμές (104,37 %) διατηρείται και το ομόλογο της Alpha bank με κουπόνι 2,5%, ενω το δεύτερο ομόλογο της Alpha Bank φέρει τιμή 92,9% με κουπόνι 4,25%.
Ανοδικά κινείται και το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς με κουπόνι 9,75% στο 86,4%, ενω το δεύτερο ομόλογο της Τράπεζας κινείται με τιμή  73,55% και κουπόνι 5,5%.
Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, αλλά και η έλευση του εμβολίου που άλλαξε το παιχνίδι σ ότι αφορά το γύρισμα των οικονομιών διεθνώς ήταν τα δυο κίνητρα για τους επενδυτές.
Επιπρόσθετα τα ομόλογα σε αναδυόμενες αγορές- όπως την ελληνική – ευνοούνται όπως σημειώνουν σε εκθέσεις τους οι αναλυτές απο την υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και απο την εκλογή του κ. John Biden στην προεδρία των ΗΠΑ.

Swap Ομολόγων – Δεν έχει αποκλειστεί

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η Eurobank δεν έχει αποκλείσει ένα swap κρατικών ομολόγων με το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο σταθμίζονται  προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης καθώς απο την άλλη πλευρά θα χάθουν έσοδα απο τόκους.
Στο εννεάμηνο 2020 η Eurobank κατείχε κρατικά ομόλογα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενω αναγνωρίστηκαν κέρδη 233 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com        
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης