Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με αιχμή τα ομόλογα της περιφέρειας

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με αιχμή τα ομόλογα της περιφέρειας
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,06%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Μαρτίου 2021 ενώ το ελληνικό 10ετές επέστρεψε στο 1,03% με το spread να περιορίζεται στις 113 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα

Πρωταγωνίστησαν στο πτωτικό κύμα των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ τα ελληνικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα, καθώς κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια μηνός, ενώ την ίδια ώρα οι χρηματαγορές και τα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν από το sell off της Τετάρτης 19 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.
Σημαντική αποκλιμάκωση είχαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αρχής γενομένης με αυτές των ομολόγων της περιφέρειας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Περιφέρεια

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,06%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Μαρτίου 2021.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε αντίστοιχη αποκλιμάκωση επιστρέφοντας στο 1,03%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Μαρτίου 2021, με το spread να περιορίζεται στις 113 μονάδες βάσης.
Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ.

Προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Radobank, επισημαίνει ότι ενώ οι κινήσεις μοιάζουν με την επιστροφή της διάθεσης των επενδυτών στη ανάληψη ρίσκου, καθώς μετοχές και ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης να πραγματοποίησαν ανοδική τροχιά σε μία ταυτόχρονη κίνηση, η πτώση του βασικού μέτρου αναφοράς για τις πληθωριστικές προσδοκίες (οι προσδοκίες για τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην 5ετία) και η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου δεν συνάδουν με την άποψη αυτή.
Το μέτρο της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, κάτω από το 1,57%.
Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Philip Lane ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «γίνει ακόμη πολλή δουλειά» για να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο της κεντρικής τράπεζας που είναι το 2%.

Γερμανία

Ενώ όμως στην ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις σημείωσαν πτώση, στον «πυρήνα» δεν υπήρξε κινητικότητα με τις αποδόσεις να παραμένουν σταθερές στο -0,11% αφού μάλιστα κατέγραψαν ανοδική κίνηση κατά την αρχή της συνεδρίασης.

Τα πρακτικά της Fed

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι κάποιοι αξιωματούχοι σκέφτονται πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για επιβράδυνση στο ρυθμό αγορών στοιχείων ενεργητικού, στις επόμενες συνεδριάσεις, εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς.
Ωστόσο, τα πρακτικά δεν είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα γερμανικά ομόλογα όσο στα αμερικανικά.
«Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρακολουθούν την ΕΚΤ και γνωρίζουν ότι δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με αυτή της Fed», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank Andy Kosher

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης