Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Γιατί οι ΕΚΤ δεν αντιδρά στις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων;

Reuters: Γιατί οι ΕΚΤ δεν αντιδρά στις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων;

Σύμφωνα με αναλυτές ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, οι «πραγματικές» αποδόσεις – αφού προσαρμοστούν στον πληθωρισμό – δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και αυτό καθησυχάζει την ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα
Με το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε υψηλά πολλών μηνών και τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών από αρνητικές να πλησιάζουν πλέον το 0%, οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ δεν φαίνεται μα αντιδρούν, ένδειξη ότι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021.
Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, η σημερινή άνοδος δεν έχει συνάφεια με αυτή του Φεβρουαρίου, όταν οι αποδόσεις των γερμανικών είχαν αυξηθεί κατά 35 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μήνα, στο -0,20%.
Η τότε κατάσταση είχε πυροδοτήσει καταιγισμό δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ που προσπαθούσαν να λειτουργήσουν ανασχετικά στην άνοδο των αποδόσεων, με αποκορύφωμα την απόφαση του Μαρτίου να επιταχύνουν τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ.

Το ερώτημα

Αυτή την φορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών και φαίνεται να οδεύει ολοταχώς στο 0% για πρώτη φορά από το 2019.
Επίσης, το κόστος δανεισμού στη 10ετία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχει ήδη επιστρέψει σε θετικό έδαφος, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Ομως, γιατί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι τόσο σιωπηλοί;

Οι προοπτικές

Πρωτίστως, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, είναι μία πρώτη απάντηση.
Τα τελευταία lockdowns δεν εκτροχίασαν την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εξαγωγές παραμένουν σταθερές και οι εκστρατείες εμβολιασμών έχουν υπερβεί τις αρχικές δυσκολίες.
Στόχος της Ε.Ε. είναι να αυξήσει τους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση στο 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Εμβολιασμοί

«Αυτό που κάνει τη διαφορά για την ΕΚΤ είναι το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου, η αναταράξεις στην αγορά είχαν να κάνουν με τα προβλήματα των εμβολιασμών», αναφέρει η Fidelity International.


Πληθωρισμός

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τις προσδοκίες για την αύξηση του πληθωρισμού.
«Η Ευρωζώνη έχει να καταγράψει πληθωρισμό 1,4% για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συγκριτικά με το μικρότερο του 1% του Φεβρουαρίου και το σχεδόν μηδενικό ποσοστό ένα χρόνο πριν», αναφέρει ο Jim Leavis, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της M&G Investments.
O ίδιος επισημαίνει ότι παρότι οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, οι «πραγματικές» αποδόσεις – αφού προσαρμοστούν στον πληθωρισμό – δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.
Και αυτή ακριβώς είναι η πηγή άνεσης της ΕΚΤ.

To Bund

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα είναι η τελευταία στην Ευρωζώνη που θα επιστρέψει πάνω από το μηδέν, αφού υποχώρησε πέρυσι στο -0,91%.
Τώρα, αναλυτές της Natwest στοιχηματίζουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα φθάσει το 0,25% έως τα τέλη του έτους, ενώ η ING δίδει ένα ποσοστό από 0,2% έως 0%.

To selloff

Ορισμένοι επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, φοβούμενοι ότι τελικά η κεντρική τράπεζα θα υποκύψει στις πιέσεις των «γερακιών» και θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Άλλοι πάλι θεωρούν απίθανο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πάνω από το στόχο της ΕΚΤ, που είναι β και εκτιμούν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν ως έχουν κατά τα επόμενα δύο έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης