Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών εδώ και 1 μήνα - Δεν παραιτείται ο εκλεκτός του Erdogan

Τουρκία: Έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών εδώ και 1 μήνα - Δεν παραιτείται ο εκλεκτός του Erdogan
«Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ», δήλωσε ο Melih Bulu, πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου - 300 συλλήψεις φοιτητών 
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών εδώ και ένα μήνα ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την όξυνση της έντασης λόγω της σύλληψης περισσότερων από 300 ατόμων τις τελευταίες δύο ήμερες.
Αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Bogazici διαμαρτύρονται κατά του διορισμού στη θέση του πρύτανη του Melih Bulu, ενός ακαδημαϊκού και πρώην υποψηφίου το 2015 του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan.
Καταγγέλλουν ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν αντιδημοκρατική, προκαλώντας συζήτησε σε εθνικό επίπεδο για το εύρος των εξουσιών της κυβέρνησης  Erdogan αλλά και διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο «εκλεκτός» Erdogan 

Ο Melih Bulu είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.
Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.
Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτή την εβδομάδα σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά 11 παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές.
Στην Άγκυρα 69 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Τρίτη 2/2, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.
Όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Bulu δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ».
Μιλώντας στο HaberTurk σχολίασε:
«Η κρίση θα τελειώσει μέσα σε έξι μήνες».

Erodgan: Οι διαδηλωτές είναι τρομοκράτες

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη (3/2) ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει τις συνεχιζόμενες εδώ και ένα μήνα διαδηλώσεις για το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου να εξελιχθούν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες παρόμοιες με αυτές του 2013, αποκαλώντας τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

1920x1080a.jpgErDWqGDXIAA7_9H_auto_x2-scaled.jpgRKXO66OJIS57ZI7C43E2UZNTZU.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης