Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Φοιτητική εξέγερση για τον διορισμό Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου με διάταγμα του Erdogan

Τουρκία: Φοιτητική εξέγερση για τον διορισμό Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου με διάταγμα του Erdogan
«Δεν θέλουμε πρύτανη διορισμένο» από την εξουσία, «Θα φύγει, εμείς θα μείνουμε!» φώναζαν οι 1.000 περίπου φοιτητές που έκαναν πορεία κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου εναντίον του νέου Πρύτανη Melih Bulu
Εκατοντάδες φοιτητές του εμβληματικού Πανεπιστημίου του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό πρύτανη από το κόμμα του Erdogan και μέσω αυτού για την απόπειρα επιβολής του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας επί του ιδρύματος.
«Δεν θέλουμε πρύτανη διορισμένο» από την εξουσία, «Θα φύγει, εμείς θα μείνουμε!» φώναζαν οι 1.000 περίπου φοιτητές που έκαναν πορεία κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία στις παρυφές της συγκέντρωσης, όπως ανακοίνωσε ομάδα υποστήριξης στο Twitter.
Ο Melih Bulu, 50 ετών, επελέγη από τον Erdogan για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University), ένα δημόσιο πανεπιστήμιο όπου οι παραδόσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα.
Eylem
Ο διορισμός του που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan προκάλεσε κατακραυγή.
Μάλιστα σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter, η Τουρκική αστυνομία σφράγισε με χειροπέδες την πύλη του Πανεπιστημίου για να αποτρέψουν την είσοδο σε φοιτητές του Ιδρύματος.

Το προεδρικό διάταγμα

Η οργή φοιτητών και καθηγητών προκλήθηκε, εκτός των σχέσεών του με το AKP, και από το γεγονός του διορισμού του με προεδρικό διάταγμα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κάποτε εκλεγόταν.
Όμως ο Erdogan επεφύλαξε για τον εαυτό του το προνόμιο του διορισμού των πρυτάνεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.
Τότε, ο Erdogan εξόργισε την πανεπιστημιακή κοινότητα διορίζοντας για πρώτη φορά πρύτανη για να αντικαταστήσει την πολύ δημοφιλή διευθύνουσα του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, η οποία είχε εκλεγεί μερικές ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης