Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατι Κίνα και Ρωσία θα σώσουν τη Βενεζουέλα

Γιατι Κίνα και Ρωσία θα σώσουν τη Βενεζουέλα
Γιατι Κίνα και Ρωσία θα σώσουν τη Βενεζουέλα
«Η επιβολή κυρώσεων κατά των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ βρίσκεται τώρα πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως ο επιθανάτιος ρόγχος για την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM Oil Associates σε report του αυτή την εβδομάδα.
Το report βασίζεται σε αναφορές ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βενεζουέλα.
Αλλά η επιβολή πετρελαϊκών κυρώσεων θα είναι πραγματικά το τέλος για την κρατική εταιρία της χώρας PDVSA και τη Βενεζουέλας;
Δεν πρόκειται η πρώτη φορά που γίνονται αυτές οι προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ.
Η Βενεζουέλα στέλνει μεγάλο μέρος του πετρελαίου της σε διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικό.
Αλλά αυτές οι αποστολές έχουν μειωθεί σταθερά από το 2017, φθάνοντας μόλις στα 439.000 βαρέλια πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 23 Φεβρουαρίου 2018, έναντι 654.000 βαρελιών πετρελαίου το Φεβρουάριο του 2017.
Οι λόγοι για την μείωση αυτή είναι τόσο η χαμηλότερη παραγωγή όσο και επιδείνωση της ποιότητας του πετρελαίου, εξαιτίας της έλλειψης μετρητών για τη συντήρηση του πετρελαιοπηγών αλλά και των μονάδων επεξεργασίας του πετρελαίου.
Η γνώμη των στρατηγικών αναλυτών είναι ότι αν ο Λευκός Οίκος τελικά προχωρήσει με ευρείες κυρώσεις κατά των πετρελαϊκών εξαγωγών της Βενεζουέλας, η χώρα θα παραλύσει, καθώς σχεδόν το 90% των κρατικών εσόδων προέρχονται από το πετρέλαιο.
Εάν αυτές οι κυρώσεις υλοποιηθούν, το Καράκας θα πρέπει να μειώσει σημαντικά την τιμή του πετρελαίου του για να βρει αγοραστές και θα υποστεί επίσης το χτύπημα της έλλειψης πρόσβασης σε αραιωτικά, κάτι που είναι απαραίτητα για να γίνει εμπορεύσιμο το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Η παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα στην περιοχή του Orinoco, στην οποία παράγεται το ήμισυ της παραγωγής του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εξαρτάται από τις εισαγωγές βαριάς νάφθας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αναμειγνύεται με το παχύρρευστο εξαιρετικά βαρύ πετρέλαιο να ρέει μέσω αγωγών από το Orinoco στις ακτές της Βενεζουέλας για φόρτωση στα δεξαμενόπλοια.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αρχίσει να εισάγει αραιωτικά από τους αφρικανούς παραγωγούς πετρελαίου, αλλά αυτά θα έρθουν σε μια αυξημένη τιμή και το Καράκας δεν έχει μετρητά.
Σε μια προσπάθεια να βρει τα απαιτούμενα μετρητά, ο Πρόεδρος της χώρας Maduro δήλωσε ότι το κρυπτονόμισμα που δημιούργησε η Βενεζουέλα, έχει λάβει περισσότερες από 171.000 πιστοποιημένες προσφορές αγοράς, εκ των οποίων το 40,8% έγιναν σε δολάρια.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως το κρυπτονόμισμα «petro» κατά τις πρώτες δύο ημέρες προσέλκυσε προσφοράς που υπερέβησαν το 1 δισ. δολάρια.
Αλλά αυτές είναι οι προ-πωλήσεις.
Οι πραγματικές πωλήσεις θα αρχίσουν στις 20 Μαρτίου.
Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα είναι ήδη νεκρή και απλά δεν το γνωρίζει.
Ωστόσο, υπάρχει τουλάχιστον μία άλλη χώρα που έχει συμφέρον να μην αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτή είναι η Κίνα, φυσικά, και αν προσθέσουμε τη Ρωσία στη λίστα των συμμάχων της Βενεζουέλας, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται λίγο διαφορετικά.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια στο Καράκας.
Η κατάρρευση της Βενεζουέλας δεν είναι επιλογή που το Πεκίνο ή η Μόσχα θα δεχόταν ευχαρίστως.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιθανό το σενάριο να τη βοηθήσουν σε περίπτωση επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον έχει επίγνωση του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσουν Κίνα και Ρωσία.
Διαφορετικά, θα είχαν ήδη προχωρήσει με τις γενικές κυρώσεις για πετρέλαιο, παρά τους ενδεχόμενους «πονοκεφάλους» για τα διυλιστήρια των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης