Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, Erasmus

Το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, Erasmus
Η Βρετανία είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για φοιτητές της ΕΕ στο πρόγραμμα Erasmus μετά την Ισπανία και τη Γερμανία
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που ξεκίνησε η ΕΕ - την ανταλλαγή φοιτητών μέσω του Erasmus - μειώνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων προορισμών και των συμμετεχόντων φοιτητών, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018.
Η επιλογή της χώρας για το πρόγραμμα μπορεί να λήξει το Δεκέμβριο του 2020, όταν η μεταβατική περίοδος φτάσει στο τέλος της μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, εκτός εάν η Βουλγαρία διαπραγματευτεί τη συνέχιση της συμμετοχής της.
Χωρίς συμφωνία, τα βρετανικά πανεπιστήμια δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα για ανταλλαγή σε φοιτητές από τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ, όπως και τα πανεπιστήμια στην ΕΕ για τους νέους Βρετανούς.
Το πρόγραμμα Erasmus, στο πλαίσιο του οποίου περίπου 725.000 φοιτητές της ΕΕ σπουδάζουν ετησίως σε άλλη χώρα της ΕΕ για ένα χρόνο, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από έναν προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.
Η Βρετανία είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για φοιτητές της ΕΕ στο πρόγραμμα μετά την Ισπανία και τη Γερμανία, δήλωσε σε σεμινάριο η Naquita Lewis, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Erasmus στη Βρετανία.
Το 2015 περίπου 30.000 νέοι επέλεξαν να σπουδάσουν στη Βρετανία στο πλαίσιο του προγράμματος, είπε, ενώ περίπου 40.000 Βρετανοί ταξίδεψαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
"Θα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε το πλαίσιο του Erasmus αν δεν είμαστε μέρος της ΕΕ", δήλωσε ο Πρόεδρος του δικτύου Erasmus Student Network Joao Pinto στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Πολιτικής και το Βρετανικό Συμβούλιο.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May δήλωσε σε διάσκεψη κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο 2017, ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέρος του προγράμματος "τουλάχιστον" μέχρι τα τέλη του 2020, αλλά δεν έγινε σαφές τι θα συμβεί αργότερα.
Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν πλήρη πρόσβαση στο πρόγραμμα Erasmus, αλλά και πολλές χώρες εκτός ΕΕ όπως η πΓΜΔ, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Τουρκία.
Η έλλειψη των Βρετανών φοιτητών για το Erasmus μετά το 2020 μπορεί να γίνει αισθητή περισσότερο στους σπουδαστές μειονοτήτων ή όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό από μόνοι τους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
"Η μετακίνηση δεν είναι για όλους και χρησιμοποιούμε το Erasmus για να ισορροπήσουμε τον ανταγωνισμό" δήλωσε η Isabell Majewsky Anderson, επικεφαλής του γραφείου Go Abroad στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης