Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Το αδιέξοδο στην αξιολόγηση ζημιώνει τις ελληνικές τράπεζες σε καταθέσεις, δάνεια

Handelsblatt: Το αδιέξοδο στην αξιολόγηση ζημιώνει τις ελληνικές τράπεζες σε καταθέσεις, δάνεια
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 131,84 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 στα 129,09 εκατ. ευρώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2017
Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης προκαλούν σοβαρό πλήγμα στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της Handelsblatt.
Μάλιστα, η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώθηκε μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017, καθώς δεν φάνηκε κάποιο σημάδι επίτευξης συμφωνίας γρήγορα.
«Το αδιέξοδο προκαλεί πλήγμα στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα ενώ τονίζεται ότι η μείωση των καταθέσεων θα μπορούσε να απαιτήσει αυξήσεις κεφαλαίων «πιθανώς τοποθετώντας την ευθύνη στους μετόχους και τους πιστωτές».
Εν τω μεταξύ, η Danièle Nouy, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), έχει ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα στα μέσα Μαρτίου του 2017.
Στόχος είναι να αποκτήσει μια εικόνα της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών και κυρίως των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.
«Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 108 δισ. ευρώ.
Αυτό αντιστοιχεί στο 45% των χορηγούμενων δανείων.
Μέχρι το τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει στα 68 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΚΤ και τον SSM» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που επιβλέπονται από την ΕΚΤ, δεν έχουν καλά νέα για τη κ. Nouy.
Σύμφωνα με ανεπίσημες τραπεζικές πηγές, που επικαλείται η Handelsblatt, τον Ιανουάριο του 2017 το σύνολο των κόκκινων δανείων εκτοξεύθηκε στα 800 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αυτή η τάση συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο του 2017, με τους τραπεζίτες να «βλέπουν» σχέση της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
«Οι insiders λένε ότι λόγω των προβλημάτων στην αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο σύναψης περισσότερων πακέτων διάσωσης αλλά και η πρόσφατη φημολογία σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επηρέασε αρνητικά τη διάθεση των δανειοληπτών για να διαπραγματευτούν την αναδιάρθρωση των δανείων τους» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ένας άλλος λόγος είναι η μικρής πρόοδος στη μείωση των προβληματικών δανείων είναι η έλλειψη νομικού πλαισίου σχετικά με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτό το νομοσχέδιο για μήνες.
«Εφόσον δεν υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οφειλέτες περιμένουν με την ελπίδα καλύτερων συνθηκών ή ελάφρυνσης του χρέους», λέει στην εφημερίδα ένας Έλληνας τραπεζίτες.
Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χρεών μετά τον Ιανουάριο στο γεγονός ότι οι περισσότεροι οφειλέτες δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους ακόμα και στην περίπτωση που έχουν τη δυνατότητα, καθώς περιμένουν μείωση του χρέους.
Ωστόσο, η αύξηση των δανειακών προβλημάτων δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα από τις αρχές του 2017, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σημαντικά και από τα 131,84 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016 υποχώρησαν στα 129,09 εκατ. ευρώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2017.
Στο δημοσίευμα της Handelsblatt περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη μείωση των καταθέσεων.
«Η σταθερότητα θα επιστρέψει με την επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ» λέει χαρακτηριστικά.
Επί του παρόντος όμως, όπως σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.



(Πρώτη ενημέρωση 11:38 πμ, 24 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης