Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έγκριση του Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο ζητούν από τον Cameron 1.054 επιφανείς Βρετανοί δικηγόροι

Reuters: Έγκριση του Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο ζητούν από τον Cameron 1.054 επιφανείς Βρετανοί δικηγόροι
Το επιχείρημά τους εδράζεται στα άρθρα 1 και 2 της βρετανικής Χάρτας Δικαιωμάτων του 1688, που συνεχίζει να τελεί εν ισχύ σήμερα
Το μοιραίο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 δεν ήταν νομικά δεσμευτικό για την κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την έγκριση από το βρετανικό Κοινοβούλιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit).
Αυτό αναφέρουν σε επιστολή που συνυπέγραψαν και απέστειλαν 1.054 επιφανείς Βρετανοί δικηγόροι στον πρωθυπουργό της χώρας τους, David Cameron, την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το Brexit θα πρέπει να τύχει έγκρισης από τους Βρετανούς βουλευτές σε διαδικασία ελεύθερης ψήφου (εκτός κομματικής πειθαρχίας), προτού ενεργοποιηθεί το περίφημο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την έναρξη της διαδικασίας και των διαπραγματεύσεων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..
Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, τα άρθρα 1 και 2 της βρετανικής Χάρτας Δικαιωμάτων του 1688 - που συνεχίζει να τελεί εν ισχύ σήμερα - ορίζουν ρητώς, ότι κανένα όργανο πέραν του ιδίου του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να παρακάμψει νόμο που έχει ψηφίσει το Κοινοβούλιο.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της κύρωσης από το βρετανικό Κοινοβούλιο του Νόμου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (European Communities Act) του 1972, κατά συνέπεια η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δεν μπορεί να υποσκάψει το νομοθέτημα ενεργοποιώντας το άρθρο 50 δίχως την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μια ξεχωριστή ομάδα δικηγόρων συμβούλευσε τον Cameron ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει ένα δημόσιο κάλεσμα (petition) για τη διεξαγωγή δεύτερου βρετανικού δημοψηφίσματος, το οποίο συνυπέγραψαν 4,1 εκατομμύρια Βρετανοί.
Για την μοναδική εναπομείνουσα διεκδικήτρια της προεδρίας του Συντηρητικού βρετανικού κόμματος - και επόμενη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου - Theresa May, η επιλογή των Βρετανών για Brexit πρέπει να εφαρμοστεί, όμως το άρθρο 50 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πριν το τέλος του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης