Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Οι 10 κλάδοι της Βρετανίας που θα πληγούν περισσότερο από τις μεταναστευτικές συνέπειες του Brexit

Independent: Οι 10 κλάδοι της Βρετανίας που θα πληγούν περισσότερο από τις μεταναστευτικές συνέπειες του Brexit
Οι Ευρωπαίοι μετανάστες εργαζόμενοι στη Βρετανία συνεισφέρουν περισσότερα από 3 δισ. στερλίνες σε εισόδημα και φόρους, λαμβάνοντας «μόλις» 500 εκατ. στερλίνες σε κοινωνικά επιδόματα
Η παραγωγή τροφίμων, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, οι υπηρεσίες οικιακής οικονομίας και ο κλάδος εξόρυξης μεταλλευμάτων αποτελούν μερικούς από τους τομείς της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να πληγούν περισσότερο από το Brexit, σε περίπτωση που οι μη Βρετανοί εργαζόμενοι στη χώρα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν στο πλαίσιο του νέου αμοιβαίου καθεστώτος μετανάστευσης που θα συμφωνηθεί με την Ε.Ε..
Αυτό αναφέρει έρευνα του ιδρύματος Resolution Foundation που παρουσιάζει την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 η βρετανική εφημερίδα Independent, η οποία επιχείρησε να ανακαλύψει τους τομείς της βρετανικής οικονομίας που θα πληγούν περισσότερο από το Brexit λόγω τυχόν περιορισμών που θα επιβληθούν στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με την Independent, Ευρωπαίοι μετανάστες από την Ε.Ε. συνιστούν περισσότερο από το 30% του εργατικού δυναμικού του βρετανικού τομέα παραγωγής τροφίμων, περιλαμβανομένων κλάδων όπως η επεξεργασία τυριού, η παραγωγή ειδών αρτοποιίας και η σφαγή ζώων.
Ευρωπαίοι μετανάστες στη Βρετανία συνθέτουν σχεδόν το 25% της απασχόλησης σε οικιακές εργασίες και συναφείς δραστηριότητες, ενώ σε περίπου 20% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό στις υπηρεσίες διαμονής, π.χ. σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές δραστηριότητες.
Οι μη Βρετανοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως θα καταφέρουν να παραμείνουν στη χώρα για τη διετία που αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. περί των όρων που θα διέπουν το Brexit.
Πέραν αυτής όμως, το μέλλον τους είναι απόλυτα αβέβαιο, καθώς ούτε καν οι Βρετανοί πολιτικοί μεταξύ τους δεν συμφωνούν για το τί θα πρέπει να ισχύσει για όσους ζουν και εργάζονται στη Βρετανία αλλά προέρχονται από την υπόλοιπη Ε.Ε..
Πριν το μοιραίο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016, η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, ότι μετανάστες εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο προερχόμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ: Ε.Ε. συν Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία) συνεισφέρουν περισσότερα από 3 δισ. στερλίνες (3,6 δισ. ευρώ) σε εισόδημα και φόρους, έναντι «μόλις» 500 εκατ. στερλίνων που λαμβάνουν σε κοινωνικά επιδόματα.
Σύμφωνα με την Independent, για τους βρετανικούς κλάδους που θα πληγούν περισσότερο από το Brexit λόγω απωλειών ανθρώπινου δυναμικού μεταναστών, η λύση ενδέχεται να βρίσκεται στην αύξηση του μηχανολογικού αυτοματισμού (π.χ. στην αγροτική παραγωγή), αν και τα επιχειρηματικά μοντέλα τους ενδέχεται να καταστούν ξεπερασμένα λόγω των εξελίξεων.
Ακολουθούν οι δέκα κλάδοι της βρετανικής οικονομίας με το μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων μεταναστών εργαζομένων (επί συνόλου):

1. Παραγωγή προϊόντων τροφίμων: 31%
2. Προσωπικό οικιακών και λοιπών εργασιών: 23%
3. Υπηρεσίες διαμονής: 21%
4. Αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, κυνήγι: 16%
5. Εξόρυξη μεταλλευμάτων: 14%
6. Υπηρεσίες αποθήκευσης και υποστήριξης οδικών μεταφορών: 15%
7. Υπηρεσίες κτιρίων, κήπων και φυσικού περιβάλλοντος: 14%
8. Υπηρεσίες εστίασης: 13%
9. Μεταποίηση δερμάτων και συναφείς δραστηριότητες: 12%
10. Παραγωγή ινών ρουχισμού: 11%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης