Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταρτίζουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως υπό το φόβο ενός Brexit

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταρτίζουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως υπό το φόβο ενός Brexit
Στόχος των κεντρικών τραπεζιτών είναι να αποφευχθεί μια απότομη σύσφιξη της ρευστότητας σε δολάρια
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αναζητούν τις απαντήσεις σε πιθανές οικονομικές αναταράξεις που θα μπορούσαν να προκληθούν από ενδεχόμενη επικράτηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό αναφέρει ο διεθνής Τύπος, αναφερόμενος στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Στόχος των κεντρικών τραπεζιτών είναι να αποφευχθεί μια απότομη σύσφιξη της ρευστότητας σε δολάρια.
Οι συνομιλίες δείχνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, ενώ ορισμένοι από αυτούς ανησυχούν για την πιθανότητα αναταραχών στις αγορές μετά την ψηφοφορία.
Μερικά από τα στελέχη που συμμετέχουν στις συνομιλίες ανησυχούν ότι ένα Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή έλλειψη δολαρίων, όπως και κατά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που τους επιτρέπει να δανείζονται απευθείας δολάρια από την Fed, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα εγγυάται τον επαρκή εφοδιασμό για την παγκόσμια οικονομία, αν η ψηφοφορία υπερ ενός Brexit προκαλέσει αρκετά ισχυρά κύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ακόμα κι αν οι κεντρικές τράπεζες δανείζουν αυτά τα δολάρια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα προβλήματα ρευστότητας θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν αυτά τα ιδρύματα επιλέξουν να μην δανείσουν μετρητά σε εταιρείες που έχουν ανάγκη.
Ο αριθμός των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν πρόσβαση σε δολαριακές λειτουργίες είναι περιορισμένη.
Οι κεντρικές τράπεζες εκτός από την Fed έχουν επίσης επίγνωση της σκληρής στάσης του Κογκρέσου των ΗΠΑ έναντι του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης