Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο αποπληθωριστικός κίνδυνος χτυπά πάλι την πόρτα της ΕΚΤ - Σε «δοκιμασία» η πολιτική Draghi

Bloomberg: Ο αποπληθωριστικός κίνδυνος χτυπά πάλι την πόρτα της ΕΚΤ - Σε «δοκιμασία» η πολιτική Draghi
Παρά τις ελαφρώς καλύτερες ενδείξεις από την ευρωπαϊκή οικονομία, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον προβληματίζει εκ νέου τον Mario Draghi
Ο κόσμος είναι σκληρός και δεν συγχωρεί, υποστηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney και ο Mario Draghi πιθανότατα θα συμφωνήσει με αυτό.
Παρά τα δισεκατομμύρια που προωθεί μηνιαίως στην αγορά, βλέπει την ευρωζώνη να συνεχίζει να επεκτείνεται αλλά και την ανεργία να μειώνεται ελάχιστα.
Ταυτόχρονα, ο Draghi και η ευρωζώνη βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι με εξωτερικές, της ΕΕ, δυνάμεις, όπως είναι η επιβράδυνση που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες οικονομίες και η πολύ χαμηλή τιμή του πετρελαίου που μπορεί κάλλιστα να ρίξει τον πληθωρισμό κάτω από το μηδέν.
Όλα αυτά σημαίνουν, επισημαίνει σε άρθρο του το Bloomberg, ότι οι προοπτικές, και με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016, είναι μάλλον δυσοίωνες.
Και ο Draghi βρίσκεται για άλλη μια φορά υποχρεωμένος να επανεξετάσει πώς θα κινητοποιήσει την οικονομία προκειμένου να διατηρήσει σταθερές τις τιμές.
Ο Marco Valli, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της UniCredit Bank AG στο Μιλάνο, εκτιμά ότι η, εντός ευρωζώνης, ζήτηση είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά το εξωτερικό περιβάλλον δεν δημιουργεί δυνατότητες για μεγάλη ενίσχυση και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα.
Η ευρωζώνη πιθανότατα θα καταγράψει ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τετράμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αλλά συνολικά το 2015 δεν θα καταγράψει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 1,5%, το οποίο, παρόλα αυτά, είναι η καλύτερη επίδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας από το 2011.
Πρόκειται για ανάπτυξη που θεωρείται «λογική» υπό τις παρούσες συνθήκες υποστηρίζει ο Karsten Junius, της Bank J Safra Sarasin στη Ζυρίχη, αφού το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ο πληθωρισμός και όχι η ανάπτυξη.
Ακόμη και η διατήρηση του μικρού αυτού βήματος ανάπτυξης μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι δύσκολο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2016 στο 1,7% από 1,8% και εκτίμησε ότι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, δηλαδή οι μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, θα παρουσιάσουν όλες χειρότερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν πριν από τρεις μήνες.
Τοποθετεί, πάντως, τον πληθωρισμό μόλις στο 0,5%.
Την ίδια μέρα που γνωστοποιήθηκαν οι προβλέψεις της Κομισιόν, ο Draghi υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία σήμερα που συνωμοτούν για να κρατήσουν χαμηλά τον πληθωρισμό».
Ο Carney, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα «παγκόσμιο περιβάλλον που δεν συγχωρεί» και για «παρατεταμένη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Η ΕΚΤ, που έχει ως στόχο τη διατήρηση σταθερών τιμών, η πρόκληση είναι να κρατήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κάτω από 2%.
Με δεδομένες τις ανησυχίες, το Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αποφασίσει στη νέα του συνεδρίαση στις 10 Μαρτίου αν χρειάζεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
«Η ευρωζώνη δεν είναι αλώβητη στις αναταραχές των χρηματοπιστωτικών αγορών και στις αδυναμίες που παρουσιάζονται αλλού και οι πλέον πρόσφατοι αριθμοί αποδεικνύονται απογοητευτικοί» σημείωσε ο αναλυτής της ING Mark Cliffe στο Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης