Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Ποιος φοβάται το φθηνό πετρέλαιο; - Η τιμή του υποχώρησε από τα 110 δολ. στα 27 δολ. σε μόλις 18 μήνες

Economist: Ποιος φοβάται το φθηνό πετρέλαιο; - Η τιμή του υποχώρησε από τα 110 δολ. στα 27 δολ. σε μόλις 18 μήνες
Η πετρελαϊκή κρίση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης
Μαζί με τα bank runs και τη συντριβή στις αγορές, τα σοκ από το πετρέλαιο έχουν τη σπάνια δύναμη να απελευθερώνουν… τέρατα, σημειώνει το περιοδικό Economist.
Ξεκινώντας από το εμπάργκο πετρελαίου το 1973, ο κόσμος έμαθε ότι οι ξαφνικές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου προκαλούν οικονομική καταστροφή.
Αντίθετα, όταν οι τιμές διολισθαίνουν εξαιτίας υπερπροσφοράς, όπως το 1986, τότε έχει καταστήσει τον κόσμο μια δύναμη του καλού.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι μια πτώση 10% στις τιμές του πετρελαίου δίνει ώθηση στην ανάπτυξη κατά 0,1-05%.
Τους τελευταίους 18 μήνες, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 75%, από τα 110 δολάρια το βαρέλι κάτω από τα 27 δολάρια.
Ωστόσο, αυτή τη φορά τα οφέλη είναι λιγότερο από σίγουρα, σημειώνει ο Economist.
Αν και οι καταναλωτές βγαίνουν κερδισμένοι, οι παραγωγοί υποφέρουν βαριά.
Οι συνέπειες διαχέονται στις χρηματοπιστωτικέ αγορές και θα μπορούσαν ακόμη να επηρεάσουν αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ίσως τα οφέλη των τόσο φθηνών τιμών του πετρελαίου να αντισταθμίζουν το κόστος, όμως οι αγορές έχουν υποχωρήσει μέχρι τώρα τόσο γρήγορα, που ακόμη και αυτό δεν είναι πλέον σαφές.

Τα νέα οικονομικά του πετρελαίου

Ο κόσμος «πνίγεται» στο πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία αντλεί σχεδόν σε πλήρη λειτουργία.
Είναι γνωστό ευρέως ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να οδηγήσουν στην έξοδο από τη βιομηχανία πετρελαίου τους παραγωγούς υψηλού κόστους, περιλαμβανομένων ορισμένων εταιρειών που έχουν αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ από τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2008 σε πάνω από 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τώρα.
Η Σαουδική Αραβία, επίσης, είναι έτοιμη να υποστεί μεγάλο πόνο για να εμποδίσει το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλό της, ο οποίος επανήλθε στις αγορές πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, με μια πιθανή παραγωγή 3-4 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας, οι παραγωγοί έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα και δεν σκοπεύουν να βγουν από το παιχνίδι όσο οι τιμές καλύπτουν τα ημέρα με την ημέρα έξοδα, που σε μερικές περιπτώσεις είναι στα 15 δολ. ανά βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, τα πετρελαϊκά αποθέματα στις περισσότερο πλούσιες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν 50% υψηλότερα απ' ό,τι πριν από πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ειδικά από τη στιγμή που η ζήτηση επιβραδύνεται περισσότερο του αναμενόμενου στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία.
Το να προβλέψει κανείς πού θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου είναι ένα «επικίνδυνο» παιχνίδι, που το πιθανότερο είναι ότι θα χάσεις παρά θα κερδίσεις, όμως λίγοι είναι εκείνοι που αναμένουν ανάκαμψή των τιμών πριν από το 2017.
Οι σημερινές τιμές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν τον πάτο του βαρελιού, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν υποχώρησή τους ακόμη και στα χαμηλά των 10 δολαρίων.
Κάποιοι μπορεί να πουν, όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα.
Αν κοιτάξει κανείς θα δει ότι το φθηνό πετρέλαιο έχει δώσει ώθηση στους εισαγωγείς από την Ευρώπη μέχρι την Ασία.
Επίσης, οι εισαγωγές πετρελαίου στη ζώνη του ευρώ έχουν υποχωρήσει κατά 2% το ΑΕΠ από τα μέσα του 2014, ενώ η Ινδία έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία.
Ωστόσο, η τελευταία υποχώρηση του πετρελαίου αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας.
Τα καταρρέοντα έσοδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια σε ευαίσθητα σημεία του κόσμου, όπως η Βενεζουέλα και ο Περσικός Κόλπος, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαλότητες στη Μέση Ανατολή.
Επίσης, μακροπρόθεσμα, οι φθηνές τιμές ορυκτών καυσίμων μπορεί να περιορίσουν τις πρωτοβουλίες για δράση για την κλιματική αλλαγή.
Το πιο ανησυχητικό απ' όλα, όμως, είναι ότι τα νέα «διαβρωτικά» οικονομικά του πετρελαίου.
Το φθηνό πετρέλαιο, όμως, πλήττει την κατανάλωση με πολλούς τρόπους.
Όταν η τιμή του αργού ήταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, είχε νόημα να δαπανάς για να εξερευνάς περιοχές, όπως η Αρκτική, η δυτική Αφρική και βαθιά κάτω από τον αλατούχο βράχο στις ακτές της Βραζιλίας.
Καθώς οι μετοχές έχουν υποχωρήσει, το ίδιο έχεις συμβεί και με τις επενδύσεις, με πρότζεκτ αξίας 380 δισ. δολαρίων να έχουν αναβληθεί.
Καθώς το πετρέλαιο καταρρέει με φόντο μια εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, θα μπορούσε να προκαλέσει πτωχεύσεις.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί τεράστιους αριθμούς νικητών στην Ινδία και την Κίνα.
Δίνει στις οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα, έναν επείγοντα λόγο να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις.
Προσφέρει στους εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Νότια Κορέα, μια ευκαιρία να περιορίσουν τις δαπάνες ενεργειακών επιδοτήσεων, ή να ενισχύσουν τον πληθωρισμό και να μειώσουν τα ελλείμματα με αύξηση των φόρων.
Αλλά αυτή η πετρελαϊκή κρίση έρχεται, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης.
Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μια άνοδο, όμως στην πραγματικότητα, ο κόσμος θα μπορούσε ακόμη να καταβληθεί στο κυνήγι ενός πετρελαϊκού τέρατος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης