Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Το μέτωπο της διαφθοράς στον αθλητισμό ανοίγει η Γερμανία - Έρχονται βαριές ποινές

Deutsche Welle: Το μέτωπο της διαφθοράς στον αθλητισμό ανοίγει η Γερμανία - Έρχονται βαριές ποινές
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από του χρόνου
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει πιο δραστικά τη διαφθορά στον αθλητισμό, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Deutsche Welle.
Διαιτητές, προπονητές και αθλητές που χειραγωγούν το αποτέλεσμα ενός αγωνίσματος ή ενός ποδοσφαιρικού παιγνιδιού, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και τριών χρόνων.
Η ίδια ποινή ισχύει και για όλους εκείνους που επιχειρούν να δωροδοκήσουν διαιτητές, προπονητές και αθλητές.
Για αξιόποινες πράξεις μεγάλης βαρύτητας προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνων.

«Πλήττεται η αξιοπιστία του αθλητισμού»

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από του χρόνου.
Σύμφωνα την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου «η διάπραξη απάτης και η χειραγώγηση αθλητικών διοργανώσεων βλάπτουν την εικόνα του αθλητισμού και ζημιώνουν την περιουσία των άλλων, πλήττουν την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα της αντιπαράθεσης δυνάμεων και κατά συνέπεια θέτουν σε κίνδυνο το άθλημα μέσα από την κοινωνική και οικονομική του σημασία.
Γι αυτό τέτοιες πράξεις πρέπει να διώκονται ποινικά». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «τα σκάνδαλα από το παρελθόν με τα στημένα παιγνίδια έχουν δείξει ότι τα κέρδη που αποφέρουν τα αγωνίσματα δίνουν σοβαρό κίνητρο για την χειραγώγηση αθλητικών διοργανώσεων».

«Οι παίκτες δεν τιμωρήθηκαν»

Με το νομοσχέδιο έρχεται να κλείσει ένα κενό στον Ποινικό Κώδικα της Γερμανίας. Καταρχήν, το άρθρο 263 που κολάζει ποινικά πράξεις διαφθοράς μπορεί να το επικαλεστεί ο δικαστής μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 299 για την πάταξη της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας δεν μπορούν να βοηθήσουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου το 1971 στη Μπουντεσλίγκα με τη Σάλκε, οι παίκτες που ενεπλάκησαν σε αξιόποινες πράξεις δεν τιμωρήθηκαν παραδειγματικά, αλλά τους επεβλήθηκαν μόνο ποινές από τις ενώσεις τους, όπως χρηματικά πρόστιμα ή αποκλεισμοί από τα παιγνίδια.
Οι ελάχιστες καταδικαστικές αποφάσεις αφορούσαν σε παρεπόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως ψευδορκία κατά τη διάρκεια εξιχνίασης της υπόθεσης.

Στόχος της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού

Το σχέδιο νόμου εισάγει στο άρθρο 265c το αδίκημα της αθλητικής απάτης και στο άρθρο 265d το αδίκημα της χειραγώγησης επαγγελματικών αθλητικών αγώνων.
Ειδικά στην αθλητική απάτη το εν λόγω άρθρο παραθέτει ξεχωριστά τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται.
Η πάταξη της διαφθοράς στον αθλητισμό αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και περιλαμβάνεται μάλιστα στην κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στο Χριστιανοδημοκρατικό και Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο γερμανός νομοθέτης ελπίζει ότι με αυτές τις συμπληρώσεις στον Ποινικό Κώδικα θα προασπίσει την αξιοπιστία αθλημάτων για μεγάλο κοινό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης