Μάλιστα, ο S&P 500 επέστρεψε σε ιστορικό υψηλό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,3% το γ' τρίμηνο 2025, επίδοση σαφώς καλύτερη από την πρόβλεψη των αναλυτών για 3,2%. Η ανακοίνωση των στοιχείων είχε καθυστερήσει, καθώς αρχικά επρόκειτο να δημοσιευθούν στις 30 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω του shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Βέβαια, τα στοιχεία λειτούργησαν αρχικά, μπούμερανγκ, καθώς μείωσαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) στις αρχές του 2026 ενδέχεται να απομακρύνεται.
Παρά το γεγονός ότι οι traders στα fed funds futures αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματά τους πως η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου, η αγορά εξακολουθεί να προεξοφλεί δύο μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2026, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.
Εν τω μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Noέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη 23/12 η Fed. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,1%.
Η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα παρέμεινε αμετάβλητη.
Παράλληλα, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τα νοικοκυριά εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες για την αγορά εργασίας και τις προοπτικές της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη 23/12 το Conference Board, ο σχετικός δείκτης μειώθηκε τον Δεκέμβριο στις 89,1 μονάδες, από 92,9 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη μακρύτερη συνεχόμενη πτώση από το 2008.
Ο υποδείκτης που καταγράφει τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες υποχώρησε στις 116,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο.
Υποχωρούν οι ανησυχίες για τον κλάδο ΑΙ
Ο Chris Harvey, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών και χαρτοφυλακίων της CIBC Capital Markets, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον κλάδο ΑΙ, συγκρίνοντας την τρέχουσα άνοδο των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης με την περίοδο της «φούσκας» των dot-com. «Η αγορά παραμένει υγιής. Οι αποτιμήσεις δεν είναι υπερβολικές και δεν βλέπουμε τη φρενίτιδα που υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του ’90», ανέφερε στο CNBC, τονίζοντας ότι σήμερα το επιχειρηματικό υπόβαθρο είναι σαφώς ισχυρότερο.
Όπως σημείωσε, σε αντίθεση με την εποχή του internet boom, τις τελευταίες εβδομάδες οι χρηματοοικονομικές μετοχές έχουν ηγηθεί της ανόδου, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο κυκλικούς κλάδους. Ενδεικτικά, οι μετοχές της JPMorgan Chase έχουν ξεπεράσει σε απόδοση πολλές τεχνολογικές μετοχές τα τελευταία τρία και πέντε χρόνια.
Ο απαράβατος «κανόνας» Trump για τον νέο πρόεδρο της Fed
Έναν νέο «κανόνα» για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ παρουσίασε ο πρόεδρος Donald Trump, ασκώντας έντονη κριτική στη Federal Reserve και ξεκαθαρίζοντας τι θα απαιτήσει από τον επόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed).
Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο, τα επιτόκια θα πρέπει να μειώνονται όταν οι αγορές και η οικονομία αποδίδουν ισχυρά, και όχι να αυξάνονται προληπτικά λόγω φόβων για πληθωρισμό.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο D. Trump παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε «THE TRUMP RULE», σημειώνοντας ότι, στη σύγχρονη αγορά, τα θετικά οικονομικά νέα δεν οδηγούν πλέον σε άνοδο των χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές φοβούνται άμεση αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για την αντιμετώπιση «δυνητικού» πληθωρισμού.
«Στο παρελθόν, τα καλά νέα σήμαιναν άνοδο των αγορών. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, επειδή όλοι περιμένουν αυξήσεις επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ισχυρές αγορές δεν προκαλούν πληθωρισμό, αλλά λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις.
Τόνισε ότι επιθυμεί έναν νέο πρόεδρο της Fed που θα στηρίζει τις αγορές, αντί να «σκοτώνει τα ράλι χωρίς λόγο», υποστηρίζοντας πως μια ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 10, 15 ή ακόμα και 20 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.
«Ο πληθωρισμός θα αυτορυθμιστεί και, αν χρειαστεί, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν τη σωστή στιγμή. Η σωστή στιγμή όμως δεν είναι όταν καταστρέφεις την ανοδική δυναμική της οικονομίας», υπογράμμισε, επιτιθέμενος στους «τεχνοκράτες» που, όπως είπε, υπονομεύουν την ανάπτυξη.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι όποιος διαφωνεί με αυτή τη φιλοσοφία δεν πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία της Federal Reserve, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του: «Make America Great Again».
Στο ταμπλό
Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 48.442,41 μονάδες (+0,16%) ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 6.909,79 μονάδες (+0,46%), ο τεχνολογικός Nasdaq στις 23.561,84 μονάδες (+0,57%), ενώ ο δείκτης χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έκλεισε στις 2.542,83 μονάδες (-0,62%).
Ξεχώρισαν οι μετοχές των: Nvidia +3%, Moderna -7,6%.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,6%, ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά, +0,1%, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,4% ενώ ο Russell 2000 υποχώρησε 1%.
Για το έτος, Dow Jones και S&P έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 14% και 16% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο +20%.
Σε ό,τι αφορά στις κεφαλαιαγορές, αυτή την ώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα: το 10ετές και το 30ετές να βρίσκονται στο 4,17% (+0,1% επί της απόδοσης) και το 4,83% (-0,1% επί της απόδοσης) αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα κλείσει νωρίτερα την Τετάρτη 24/12 στη 13:00 (τοπική ώρα), ενώ θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 25/12, ανήμερα των Χριστουγέννων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών