Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Ο επαναστάτης Αλ. Τσίπρας και το καθοριστικό δημοψήφισμα για την Ελλάδα

Spiegel: Ο επαναστάτης Αλ. Τσίπρας και το καθοριστικό δημοψήφισμα για την Ελλάδα
Συμβολικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το Spiegel 
Ο ελληνικός λαός καλείται σήμερα, Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, να συμμετάσχει σε μία σπάνια για την Ελλάδα διαδικασία: τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, επισημαίνει σε δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Τελευταία φορά που οι Έλληνες κλήθηκαν να αποφασίσουν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» για το μέλλον της χώρας ήταν το 1974, όταν και κρίθηκε το πολίτευμα της χώρας και καταργήθηκε η μοναρχία.
Καθίσταται σαφές, τονίζει το Spiegel, πως πολλοί από τους Έλληνες που θα ψηφίσουν σήμερα, συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Καλούνται ειδικότερα να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν την κυβέρνησή τους, ώστε να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της θέση, ριψοκινδυνεύοντας την έξοδό τους από το ευρώ, ή αν θα πάνε ενάντια στην κυβέρνησή τους, θυσιάζοντας, ωστόσο, νέα θύματα στον βωμό της λιτότητας και του ευρώ.
Το Spiegel υπογραμμίζει πως όλο το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τα φώτα των Μέσων έχουν στραφεί στην Ελλάδα και περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι το κέντρο του Τύπου βρίσκεται στο Ζάππειο, εκεί όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.
Παρά την απουσία εμπειρίας στη διενέργεια δημοψηφισμάτων, η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς προβλήματα, τονίζει το γερμανικό δημοσίευμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζοντας, απεύθυνε για ακόμη μία φορά τον λόγο στο λαό, καλώντας τον να ψηφίσει για την αξιοπρέπεια της χώρας, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη.
Από την άλλη πλευρά, ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν «Ναι» για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Το καθοριστικό δημοψήφισμα του «επαναστάτη» Αλέξη Τσίπρα έρχεται στο κλείσιμο μιας φρικτής εβδομάδας για την Ελλάδας, αναφέρει το Spiegel, καθώς οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ATMs λειτουργούσαν υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.
«Συμβολικό», χαρακτηρίζει στη συνέχεια, το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας πως οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν για έγγραφα που ουσιαστικά δεν ισχύουν.
Ωστόσο, αυτό το συμβολικό δημοψήφισμα έχει προβληματίσει τους τραπεζίτες σε όλη την Ευρώπη, με έκτακτες συσκέψεις να έχουν προγραμματιστεί σε Deutsche Bank, Barclays και BNP Paribas, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης