Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για το ελληνικό δημοψήφισμα – Ασαφείς οι συνέπειες του αποτελέσματος

MarketWatch: Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για το ελληνικό δημοψήφισμα – Ασαφείς οι συνέπειες του αποτελέσματος
Αν και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων, μια συμφωνία δεν θα είναι άμεση, σημειώνεται
Καθοριστικό για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και τις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα το MarketWatch, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες από την ψήφο, είτε είναι υπέρ του «ναι» είτε υπέρ του «όχι», είναι απίθανο να καταστούν αμέσως σαφείς.
Αυτό, όπως αναφέρεται, υποδηλώνει αναταραχές για τις αγορές, όταν ανοίξουν τη Δευτέρα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ψήφος δεν είναι ένα απλό «ναι» ή «όχι», καθώς ζητείται από τους ψηφοφόρους να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τους όρους που περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών της Ελλάδας της 25ης Ιουνίου, την οποία ωστόσο απέσυραν μετά τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού.
Έτσι, επισημαίνεται, οι έλληνες πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε μια πρόταση που πλέον δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός καλεί σε μια αρνητική ψήφο, αναφέροντας ότι μια απόρριψη των προτάσεων θα ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και θα του επιτρέψει να υπογράψει μια συμφωνία την επόμενη ημέρα.

Τι σημαίνει μια ψήφος υπέρ του «όχι»

Οι σκεπτικιστές εκτιμούν ότι οι σχέσεις μεταξύ της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών έχουν επιδεινωθεί και οι ευρωπαίοι ηγέτες ίσως είναι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να διολισθήσει εκτός της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και άλλοι έχουν αποφύγει να συνδέσουν το δημοψήφισμα με την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, κάτι που όντως μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγματεύσεων αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, σύμφωνα με το MarketWatch, είναι το αδιέξοδο μετά το δημοψήφισμα.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο παραμένει κλειστό και που έχει υποφέρει από μαζική φυγή κεφαλαίων, παραμένει… εν ζωή λόγω της ρευστότητας που του παρέχει η ΕΚΤ.
Οι κανόνες της ΕΚΤ απαιτούν ότι για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας, οι τράπεζες πρέπει να είναι φερέγγυες, κάτι που πλέον τίθεται εν αμφιβόλω δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι κλειστές, το πρόγραμμα διάσωσης έχει λήξει και η χώρα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ.
Μια απόφαση της ΕΚΤ να απαιτήσει περισσότερα collaterals (εγγυήσεις) ή να μην δώσει περαιτέρω ρευστότητα θα ήταν καταστροφική, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες ανίκανες να ανοίξουν ξανά μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Αυτό θα μπορούσε να αφήσει την Ελλάδα με μοναδική επιλογή να φύγει από το ευρώ.

Μια ψήφος υπέρ του «ναι» είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε συμφωνία;

Πιθανότητα αυτό θα συμβεί, όμως παράλληλα κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί.
Οι διαπραγματεύσεις πιθανόν να αρχίσουν εκ νέου τη Δευτέρα, με την ΕΚΤ να τίθεται αμέσως στο επίκεντρο ως προς μια εν δυνάμει απόφασή της να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα, που θα παρείχε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περισσότερο λειτουργικό χώρο, σημειώνει ο Γιώργος Σαραβέλος, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.
Ωστόσο, αν και υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αυτή δεν θα είναι άμεση, σημειώνει ο κ. Σαραβέλος.
Χθες, Πέμπτη, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα κάνει στην άκρη σε περίπτωση μιας θετικής ψήφου στο δημοψήφισμα, έναντι προηγούμενων υποθέσεων που είχαν γίνει.
Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως να αισθανθεί περισσότερο ενδυναμωμένος από την έκθεση του ΔΝΤ την Πέμπτη, το οποίο σημειώνει ότι η Ελλάδα πράγματι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της, όπως και νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του MarketWatch, όλα αυτά δυστυχώς είναι ασαφή.
Υπάρχουν πολλά πιθανά… μονοπάτια, ανεξαρτήτως της ψήφου που θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα της Κυριακής, όπως φαίνεται και στον πίνακα της Barclays.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές είναι πιθανόν ότι θα ακολουθήσουν μια πολύ δύσκολη διαδρομή.

Embedded image permalink

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης