Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: «Ναι, υπό προϋποθέσεις, στη συμμετοχική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου από τον πρωθυπουργό Rajoy

Ισπανία: «Ναι, υπό προϋποθέσεις, στη συμμετοχική ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου από τον πρωθυπουργό Rajoy
Θα επιτραπεί αν δεν γίνει υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά ως μια άσκηση του δικαιώματος των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης
Ενώ μένουν δύο ημέρες μέχρι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου στην Καταλονία, σχετικά με την ανεξαρτησία της περιοχής, το οποίο «αναβαπτίστηκε» σε συμμετοχική ψηφοφορία από την κυβέρνηση της Καταλονίας, Generalitat, ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy και ο καταλανός πρόεδρος Artur Mas παρατηρούν ο ένας τις κινήσεις του άλλου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν τελικά την 9η Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση υπονόησε χθες, Πέμπτη, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Rafael Catala, ότι θα επέτρεπε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας αν αυτή δεν πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα της καταλανικής κυβέρνησης, αλλά μόνο ως άσκηση του δικαιώματος των πολιτών στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.
Αν, δηλαδή, την τελευταία στιγμή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας γινόταν εκ μέρους ιδιωτικών οργανώσεων για την ανεξαρτησία της περιοχής, χωρίς την παρέμβαση των δημοσίων οργανισμών και παρά το γεγονός αν η ψηφοφορία, το ερώτημα που θα ετίθεντο σε αυτήν, τα ψηφοδέλτια και οι κάλπες θα ήταν τα ίδια με αυτά που προώθησε η καταλανική κυβέρνηση.
Πάντως, σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω, καθώς οι ιδιωτικές οργανώσεις – οργανώσεις πολιτών απαιτούν μέχρι τώρα τη συμμετοχή και της κυβέρνησης της Καταλονίας.
Πάντως, σήμερα, Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εξετάσει τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν σχετικά με την 9η Νοεμβρίου, καθώς ο πρόεδρος της Καταλονίας μετά και τη δεύτερη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αναστέλλει και τη συμμετοχική ψηφοφορία, έχει δηλώσει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί και έτσι παραμένει η αμφιβολία αν θα αφήσει την πρωτοβουλία στα χέρια των οργανώσεων πολιτών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης