Τελευταία Νέα
Bank Insider

Τι έδειξαν τα κέρδη της Alpha bank για το 2009 και τις σηματοδοτούν για το 2010;

tags :
 Τι έδειξαν τα κέρδη της Alpha bank για το 2009 και τις σηματοδοτούν για το 2010;
Τα 349,8 εκατ ευρώ κέρδη της Alpha bank το 2009 μετά εκτάκτων φόρων ή στα 392 εκατ ευρώ προ εκτάκτων φόρων ύψους 42,4 εκατ ευρώ έδειξαν ότι η Alpha bank έχει διαμορφώσει ένα σταθερό ισολογισμό.
Οι επιδόσεις του δ΄ τριμήνου δεν εξέπληξαν καθώς επηρεάστηκαν από τον έκτακτο φόρο 42,4 εκατ ευρώ αλλά και από την μεγάλη μείωση των χρηματοοικονομικών πράξεων στο δ΄ τρίμηνο στα 10 εκατ από 62 εκατ το γ΄ τρίμηνο.
Άρα ουσιαστικά στο δ΄ τρίμηνο μόνο από αυτούς τους δύο παράγοντες υπήρξε απόκλιση 92 εκατ ευρώ.
Αν προστεθεί και η αύξηση του κόστους περίπου κατά 30 εκατ ενώ σε όλους τους άλλους τομείς οι επιδόσεις ήταν παραπλήσιες στο δ΄ τρίμηνο με το γ΄ τρίμηνο προκύπτει το οριακό κέρδος των 5 εκατ ευρώ στο δ΄ τρίμηνο.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει  να τονιστεί είναι η μεγάλη συμμετοχή των εκτάκτων εσόδων 171,5 εκατ το 2009 και μόλις 10 εκατ στο δ΄ τρίμηνο του 2009.
Πιθανώς οι επιδόσεις του β΄και γ τριμήνου του 2009 να μην μπορούν να επαναληφθούν.
Όμως από τις επιδόσεις της Alpha bank προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα που καταλήγουν στο ότι η Alpha εμφανίζει ένα σταθερό ισολογισμό.
1)Τα δάνεια αυξήθηκαν μεν οριακά 1,4% αλλά οι προβλέψεις για επισφάλειες εξελίχθηκαν ομαλά μέσα στο 2009.
Συνολικά 676 εκατ ευρώ με μεγαλύτερη επίδοση στο δ΄ τρίμηνο που διαμορφώθηκαν οι προβλέψεις στα 180 εκατ ευρώ περίπου.
Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 1,64 δις ευρώ.
2)Η πλεονάζουσα ρευστότητα στα 3,5 δις ευρώ.
Η τράπεζα έχει αντλήσει από την ΕΚΤ 10,3 δις ευρώ και έχει την δυνατότητα να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας της.
3)Το ενεργητικό της τράπεζας δεν είναι υπερμοχλευμένο και αυτό σε αυτή την συγκυρία είναι θετικό.
Ενδεικτικά να τονιστεί ότι το συνολικό ενεργητικό ανέρχεται στα 69,5 δις ευρώ ενώ το υψηλό είχε διαμορφωθεί στα 74 δις στο α΄ 6μηνο.
Η τράπεζα διαθέτει 6,3 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα 10,1 δις ευρώ που είχε στο α΄ 6μηνο του 2009.
4)Πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση με συνολικό δείκτη 13,3% και συνολικά ίδια κεφάλαια 5,3 δις ευρώ.
5)Τα κέρδη στην ΝΑ Ευρώπη της Alpha bank διαμορφώθηκαν στα 55,4 εκατ ευρώ μειώθηκαν μεν αλλά η μείωση δεν αποδίδεται στην μείωση των λειτουργικών εσόδων αλλά στην μεγάλη αύξηση των προβλέψεων στα 162 εκατ ευρώ.
6)Στις καταθέσεις μια περίοδο όπου συζητείται η εκροή κεφαλαίων η τράπεζα έτσω και οριακά αύξησε τις καταθέσεις της η οποία ως τάση ήταν μεγαλύτερη όχι  συγκριτικά 2008 με 2009 αλλά δ΄ με γ΄ τρίμηνο του 2009.
Τα αποτελέσματα της Alpha bank σηματοδοτούν ότι ναι μεν υπήρξε μια επίπτωση αλλά ο ισολογισμός είναι σταθερός παράγοντας καταλυτικός για το δύσκολο 2010.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης