Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Allianz Trade: Θηλιά το δημογραφικό για τη Γερμανία - Πτώση εργατικού δυναμικού 20% έως το 2050 στην ΕΕ

Allianz Trade: Θηλιά το δημογραφικό για τη Γερμανία - Πτώση εργατικού δυναμικού 20% έως το 2050 στην ΕΕ
Κατά 20% προβλέπεται να συρρικνωθεί το εργατικό δυναμικό όλων των κατηγοριών στην Ευρώπη - 27 μέχρι το 2050
Οι χώρες που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω αλλαγής των δημογραφικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz Trade είναι: η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.
Σε αναζήτηση λύσεων βρίσκεται σήμερα όλη η Ευρώπη, με την Ελλάδα, επισης να είναι μία από τις χώρες που θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα και, τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, επανειλημμένα να τονίζει ότι χρειάζεται γερή πολτική παρέμβαση και ότι η λύση θα δοθεί μόνο με ριζική  ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Γερμανία στη δίνη του δημογραφικού, - υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα στην Ευρώπη η οικονομία της


Ακόμη και, αν η Γερμανία: 1. αυξήσει τo όριο συνταξιοδότησής εργαζομένων στα 68, 2. εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες  να αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, 3. αυξήσει  τα ποσοστά των ηλικιωμένων και των αλλοδαπών στην εργασία, θα εξακολουθήσει να χρειάζεται 200.000 μετανάστες ετησίως κατά μέσο όρο. Ωστόσο, εάν βασιστεί μόνο στη μετανάστευση για τον μετριασμό των επιπτώσεων των μεγάλων αλλαγών στα δημογραφικά,τότε στην αγορά εργασίας, θα χρειαστεί περί τους 482.000 μετανάστες ετησίως.

Ιταλία και Ισπανία σε καλύτερη θέση, έχουν απόθεμα


Η ζήτηση μεταναστών για να καλύψουν θέσεις εργασίας είναι μεγάλη και στην Ιταλία και την Ισπανία. Οι εισροές που απαιτούνται για τις δύο αυτές χώρες είναι 414.000 και 338.000 μετανάστες ετησίως κατά μέσο όρο, αντίστοιχα. Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία πλεονεκτούν έναντι της Γερμανίας, καθώς μπρούν να επωφεληθούν από τα υψηλά εσωτερικά αποθέματα, (δεδομένης της χαμηλότερης συμμετοχής  του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με τη Γερμανία).

Γαλλία, πάνε καλά τα δημογραφικά, έχει και εσωτερικό απόθεμα


Το ίδιο με την Ιταλία και την Ισπανία ισχύει και για τη Γαλλία, η οποία επωφελείται  από τα βελτιωμένα δημογραφικά.
Στη Γαλλία η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στην εργασία από το εσωτερικό της χώρας επαρκεί για να διατηρήσει σταθερό τον συνολικό αριθμό των ωρών εργασίας, χάριν των μεταρρυθμίσεων. Το υπάρχον δυναμικό από το εσωτερικό της χώρας μπορεί ακόμα και να αυξήσει την παραγωγικότητα της χώρας  κατά +10% . Απουσία των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, η Γαλλία θα χρειάζονταν να εισάγει 115.000 μετανάστες ετησίως.

Φθίνουν τα ποσοστά και στην Ανατολική Ευρώπη


Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται επίσης και στις σημαντικότερες χώρες της  Ανατολικής Ευρώπης  που εξάγουν εργατικό δυναμικό. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο στη Βουλγαρία, κατά -26% στην Πολωνία και κατά -22% στη Ρουμανία. 
Οι μεγάλες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής έχουν έλθει επίσης και αυτές αντιμέτωπες με το δημογραφικό πρόβλημα. Η μοναδική περιοχή που δεν θα αντιμετωπίσει μείωση ηλικιακού πληθυσμού ατόμων μεταξύ 20-39 ετών θα είναι η Αφρική.

Συνεργασίες μεταξύ χωρών για την βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου


Με το δεδομένο η ζήτηση μεταναστών αυξάνεται στην Ευρώπη, θα πρέπει, τονίζει η Allianz να υπάρξουν προγράμματα βελτίωσης του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των μεταναστών από τρίτες χώρες σε συνεργασία με την Δύση.

Ελλάδα


Στην Ελλάδα το δημογραφικό παραμένει άλυτο, όπως έχει γράψει πρόσφατα το ΒΝ, παρακολουθώντας το συνέδριο του Economist, με τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να επισημαίνει την ανάγκη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της θεσμοθέτησης των τριών πυλώνων ασφάλισης με ισχυρά φορολογικά κίνητρα.  Ωστόσο, μία τέτοια μεταρρύθμιση φαίνεται να αργεί ακόμα στην Ελλάδα. Οι ασφαλιστικές ισχηρίζονται ότι, η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος, ενώ  από τη πλευρά της η Πολιτεία, υποστηρίζει ότι οι ασφαλιστικές πραγματικά δεν είναι έτοιμες για να στηρίξουν μια τέτοια αλλαγή στην χώρα.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης