Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Για 25.000 Ουκρανούς και επιπλέον 5.000 μετανάστες τίθεται σε κίνδυνο η κυβερνητική συνοχή

Για 25.000 Ουκρανούς και επιπλέον 5.000 μετανάστες τίθεται σε κίνδυνο η κυβερνητική συνοχή
Τι προβλέπει η τροπολογία Καιρίδη
Μια «διευκόλυνση» στην παραγωγική διαδικασία και στην έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα (αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή) κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική συνοχή, μετά την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην κερκόπορτα για την fast track νομιμοποίηση μεταναστών για 30.000 οικογένειες με παραμονή στα 3 αντί στα 7 χρόνια που ισχύει σήμερα.
Με την συγκεκριμένη τροπολογία Καιρίδη που εισήχθη την περασμένη Παρασκευή (8/12) στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δίνει το δικαίωμα για πλήρη και υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση για όσους μετανάστες τρίτων χωρών διέμεναν, αυτοί και οι οικογένειές τους μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας μιλούσαν για 25.000 οικογένειες Ουκρανών που βρίσκονται στη χώρα μας και επιπλέον 5.000 μετανάστες.
Παράλληλα μειώνεται σε 60 ημέρες από 6 μήνες το χρονικό διάστημα αναμονής προκειμένου αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Βασικές προϋποθέσεις

Βασικά σημεία για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία αποτελούν η ύπαρξη δήλωσης προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, καθώς και η διαμονή στη χώρα μας έως τις 30/11/2023 χωρίς άδεια διαμονής για τουλάχιστον τρία συνεχή έτη.
Η άδεια διαμονής καλύπτει και την οικογένεια του εργαζόμενου, έχει διάρκεια τρία έτη και δίνεται μόνο μία φορά, με τον εργαζόμενο να αποκτά δικαίωμα αλλαγής κατηγορίας στην άδεια διαμονής του κατά τη λήξη της περιόδου αυτής.
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας σε περίπτωση καταστρατήγησης του σκοπού χορήγησής της ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού.

Το δημοσίευμα των Financial Times

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, δημοσίευμα των Financial Times που αφορούσε την Ελλάδα, αιφνιδίασε και προβλημάτισε για τον εύγλωττο τίτλο: «300.000 παράτυποι μετανάστες νομιμοποιούνται στην Ελλάδα».
Όπως είναι φυσικό υπήρξε δημοσιογραφική έρευνα για το αν το συγκεκριμένο δημοσίευμα αντανακλούσε κάποιες κυβερνητικές επιλογές.
Η πραγματικότητα ήταν ότι υπήρχαν κάποιες σκέψεις ή προσεγγίσεις τέτοιας κατεύθυνσης κυρίως από τα υπουργείο Μετανάστευσης και τον υπουργό κ. Καιρίδη , ως μοντέλο λύσης για την κάλυψη των ελλείψεων σε εργάτες σε αγροτικές δουλειές ή τα έργα των κατασκευαστικών- τεχνικών εταιρειών ή και των επιχειρήσεων του τουρισμού κατά κύριο λόγο εποχικές εργασίες.
Σημειωτέον ότι στην τότε συγκυρία οι δομές φιλοξενίας μεταναστών είχαν για διάφορους λόγους υπερκάλυψη, ασυνήθιστη τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Από την κυβέρνηση στη συνέχεια και ειδικά από τον πρωθυπουργό αναδείχθηκε η κυβερνητική στρατηγική υπέρ των διακρατικών συμφωνιών για εποχικούς εργάτες , με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο εισόδου, που θα έλυνε και το πρόβλημα των εργατικών ελλείψεων.
Μάλιστα ο Μητσοτάκης μέχρι και τώρα όχι μόνον στο εσωτερικό αλλά και στις διεθνείς συναντήσεις του, πολύ περισσότερο στην Ευρώπη - και στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής - τάσσεται σθεναρά απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση και υπέρ των νόμιμων διακρατικών συμφωνιών για την μετακίνηση εποχικών εργαζομένων.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μιλά για το μέτωπο που θα πρέπει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη απέναντι στους διακινητές και το οργανωμένο έγκλημα.

Τα στοιχεία

Να σημειωθεί ότι για το 2024 ο αριθμός μεταναστών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με τα αιτήματα των περιφερειών.
Με βάση την υπουργική απόφαση για την τρέχουσα διετία μπορούν να απασχοληθούν νόμιμα στη χώρα με άδεια 167.925 αλλοδαποί, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών (τα οποία προσέγγισαν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο της προηγούμενης διετίας.
Σημειώνεται τέλος ότι η μετάκληση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης εγκρίνεται με ειδική διαδικασία (οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να καταθέσουν αιτήματα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών για την συγκεκριμένη ειδικότητα που ζητούν και εν συνεχεία να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος από την ΔΥΠΑ ως προς την ύπαρξη εγχώριου εργατικού δυναμικού).
Για τους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προβλέπεται επίσης ότι η αμοιβή δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 1,5 φορά το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στην Ελλάδα, όπως αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης