Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε στάση αναμονής ο κλάδος των δημοσίων έργων

Σε στάση αναμονής ο κλάδος των δημοσίων έργων
Τα θέματα που καίνε. Τι θα κάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Βρισκόμαστε στο τέλος του 2023 και η κατάσταση στον κλάδο των δημοσίων έργων εξακολουθεί να είναι για μία ακόμη χρονιά σε στάση αναμονής.
Μετά και τις πρόσφατες εκλογές και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου καλείται να δώσει λύσεις στα θέματα του κλάδου των κατασκευών δημοσίων έργων.
Παρότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης από τις προηγούμενες εκλογές η αναμόρφωση του ΠΔ 71/2019 για τα μητρώα των δημοσίων συμβάσεων, οδεύουμε ολοταχώς για την πέμπτη συνεχόμενη παράταση της ισχύος των πτυχίων από το 2019.
Γιατί άραγε και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κρατάει στο συρτάρι της τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και δεν προχωρά στην αναμόρφωση του ΠΔ.
Αυτή την στιγμή δημοπρατούνται με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης συμβάσεις εκατομμυρίων αλλά το υπόβαθρο εξακολουθεί να είναι σαθρό μια και δικαίωμα συμμετοχής έχουν οικονομικοί φορείς οι οποίοι έχουν να αξιολογηθούν και να κριθούν για την τεχνική ικανότητα και τη χρηματοδοτική τους επάρκεια επί σειρά ετών, ποιους ευνοεί αυτή η συνεχιζόμενη παράταση των πτυχίων άραγε;
Σίγουρα όχι τον υγιή ανταγωνισμό.
Να μη συζητήσουμε για τα αναχρονιστικά τιμολόγια από την εποχή υπουργίας του κ. Σουφλιά που με τις διαρκείς ανατιμήσεις και την ακρίβεια έχουν εξαϋλωθεί .
Σε μία κομβική στιγμή ανάπτυξης για τον κλάδο των κατασκευών που πέρασε τα πάνδεινα στα χρόνια των μνημονίων αυξάνεται το ποσοστό των διαγωνισμών που αποβαίνουν άγονοι, δηλαδή χωρίς συμμετέχοντες .
Επίσης εξ αιτίας των ανατιμήσεων .πολλοί συμμετέχοντες που έχουν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι προτιμούν να καταπέσει η εγγυητική συμμετοχής από το εκτελέσουν την σύμβαση.
Οι πρόσθετες αμοιβές έγκαιρης παράδοσης(πριμ) καθώς και οι αναθεωρήσεις τιμών λειτούργησαν προς τη σωστή κατεύθυνση της άρσης των επιπτώσεων από την πανδημία, τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας.
Όμως αυτή την στιγμή ο εργοληπτικός κόσμος βρίσκεται σε αγωνία διότι οι συντελεστές αναθεώρησης έχουν «παγώσει» από το Α΄ τρίμηνο του 2022.
Και φυσικά εξακολουθεί να ισχύει η τροχοπέδη του ανεκτέλεστου ύψους εργασιών στο ΠΔ 71.
Παρότι μετά από προδικαστικές στην ΕΑΑΔΗΣΥ δικαιώθηκαν οι προσφεύγοντες για τον καταχρηστικό αυτό όρο των διακηρύξεων η υπόθεση έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και μέχρι να εκδικαστεί οι μικρομεσαίες δυναμικές εταιρείες του κλάδου δεν μπορούν να αναπτυχθούν, μια και απαγορεύεται η συμμετοχή τους, και παρακολουθούν τις μεγάλες εταιρείες 7 ης τάξης να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των έργων διότι δεν ισχύει γι’ αυτές το ανεκτέλεστο ,όπως και στις αλλοδαπές επιχειρήσεις άλλωστε.
Έχουν συσσωρεύσει τέτοιο όγκο έργων που δεν προλαβαίνουν να τα εκτελέσουν , σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ζητούνται διαρκώς παρατάσεις .
Σε αναμονή λοιπόν της τελευταίας – ελπίζουμε - παράτασης των πτυχίων ας ενσωματωθεί στην ίδια υπουργική απόφαση και η αναστολή του ανεκτέλεστου ύψους εργασιών ώστε να υπάρχει απορροφητικότητα στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, έγκαιρη εκτέλεση των έργων κι ανάπτυξη.

Κατερίνα Αλαφογιάννη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης