Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Τα περιθώρια πιθανού κέρδους των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2022, συμπιέζονται σε μεγάλο βαθμό»

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Τα περιθώρια πιθανού κέρδους των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2022, συμπιέζονται σε μεγάλο βαθμό»
Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο πληθωρισμός, η τιμολογιακή πολιτική του 2023 και τα all inclusive

Η φετινή πρεμιέρα της θερινής τουριστικής περιόδου συμπίπτει με μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις τουριστικές επιχειρήσεις που καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Δεν είναι μόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια πανδημίας και η φετινή της συνέχεια, ούτε οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία που οδήγησαν σε συγκράτηση των κρατήσεων και απώλειες τουριστών από την εμπόλεμη περιοχή (αν και δεν θεωρούνται σημαντικές για το σύνολο της τουριστικής κίνησης), αλλά είναι κυρίως οι αυξήσεις στην ενέργεια και ο πληθωρισμός που προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και στην εφοδιαστική αλυσίδα των ξενοδοχείων.

Ένα από τα «θύματα» του πληθωρισμού το all inclusive

Μπροστά στη νέα αβεβαιότητα, η τουριστική βιομηχανία δηλώνει αισιόδοξη και επικαλείται τις αντοχές του τομέα απέναντι στις κρίσεις.
Ωστόσο, παραμένει φειδωλή και συγκρατημένη στις προβλέψεις της για τα βασικά τουριστικά μεγέθη, στο σύνολο της χρονιάς και κυρίως «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.α. αρκετοί επιχειρηματίες έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού οι αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη αγγίζουν έως και το 40%.
Θα κληθούν, όπως λένε, να κάνουν ταμείο τον Οκτώβριο με τιμές (έσοδα) στα πακέτα που είχαν ήδη συμφωνηθεί με τους tour operators προτού την κρίση – σταθερές δηλαδή κατά την τελευταία τριετία.
«Κάποιος που θα δουλέψει «γεμάτος», θα έχει «χασούρα» στο τέλος. Ειδικά τα πακέτα all inclusive που περιλαμβάνουν για παράδειγμα, αλκοόλ, μπύρες, κρέατα και πρώτες ύλες παραμένουν σε προηγούμενες τιμές και θα πρέπει να απορροφήσουμε εμείς τις αυξήσεις αυτές, διότι δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε συμβόλαια που είναι σε ισχύ», δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.
Όπως λέει, η «πλειοψηφία (80% - 85%) δουλεύει με tour operators», ενώ το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκή πρωτογενή τομέα και τα μεταφορικά κοστίζουν αρκετά.
Το μεγαλύτερο βάρος «επωμίζονται» μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων στη Ρόδο, αφού εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότερες κλίνες και θεωρεί πως οι λύσεις είναι «μείωση του ΦΠΑ και ειδικό τιμολόγιο στο ρεύμα».
Το θέμα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που έγινε προ ημερών με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των ξενοδόχων και με συμμετοχή των προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η τιμολογιακή πολιτική με γνώμονα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
«Αν δεν λάβουμε τις ορθές αποφάσεις σήμερα, αύριο ίσως να είναι πολύ αργά. Και οι αξιοσημείωτες αντοχές και η διαχρονική ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δεν δικαιολογούν, ειδικά σήμερα, φοβικά σύνδρομα στη λήψη ορθών αποφάσεων στην τιμολογιακή πολιτική, στη διεκδίκηση για το προσεχές έτος ρεαλιστικών αυξήσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Τριπλή η κρίση που βιώνουμε»

«Τα πάντα μεταβάλλονται ραγδαία, κάτω από το βάρος και την αλληλεπίδραση των τριών κρίσεων που βιώνουμε. Της υγειονομικής, της ουκρανικής και της οικονομικής. Το εύρος των συνεπειών αυτής της πρωτοφανούς συνθήκης αλλεπάλληλων κρίσεων, ακόμα δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος. Ο ίδιος, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το τουριστικό ρεπορτάζ, είχε τονίσει πως οι ξενοδόχοι όχι μόνο δεν πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο 2023 ο στόχος του κλάδου είναι να διεκδικήσει αυξήσεις από τους tour operators, καθώς το momentum θα είναι θετικό για την Ελλάδα, αλλιώς οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω του πολύ αυξημένου κόστους.
«Η ζήτηση για Ελλάδα 2022/23 θα είναι πολύ μεγάλη. Οι συνάδελφοι θα διαπράξουν μέγα λάθος αν φοβηθούν να αυξήσουν 8%-10% τις τιμές για το 23 στους T.O΄ s ώστε να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους & να καλύψουν τον πληθωρισμό», έγραψε στο twitter o ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δηλώνοντας ότι συμφωνεί. Από το βήμα της Γ.Σ. της ΤτΕ, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε επίσης στην «ευαισθησία» της τουριστικής δραστηριότητας απέναντι σε μείζονες αλλαγές οικονομικών συνθηκών και σε εξελίξεις που επηρεάζουν την ψυχολογία του ταξιδιώτη, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι παρά τις αντιξοότητες, η χώρα μας μπορεί να μπει σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης και ο τουρισμός, σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής.

«Ιδιαίτερα περίπλοκη άσκηση»

Ο παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τα τουριστικά μεγέθη είναι το πόσο θα επηρεαστεί η πρόθεση ταξιδιού του μέσου Ευρωπαίου από το τεράστιο κύμα αυξήσεων σε ολόκληρη τη Ευρώπη. «Είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη άσκηση που αφορά πολλά επίπεδα, που ξεκινούν από τον αριθμό αφίξεων και καταλήγουν στα έσοδα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι τα περιθώρια πιθανού κέρδους των τουριστικών επιχειρήσεων για το 2022, συμπιέζονται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους. Άρα φέτος, θα πρέπει να διαχωρίσουμε το συνολικό αποτέλεσμα του τουρισμού, με τη θέση και το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο κ. Ρέτσος και αναφέρθηκε σε μια σειρά προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο τουριστικός τομέας:

• Την αύξηση του εργασιακού κόστους, ως συνέπεια της αύξησης του κατώτατου μισθού που αναμένεται να συμπαρασύρει και τις κλαδικές συμβάσεις
• Την έλλειψη προσωπικού (υπάρχουν πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας, επειδή κατά τα χρόνια της πανδημίας ένα ποσοστό του εργατικού δυναμικού μετακινήθηκε σε άλλους εργασιακούς χώρους)
• Την πιθανή αύξηση του δανειακού κόστους των επιχειρήσεων λόγω παρατεταμένου πληθωρισμού
• Και την πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά το 2ο εξάμηνο του 2022

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης