Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι έξι μήνες αβεβαιότητας του τουρισμού - «Συναγερμός» στην αγορά για τον δύσκολο χειμώνα

Οι έξι μήνες αβεβαιότητας του τουρισμού - «Συναγερμός» στην αγορά για τον δύσκολο χειμώνα
Το ΞΕΕ υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο state aid έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για αυτόν τον σκοπό
Σχετικά Άρθρα

Μετά το στοίχημα των φετινών εσόδων όπου η χώρα μας «τα κατάφερε», έρχεται το στοίχημα της οριζόντιας ανάκαμψης «πολύ πιο δύσκολο, βάσει των συνθηκών», λένε οι άνθρωποι του τουρισμού.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός που χαρακτηρίζει το 2021 ως χρονιά «rebound» καλύτερου του αναμενόμενου, με την αξία του να αντανακλάται ήδη στα τουριστικά έσοδα και να επίκειται να αποτυπωθεί περαιτέρω στα δημόσια έσοδα και στις τσέπες των πολιτών.
Μάλιστα η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να καταγράφουν πληρότητα 70,8%.
Οι νέες προκλήσεις όμως βρίσκονται μπροστά και μάλιστα με «βαρυχειμωνιά» εξαιτίας χιλιάδων κρουσμάτων από την πανδημία που βρίσκεται σε έξαρση, της ταυτόχρονης διεθνούς κρίσης του ενεργειακού κόστους και τις έντονα ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα, που δεν αφήνουν τον κλάδο να... χαρεί την ισχυρή ζήτηση που έχει η Ελλάδα για το 2022.

«Όχι σε οριζόντια άρση των μέτρων στήριξης»

Τα... δύο πρόσωπα του Ιανού για τον ελληνικό τουρισμό προβληματίζουν τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα εκείνους που δεν δραστηριοποιούνται εποχικά, αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν σε έναν καλύτερο χειμώνα από τον περσινό «μαύρο» που καθήλωσε τα έσοδά τους και έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, στον ορεινό και ημιορεινό όγκο.
Και μπορεί η ανθεκτικότητα της φιλοξενίας να φάνηκε στην έκθεση του ΙΤΕΠ για τους μήνες Ιούνιο - Οκτώβριο με μια μετατόπιση των καλύτερων επιδόσεων σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, η διαπίστωση όμως της European Travel Commission (ETC) ότι η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν το 2024, επιβεβαιώνει ότι η ανάκτηση δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια.
Για αυτό και για τον κλάδο, τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν για τις επιχειρήσεις που ακόμα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και έχουν μπροστά τους έξι μήνες αβεβαιότητας και σκληρής δουλειάς.
Το ΞΕΕ υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο state aid έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για αυτόν τον σκοπό.
«Η άρση των μέτρων στήριξης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οριζόντια σε ένα περιβάλλον με παντελή έλλειψη προκαταβολών και κατηγορίες ξενοδοχείων να συνεχίζουν να υπολειτουργούν στις πόλεις και τους ορεινούς όγκους», σημειώνει ο κ. Βασιλικός που ζητά ταυτόχρονα μακροχρόνιο σχεδιασμό για το χτίσιμο της επόμενης μέρας.

Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη

Το ερχόμενο Παρασκευο – Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και στην 36η Philoxenia που επιστρέφει στους χώρους της ΔΕΘ Helexpo μετά από ένα χρόνο απουσίας. Παράλληλα με τα εγκαίνια και τις b2bσυναντήσεις, οι πρόεδροι των ξενοδοχειακών ενώσεων της ΠΟΞ θα συνεδριάσουν στο Βελλίδειο προκειμένου να αποτιμήσουν τη χρονιά και να αναφερθούν στις προκλήσεις που είναι μπροστά.
Το Συμβούλιο θα γίνει παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού (Κικίλιας – Ζαχαράκη), του ΕΟΤ (Γκερέκου – Φραγκάκης) και με τη συμμετοχή των Προέδρων ΣΕΤΕ και ΞΕΕ.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ, η πληρότητα μονάδων της Αττικής ήταν ακόμα χαμηλή για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σχέση με τις επιδόσεις τους σε περίοδο κανονικότητας, καθώς τα επιχειρηματικά ταξίδια, τα συνέδρια και οι εκθέσεις δεν έχουν ανακάμψει ακόμα.
Οι ξενοδόχοι μιλούν για πρωτοφανείς συγκυρίες, επισημαίνουν όμως ταυτόχρονα τα άμεσα αντανακλαστικά ενός κλάδου που άντεξε μέσα στην «τρικυμία» και εφαρμόζοντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας που μεταφράζεται με αύξηση προκρατήσεων για την επόμενη σεζόν που αγγίζει το 35%.

Ελπίζουν σε... κακοκαιρία για να δουν «άσπρη» μέρα

Την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία της επαρχίας περιμένουν να χαλάσει ο καιρός για να δουν αυξημένες πληρότητες τα Σαββατοκύριακα και τα Χριστούγεννα.
«Υπάρχει ενδιαφέρον και αναμένουμε να δούμε εάν αυτό θα μεταφραστεί σε κρατήσεις.
Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και μεγάλος προβληματισμός για τα μέτρα, καθώς και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έχουν αγωνία, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους.
Οι μεν πρώτοι για να μην «μπλεχτούν» με ανεμβολίαστους και οι δε άλλοι, για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας κ. Δημήτρης Μάντσιος.
Όπως εξηγεί, η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων πανελλαδικά, έφερε νέο «καρδιοχτύπι» και «μαύρες» σκέψεις για να μην επαναληφθούν τα περσινά, ενώ συνέδριο με παράλληλες εκδηλώσεις που είχε προγραμματιστεί στην περιοχή, αναβλήθηκε εξαιτίας της κατάστασης «και αυτό έφερε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης