Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

ETC: Το 2024 θα επανέλθει ο τουρισμός σε προ-πανδημίας επίπεδα| Η Ελλάδα παρουσίασε την ισχυρότερη ανάκαμψη

ETC: Το 2024 θα επανέλθει ο τουρισμός σε προ-πανδημίας επίπεδα| Η Ελλάδα παρουσίασε την ισχυρότερη ανάκαμψη
Οι αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 77% στα μισά του έτους σε σχέση με το 2019

Η πιο πρόσφατη έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τομέα, εξετάζοντας πώς η ταξιδιωτική δραστηριότητα ανακάμπτει εν μέσω του τρέχοντος κύματος λοιμώξεων και των συνεχιζόμενων προγραμμάτων εμβολιασμού.
H Έκθεση εκτιμά, οτι τα προ-πανδημικά επίπεδα των ευρωπαϊκών ταξιδιών δεν θα επιτευχθούν πριν από το 2024.
Παρά την έντονη ανάκαμψη του καλοκαιριού, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 60% χαμηλότερες από το 2019 έως το τέλος του 2021.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι αφίξεις ευρωπαίων τουριστών εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 77% στα μισά του έτους σε σχέση με το 2019
  • Η αύξηση των ευρωπαίων επιβατών αεροπορικών μεταφορών απέκτησε δυναμική τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%) σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Αν και η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση είναι έτοιμη για σημαντική ανάκαμψη λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη, ο όγκος εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις προ της πανδημίας ημέρες, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεραστούν πριν από το 2024.
Σχολιάζοντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε:
“Από την τελευταία μας τριμηνιαία έκθεση “European Tourism Trends & Prospects”, είναι σαφές ότι τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν ήδη διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης.
Η εξάπλωση του εμβολίου COVID-19 ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση των απαιτήσεων εισόδου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ωστόσο, οι προσπάθειες εμβολιασμού δεν θα είναι αρκετές.
Καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προσπαθήσει να αποκαταστήσει περαιτέρω την ελεύθερη κυκλοφορία, εφαρμόζοντας πιο ολιστικές και συνεκτικές προσεγγίσεις για τα ταξίδια εντός και εκτός της ΕΕ.”

Αυξημένη ζήτηση για ευρωπαϊκό τουρισμό

Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση σημαντικής ανεκμετάλλευτης ζήτησης.
Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν ήδη απολαύσει μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη καλοκαιρινή περίοδο λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού.
Επιπλέον, η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ ήταν θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση ασφαλών ταξιδιών σε ολόκληρη την περιοχή και συνέβαλε στην απλούστευση της διασυνοριακής κινητικότητας.
Ως αποτέλεσμα, τα ενδοπεριφερειακά ταξίδια γνώρισαν άνοδο και αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 85% των ευρωπαϊκών διεθνών αφίξεων το 2021, από 77% το 2019.
Η ταξιδιωτική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε ήταν διαφορετική στους διάφορους προορισμούς, με εκείνους που άνοιξαν νωρίτερα τα σύνορά τους για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να είναι οι πιο ευνοημένοι.

Ισχυρότερη η ανάκαψη στην Ελλάδα

Ως η πρώτη χώρα που άνοιξε εκ νέου για τους τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί με COVID, η Ελλάδα σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη σε όρους διανυκτέρευσης (-19% σε σχέση με το 2019), αν και οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν αδύναμες.
Η ισχυρότερη ανάκαμψη των αφίξεων σε σχέση με τους ρυθμούς του 2019 παρατηρήθηκε στην Κροατία (-37%), η οποία κατάφερε να επεκτείνει τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην εκτός εποχής, υποδεχόμενη 1,9 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, η Τσεχική Δημοκρατία (-94%) κατέγραψε την πιο απότομη πτώση με τα αυστηρά μέτρα COVID-19 να επεκτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όλοι οι αναφερόμενοι ευρωπαϊκοί προορισμοί απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το 2020, με βάση τα στοιχεία για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ποσοστά πληρότητας κοντά στο 70%, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Τουρκίας.
Η αύξηση των ευρωπαίων επιβατών αεροπορικών μεταφορών απέκτησε επίσης δυναμική κατά τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%) σε σύγκριση με το 2019, αν και τα παγκόσμια επιβατοχιλιόμετρα με έσοδα (RPK) τον Αύγουστο παρέμειναν στο μισό των επιπέδων που ίσχυαν πριν από το CovID-19.
Η σχετική βελτίωση καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οφείλεται κυρίως στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών εσωτερικού.

Μεγάλος δρόμος μπροστά μας

Παρόλο που τα ευρωπαϊκά ταξίδια έκαναν θετικά βήματα το 2021, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας, καθώς οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 77%[1] στα μισά του έτους.
Η βραδύτερη εξάπλωση του εμβολίου στην Ανατολική Ευρώπη και σε ορισμένες μεγάλες αγορές προέλευσης μεγάλων αποστάσεων μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την ανάκαμψη, παρουσιάζοντας έναν παρατεταμένο καθοδικό κίνδυνο.
Η ETC παρατήρησε επίσης μια αξιοσημείωτη απουσία ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων, με τις αφίξεις από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη να παραμένουν κατά 90% κάτω από τα επίπεδα του 2019 για το ένα τρίτο των προορισμών αναφοράς.
Η απουσία των Κινέζων παραθεριστών ήταν επίσης οδυνηρά αισθητή σε όλη την Ευρώπη, με όλους τους προορισμούς αναφοράς να καταγράφουν μειώσεις άνω του 90% σε σύγκριση με το 2019.

Μειωμένες οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη

Συνολικά, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 60% κάτω από το 2019 έως το τέλος του 2021, ενώ πολλοί άλλοι παράγοντες συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι περιορισμοί και πολιτικές COVID-19, οι νέες επιδημίες και η σύγχυση γύρω από το σύστημα ταξιδιωτικής ταξινόμησης της ΕΕ με χρωματική κωδικοποίηση που εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Η υιοθέτηση διαφορετικών συστημάτων για την αποδοχή εμβολίων που δεν είναι αναγνωρισμένα από την EMA μπορεί επίσης να συνεχίσει να επηρεάζει προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης