Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προτίμηση μόνο σε Eurobank και Πειραιώς δείχνει η Bank of America – Οι 2 κίνδυνοι για Εθνική και Alpha Bank

Προτίμηση μόνο σε Eurobank και Πειραιώς δείχνει η Bank of America – Οι 2 κίνδυνοι για Εθνική και Alpha Bank
Η Bank of America δίνει τιμή στόχο για την Eurobank στα 2,45 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 36%, και για την Πειραιώς 4,65 ευρώ, με περιθώριο 19%, ενώ για την Alpha Bank είναι στα 1,72 ευρώ και για την Εθνική στα 7,20 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Μόνο σε Eurobank και Πειραιώς δίνει τη σύσταση buy (αγορά) η Bank of America, σε αντίθεση με τις Εθνική και Alpha Bank που η σύσταση της είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, ήτοι underperform, για αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς.
Έτσι, δίνει τιμή στόχο για την Eurobank στα 2,45 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 36%, και για την Πειραιώς 4,65 ευρώ, με περιθώριο 19%, ενώ για την Alpha Bank είναι στα 1,72 ευρώ και για την Εθνική στα 7,20 ευρώ.
Όπως αναφέρει η BofA, υπάρχει μια ισορροπημένη άποψη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με 2 αξιολογήσεις Αγοράς και 2 Υποαπόδοσης.
Βρίσκει επιλεκτική αξία στη Eurobank (πιο κερδοφόρα) και στην Πειραιώς (φθηνότερη), με τις δύο τράπεζες να εξακολουθούν να επωφελούνται από την ανάκαμψη στην Ελλάδα.
Για τη Eurobank, βλέπει το υψηλότερο βιώσιμο RoTE στο 13,9%/12,2% το 2025-2026, ανοδικά από την ανατιμολόγηση των καταθέσεων και την αύξηση του EPS κατά 10%/11% στο 2025-2026 από πιθανή ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας (HB) το 3ο τρίμηνο του 2024.
Για την Πειραιώς, η BofA βλέπει ότι το χαμηλότερο P/E στο 5,3x εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει την ιστορία ανάκαμψης με διψήφιο βιώσιμο RoTE (12,4%/11,0% σε 25/26E) και αναλογία χαμηλών NPE.
Ωστόσο, πιστεύει ότι η πτώση της κερδοφορίας θα αποτελέσει το επίκεντρο της αγοράς τα επόμενα χρόνια.
Με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E 5,3-6,9x, αρκετά ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους (ποιότητα κεφαλαίου, διαρθρωτικά υψηλότερη CoR) και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις (εκκρεμεί έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή).
Για την Εθνική και τον Alpha, πιστεύει ότι οι συναινετικές εκτιμήσεις και η αποτίμηση είναι περισσότερο από την αποτύπωση των ιστοριών ανάκαμψης.

Διάβρωση των RoTE το 2023-26

Η BofA αναμένει ότι ο μέσος όρος RoTE των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί από 16,5% το 2023 σε 11% το 2026, και αναμένει πτώση 4% στο μέσο EPS, λόγω: 1) της διάβρωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIMs), λόγω της μείωσης των επιτοκίων και αυξημένες ευαισθησίες στα επιτόκια σε σχέση με την Ευρώπη, παρά την ύπαρξη μεγαλύτερης αντιστάθμισης και 2) της ανάκαμψης του κόστους κινδύνου (CoR) το 2024 λόγω της καθυστερημένης επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ και της επιβράδυνσης του κύκλου κεφαλαίων.
Ο CoR θα παραμείνει σταθερά ψηλά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό κλάδο, καθώς οι κίνδυνοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τα κέρδη και τις εκτιμήσεις CoR να υπερβαίνουν τόσο τη συναίνεση όσο και τις οδηγίες των τραπεζών.

Επιμένουν οι κίνδυνοι

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θεραπεύσει τα χαρτοφυλάκια δανείων τους, βελτίωσαν τους δείκτες κεφαλαίων, βελτιστοποίησαν το κόστος, αύξησαν τη ρευστότητα και επέστρεψαν σε μονοψήφια NPEs και διψήφια RoTEs.
Ωστόσο, 1) ο πιστωτικός κίνδυνος ποιότητας είναι πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό κλάδο, λόγω των συσσωρευμένων NPEs στο σύστημα (αν και όχι στους ισολογισμούς) στα 70-90 δις. και 2) το κεφάλαιο εξακολουθεί να περιέχει DTC (9% του RWA, 58% του CET1) – χωρίς αυτούς, οι δείκτες CET1 θα παρέμεναν κάτω από τα ρυθμιστικά ελάχιστα.

Οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον χαμηλές, αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνές

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών στο 0,55-0,8x P/BV και 5,3-6,9x P/E είναι κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών (0,8x/6,7x).
Έτσι, η BofA βλέπει λιγότερο απόλυτο ανοδικό σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς και μεγαλύτερη ευαισθησία στα επιτόκια, υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις (6,0% έναντι 7,1% το 2025).
Παρόλα αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να φαίνεται φθηνός σε σχέση με τα θεμελιώδη, παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης