Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης για ελέγχους: Βαρύς ο πέλεκυς σε όσους παρανομούν - Οι αλλαγές στην ΚΑΠ στις 29/4 στο Λουξεμβούργο

Αυγενάκης για ελέγχους: Βαρύς ο πέλεκυς σε όσους παρανομούν - Οι αλλαγές στην ΚΑΠ στις 29/4 στο Λουξεμβούργο
"Οι έλεγχοι σε πύλες εισόδου της χώρας, εθνικές οδούς και σε όλο το φάσμα της αγοράς, συνεχίζονται", υπογραμμίζει ο Λ. Αυγενάκης
«Είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω το νόμο, αλλά και να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και τους έντιμους μεταποιητές. Όποιος τηρεί το νόμο δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Όποιος δεν τον τηρεί πρέπει να ξέρει ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο κ. Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αναφερόμενος στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, αυγών και άλλων ειδών με υψηλή κατανάλωση το Πάσχα, αναφέρεται στους ελέγχους που έχουν επεκταθεί και με σημαντικά αποτελέσματα.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, «από τις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησαν έκτακτοι έλεγχοι μικτών κλιμακίων από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, συνεπικουρούμενα από δικαστικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές, όπου απαιτείτο. Οι έλεγχοι σε πύλες εισόδου της χώρας, εθνικές οδούς και σε όλο το φάσμα της αγοράς, συνεχίζονται. Αρχικώς αφορούσαν τα γαλακτοκομικά- τυροκομικά και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε οπωρολαχανικά, ελαιόλαδο, μέλι και, εν όψει του Πάσχα, σε κρέας και αυγά. Λόγω των ημερών, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά.
Από τις 30 εισαγωγές την ημέρα βυτιοφόρων με γάλα, μετά τους ελέγχους πέσαμε σε 4-5. Επίσης, εκατοντάδες δείγματα προϊόντων έχουν σταλεί για έλεγχο στα εργαστήρια και ανάλογα τα ευρήματα προχωρούμε σε ποινές και πρόστιμα».
Εξηγεί ότι τα πρόστιμα πληρώνονται και μάλιστα, «βρήκαμε πολλές «ξεχασμένες» υποθέσεις. Έδωσα εντολή να προχωρήσουν. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια».

Αλλαγές στην ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα για να γίνουν στην ΚΑΠ και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, αλλά και της ομάδας μεσογειακών κρατών EUMED9, τη Μεγάλη Δευτέρα 29/4 στο Λουξεμβούργο, ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι έχει θέσει την εξής ατζέντα:
«1.Αναγκαίες βελτιώσεις στη τρέχουσα ΚΑΠ
• Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης.
• Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ ή από έτος σε έτος.
• Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.
2.Εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες –αθέμιτος ανταγωνισμός για τους ευρωπαίους αγρότες
Αξιοποιούμε κάθε συμμαχία και δημιουργούμε νέες για να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις».

Επιθυμία της Κίνας για συνεργασία σε εμπορικό και ερευνητικό επίπεδο με την Ελλάδα

Ο υπουργός δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα.
Επισημαίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για τα ελληνικά προϊόντα» και προσθέτει ότι «επιθυμία και του Πεκίνου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και σε εμπορικό και σε ερευνητικό επίπεδο. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα ΠΟΠ, ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, κρασί, χυμούς και φρούτα».

Συνεταιρισμοί

Ο κ. Αυγενάκης σημειώνει πως έχουν εντοπισθεί μια σειρά δυσλειτουργιών και δρομολογείται ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα.
Εξηγεί ότι σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή που εξετάζει τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι «εκτός από κίνητρα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στη νοοτροπία όλων μας. Πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσουμε συνεταιριστική κουλτούρα και αυτό πρέπει να επιτευχθεί και μέσω της σωστής εκπαίδευσης των αγροτών μας».

Αποζημιώσεις στη Θεσσαλία

Τέλος, ερωτηθείς για την πορεία των πληρωμών στη Θεσσαλία, κάνει αναφορά στα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Μέτρο 5.2 ύψους 45 εκατ. για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων και στο Μέτρο για τις Παρακάρλιες περιοχές ύψους 43 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι έως 30 Ιουνίου θα γίνει εξόφληση όλων όσων δικαιούνται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
«Υλοποιώντας τις εντολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αξιοποιούμε κάθε πόρο για να στηρίξουμε τους πληγέντες. Η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των πληγέντων, ενώ όλοι εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης