Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι προβλέψεις έπεσαν... έξω: Γιατί οι ΗΠΑ απέφυγαν την ύφεση - Τι θα συμβεί το 2024

Οι προβλέψεις έπεσαν... έξω: Γιατί οι ΗΠΑ απέφυγαν την ύφεση - Τι θα συμβεί το 2024
Οι Αμερικανοί μπήκαν στο έτος με περισσότερα χρήματα από ό,τι πολλοί είχαν συνειδητοποιήσει λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης
Σχετικά Άρθρα
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της Fed για το 2023, ο πρόεδρος της Jerome Powell έκανε ένα είδος γύρου νίκης.
Οι οικονομολόγοι -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στο προσωπικό της ίδιας της Fed- ανέμεναν ευρέως μια ύφεση φέτος, καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να μειώσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση δεν ήρθε ποτέ.
«Ένα πολύ υψηλό ποσοστό των προβλέψεων προέβλεπε πολύ αδύναμη ανάπτυξη ή ύφεση», δήλωσε ο Powell. «Όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά είχαμε στην πραγματικότητα μια πολύ ισχυρή χρονιά» συμπλήρωσε. Ενώ αυτά είναι καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους επενδυτές, η απροσδόκητη τροπή των γεγονότων εγείρει ένα ερώτημα: Πώς οι προβλέψεις έπεσαν τόσο πολύ έξω αυτή τη φορά;
Η απάντηση έγκειται στην πρωτοφανή φύση της πανδημίας COVID και στην ιστορική δημοσιονομική τόνωση ύψους 5 τρισ. δολαρίων που διοχέτευσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην οικονομία ως απάντηση, δήλωσαν οικονομολόγοι στο Yahoo Finance σε συνεντεύξεις τους.
«Ήταν μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για τις ΗΠΑ Matthew Luzzetti. «Η φύση της πρόβλεψης είναι ότι συχνά ανατρέχεις στην ιστορία, είτε μέσω των μοντέλων σου, είτε μέσω της αναζήτησης ιστορικών παραλληλισμών, και [προσπαθείς] να εκτιμήσεις πόσο παρόμοια ή διαφορετικά είναι τα πράγματα με το παρελθόν και να πάρεις τον ιστορικό μέσο όρο των αντιδράσεων... Και όταν δεν έχεις μια ανάλογη περίοδο για να ανατρέξεις, αυτό δυσκολεύει απίστευτα τα πράγματα».
1_503.JPG
Η έκπληξη των καταναλωτικών δαπανών

Η οικονομική ιστορία του 2023 θα μείνει στην ιστορία ως η ιστορία ενός ανθεκτικού καταναλωτή στις ΗΠΑ, καθώς οι άνθρωποι άνοιξαν το πορτοφόλι τους περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό επειδή οι Αμερικανοί μπήκαν στο έτος με περισσότερα χρήματα από ό,τι πολλοί είχαν συνειδητοποιήσει, υποστηριζόμενοι από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που στάλθηκαν στην οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό οδήγησε σε μαζική αύξηση της πλεονάζουσας αποταμίευσης σε βαθμό που συνήθως δεν παρατηρείται σε περιόδους ύφεσης, σύμφωνα με τον Luzzetti. Αυτά τα πρόσθετα χρήματα στα πορτοφόλια των καταναλωτών οδήγησαν σε περισσότερες δαπάνες από ό,τι θα περίμενε κανείς συνήθως να βγαίνει από μια ύφεση, όπως αυτή που συνέβη στα πρώτα στάδια της πανδημίας το 2020. Επιπλέον, η αρχική κυβερνητική εκτίμηση για τις αποταμιεύσεις αναθεωρήθηκε υψηλότερα φέτος, και υπάρχει μια σαφής εικόνα ότι οι καταναλωτές απλώς προέρχονταν από μια ισχυρότερη θέση το 2023 από ό,τι είχαν διαμορφώσει πολλοί οικονομολόγοι.
«Μέχρι πριν από λίγους μήνες, πιστεύαμε ότι τα νοικοκυριά θα εξαντλούσαν αυτή την πλεονάζουσα ρευστότητα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο οικονομολόγος της Wells Fargo, Shannon Seery. «Και στη συνέχεια, οι αναθεωρήσεις των στοιχείων δείχνουν ότι τα νοικοκυριά έχουν λίγο μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε αυτή την ικανότητα».
Αυτές οι αλλαγές «έκαναν τις προβλέψεις πολύ δύσκολες», σύμφωνα με τη Seery.
A chart from Deutsche Bank shows that projections for when households would run out of excess savings was pushed back significantly due to upward revisions in total savings held by Americans.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προστατεύθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων

Οι οικονομικές ομάδες της Wells Fargo, της Deutsche Bank, της Bank of America, της EY και της Jefferies δήλωσαν πρόσφατα στο Yahoo Finance ότι ανέμεναν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα έπλητταν τα πορτοφόλια των καταναλωτών ταχύτερα και πιο επιθετικά από ό,τι πραγματικά συνέβη.
Συνήθως, ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων κάνει τα πάντα πιο ακριβά. Είναι πιο δαπανηρό για τους Αμερικανούς να παίρνουν δάνεια. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων εκτοξεύονται υψηλότερα. Το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται επίσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να περικόψουν τα έξοδα σε άλλους τομείς, όπως το προσωπικό, προκειμένου να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είχαν κλειδώσει χαμηλά επιτόκια πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επομένως δεν ήταν εκτεθειμένοι στις ισχυρές αυξήσεις που άρχισαν τον Μάρτιο του 2022. «Βλέπετε αυτές τις πολύ γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων και υποθέτετε ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν τέτοιου είδους καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος της Jefferies, Thomas Simons. «Αλλά στην πραγματικότητα, τόσο ο τομέας των νοικοκυριών όσο και ο τομέας των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων απ' ό,τι φαινόταν, και σίγουρα απ' ό,τι ήταν σε προηγούμενους κύκλους αύξησης των επιτοκίων, με βάση ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους».
Για τον Simons, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην αγορά κατοικίας. Ενώ τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 και πλέον ετών, με τα επιτόκια να αγγίζουν σχεδόν το 8%, λίγοι Αμερικανοί πλήρωσαν ποτέ αυτό το επιτόκιο, καθώς η αγορά κατοικίας ουσιαστικά πάγωσε. Η ανάλυση της Bank of America έδειξε ότι το πραγματικό επιτόκιο υποθήκης, δηλαδή αυτό που πληρώνουν στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι πιο κοντά στο 4%.
A chart in Bank of America's 2024 economic outlook shows that while the mortgage rate has soared with rising interest rates the actual rate that many Americans are paying has only increased marginally over the past year.
Αυτό κράτησε τους καταναλωτές προστατευμένους από την πολιτική, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Bank of America για τις ΗΠΑ Michael Gapen. Οι επιθετικές κινήσεις της Fed στην αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις επίμονες εκκλήσεις για ύφεση από διάφορους παράγοντες του κλάδου, ώθησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για μια αύξηση του κόστους δανεισμού.
«Είναι λίγο παράδοξο: Όσο πιο προσεκτικοί γίνονται οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υπερβάλεις και να έχεις ύφεση», δήλωσε ο Gapen. Και ως εκ τούτου, «η λεγόμενη πιο ευρέως προβλεπόμενη ύφεση στην ιστορία της ανθρωπότητας» θα μπορούσε από μόνη της να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η ύφεση δεν ήρθε ποτέ στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Gapen, καθώς πολλοί καταναλωτές γνώριζαν πολύ καλά ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν.
2_364.JPG
Η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας που δεν ήρθε ποτέ

Η αμερικανική οικονομία έχασε περισσότερες από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2020, τη μεγαλύτερη μείωση ημερολογιακού έτους που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μεγαλύτερη απώλεια σημειώθηκε στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι για να αποφύγουν την έκθεση στον COVID και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν.
Αυτό έκανε τη δουλειά των προβλέψεων ακόμη πιο δύσκολη τρία χρόνια αργότερα. Πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα περιόριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τελικά θα οδηγούσαν σε άνοδο του ποσοστού ανεργίας. Όμως ορισμένοι από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ο τομέας της αναψυχής και της φιλοξενίας, εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν το 2023 και συνέβαλαν στα απροσδόκητα κέρδη στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Luzzetti. Στον ιδιωτικό τομέα, η ανάλυση της Deutsche Bank έδειξε ότι το 70% της αύξησης των θέσεων εργασίας φέτος ήταν στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας, καθώς και στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Αν αφαιρεθούν αυτά, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας θα ήταν πιο κοντά στο ρυθμό που συνήθως προηγείται μιας ύφεσης, δήλωσε ο Luzzetti.
Οι δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη περικοπών θέσεων εργασίας, που πολλοί οικονομολόγοι είχαν αρχικά προβλέψει, οδήγησαν σε μια ισχυρή αγορά εργασίας και σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας φέτος. Η οικονομολόγος της EY, Lydia Boussour, πιστεύει ότι οι απολύσεις που πολλοί ανέμεναν πιθανότατα δεν ήρθαν ποτέ, επειδή οι προκλήσεις των προσλήψεων εν μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας - και οι μεγάλες επενδύσεις που δαπανήθηκαν για την προσέλκυση ταλέντων πίσω στο εργατικό δυναμικό - ήταν ακόμη στην κορυφή του μυαλού των εργοδοτών.
«Οι εταιρείες δυσκολεύτηκαν πολύ να προσελκύσουν τα κατάλληλα ταλέντα και να ανασυγκροτήσουν το εργατικό δυναμικό τους μετά την πανδημία», δήλωσε η Boussour. «Και νομίζω ότι αυτός ήταν πραγματικά ένας παράγοντας για να δούμε τις εταιρείες να κρατούν το εργατικό δυναμικό τους και τα καλύτερα ταλέντα τους σε αυτό το περιβάλλον».
Επιπλέον, η ισχυρή αύξηση των μισθών και η αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού οδήγησαν τους καταναλωτές να έχουν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν το 2023 απ' ό,τι πολλοί περίμεναν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, εκτός αν ο καταναλωτής κάνει ένα βήμα πίσω, και ο καταναλωτής πιθανώς δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω, εκτός αν οι αγορές εργασίας αποδυναμωθούν», δήλωσε ο Gapen.
3_232.JPG
Έρχεται μια φυσιολογική χρονιά;

Οι οικονομολόγοι είναι ιδιαίτερα διχασμένοι σχετικά με το τι σημαίνουν όλα αυτά για το 2024. Ορισμένοι, όπως ο Gapen της BofA και η ομάδα της Goldman Sachs, δεν βλέπουν ύφεση το επόμενο έτος. Άλλοι, όπως ο Luzzetti της Deutsche Bank, εξακολουθούν να βλέπουν μια ήπια ύφεση να έρχεται το 2024, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις από την εκστρατεία σύσφιξης της Fed ωθούν τις εταιρείες να μειώσουν τους εργαζόμενους και να στείλουν το ποσοστό ανεργίας υψηλότερα.
Παρόλα αυτά, πολλοί συμφωνούν ότι το τέλος του 2023 έρχεται καθώς η οικονομία βρίσκεται σημαντικά πιο κοντά στο προ της πανδημίας φυσιολογικό της επίπεδο. Η διαφορά μεταξύ των θέσεων εργασίας που ανοίγουν και των προσλήψεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα και οι σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της στενής αγοράς εργασίας μετά το λουκέτο εξανεμίζονται.
Όλα αυτά αντανακλούν μια επιστροφή στην κανονικότητα, ένα ευπρόσδεκτο σημάδι για έναν κλάδο που χρησιμοποιεί την ιστορία για να τον βοηθήσει να προβλέψει τι θα ακολουθήσει.
«Το 2024 μοιάζει να είναι μια οικονομία που βαδίζει προς την ομαλοποίησή της», δήλωσε ο Luzzetti. «Και ελπίζουμε ότι θα είναι μία όπου αυτές οι τυπικές σχέσεις που χρησιμοποιούμε ως οικονομολόγοι θα αρχίσουν να ασκούνται ξανά και θα γίνει λίγο πιο εύκολη η πρόβλεψη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης