Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ επικεντρώνεται στη συρρίκνωση του ισολογισμού... όχι στα επιτόκια - Τι «βλέπουν» Berenberg και Deutsche Bank

Η ΕΚΤ επικεντρώνεται στη συρρίκνωση του ισολογισμού... όχι στα επιτόκια - Τι «βλέπουν» Berenberg και Deutsche Bank
Οι αγορές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων, κατά σχεδόν 150 μονάδες βάσης, για το 2024
Σχετικά Άρθρα
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ (14/12/2023) είναι στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων.
Καθώς είναι πολύ νωρίς να κηρυχθεί νίκη επί του πληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει το περιθώριο να επικεντρωθεί σε ένα άλλο σημαντικό θέμα: τον γιγάντιο ισολογισμό της.
«Διατηρώντας το καταθετικό επιτόκιο στο 4%, η ΕΚΤ μπορεί τώρα να προχωρήσει σε συρρίκνωση του ισολογισμού της με ταχύτερο ρυθμό χωρίς να διακινδυνεύσει υπερβολική έκρηξη των περιθωρίων αποδόσεων εντός της ευρωζώνης» επισημαίνει -σε ενημερωτικό του σημείωμα- ο Holger Schmieding της Berenberg. «Παρ' όλα αυτά, οι αγορές θα πρέπει πιθανώς να διορθώσουν ορισμένες από τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων μόλις η ΕΚΤ μιλήσει αυτήν την Πέμπτη» συμπλήρωσε.

Βουτιά πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο και ο δομικός πληθωρισμός έχει επίσης μειωθεί. Με τον πληθωρισμό να πέφτει ταχύτερα από το αναμενόμενο, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο έτος, ειδικά αφού ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η Isabel Schnabel, χαρακτήρισε την επιβράδυνση της τιμής κατανάλωσης «αξιοσημείωτη» και «μια ευχάριστη έκπληξη», σε συνέντευξη της 1ης Δεκεμβρίου στο Reuters.
Επί του παρόντος, οι αγορές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων κατά σχεδόν 150 μονάδες βάσης, το επόμενο έτος. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της τράπεζας βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 4%, έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022 και ώθησαν τα επιτόκια ξανά σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2011.
«Ο κίνδυνος τώρα είναι μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα και μεγαλύτερες, και μια ΕΚΤ πιο ικανή να αποσυνδεθεί από τη Fed», δήλωσε ο Mark Wall, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Deutsche Bank. Αλλά, ο ίδιος πιστεύει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα κρατήσει τα χαρτιά μυστικά: «Αναμένουμε από την ΕΚΤ να διατηρήσει την καθοδήγηση ότι η διατήρηση περιοριστικών επιτοκίων για αρκετό καιρό θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο εγκαίρως».

To PEPP

Κοιτάζοντας το μέλλον, θα υπάρξει ένας νέος γύρος προβλέψεων του προσωπικού για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη τον Μάρτιο, ο οποίος θα δώσει στην κεντρική τράπεζα περισσότερα δεδομένα για να υποστηρίξει την πολιτική της για προσέγγιση ανάλογα με τα δεδομένα και ενδεχομένως να της δώσει περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, η κύρια αλλαγή πολιτικής στο τέλος της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη μπορεί να έχει τη μορφή αλλαγής της καθοδήγησης προς τα εμπρός - ειδικά όταν θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP της.
Το PEPP (το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία), είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Έχουμε υποδείξει ότι θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τουλάχιστον μέχρι το 2024», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Νοεμβρίου. «Αυτό είναι ένα θέμα που πιθανότατα θα έρθει προς συζήτηση και εξέταση στο Διοικητικό Συμβούλιο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, και θα επανεξετάσουμε πιθανώς αυτήν την πρόταση». O Wall της Deutsche Bank εξήγησε ότι «αν προχωρήσουν οι μειώσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ μπορεί να επιταχύνει τα προκαταρκτικά βήματα για την έξοδο από τις επανεπενδύσεις PEPP».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης