Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών (31/10-1/11) - Περαιτέρω αυξήσεις παραμένουν στο τραπέζι

Η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών (31/10-1/11) - Περαιτέρω αυξήσεις παραμένουν στο τραπέζι
Τον Σεπτέμβριο, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε ένα εύρος 5,25%-5,50%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών
Σχετικά Άρθρα
Όταν η Fed ανακοινώσει την τελευταία απόφαση πολιτικής της την Τετάρτη (1/11/2023), η Wall Street αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, αν χρειαστεί.
«[Ο πρόεδρος της Fed, Jerome] Powell θέλει να παίξει ακριβώς στη μέση», δήλωσε ο Wilmer Stith, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων της Wilmington Trust. «Έχουν μπει για τα καλά στον κύκλο σύσφιξης, αν δεν έχουν ήδη τελειώσει».
Τον Σεπτέμβριο, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε ένα εύρος 5,25%-5,50%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών, ενώ οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν την ίδια στιγμή έδειξαν ότι θα χρειαστεί μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων φέτος για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Ο Powell σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης νωρίτερα αυτό το μήνα, έδωσε το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της. Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε επίσης, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και ότι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων είναι ακόμη πιθανές, εάν η οικονομία παραμείνει εκπληκτικά θερμή.
«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων και του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, η Επιτροπή προχωρά προσεκτικά», δήλωσε ο Powell.
«Θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής και το πόσο καιρό η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική με βάση το σύνολο των νέων δεδομένων για την οικονομία, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Ο James Fishback, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Azoria Partners, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Fed θα παραμείνει σε στάσης αναμονής μέχρι το τέλος του έτους. «Χρειαζόμαστε μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης κάτω από τον στόχο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό βιώσιμα στον στόχο», δήλωσε ο Fishback, ο οποίος κάποτε εργαζόταν για τον διαχειριστή hedge fund David Einhorn. «Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η ανάπτυξη κάτω από την τάση θα έρθει σύντομα»
Ο Fishback πρόσθεσε ότι δεν θα τον εξέπληττε να δει τη Fed να αυξάνει και πάλι τα επιτόκια το α' τρίμηνο του 2024 και να διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα ή πάνω από αυτά για σχεδόν δύο χρόνια.
Οι προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τα επιτόκια να μειώνονται κατά 0,50% το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης