Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AXIA: Αδικαιολόγητοι οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες, έρχεται «ράλι» 40% έως 60% – Oι νέες τιμές- στόχοι, σύσταση «Buy»

AXIA: Αδικαιολόγητοι οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες, έρχεται «ράλι» 40% έως 60% – Oι νέες τιμές- στόχοι, σύσταση «Buy»
Υπερβολικοί οι φόβοι για τις ελληνικές τράπεζες, λέει η AXIA
Υπερβολική χαρακτηρίζει η AXIA, στην πρόσφατη έκθεσή της «Fear vs. Reality», την ανησυχία που υπάρχει για τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας πως πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει τον φόβο… από την πραγματικότητα.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, η πρόσφατη αδικαιολόγητη βουτιά έχει οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο ελκυστικό σημείο εισόδου για τις μετοχές τους, με τα περιθώρια ανόδου να διαμορφώνονται στο 40%-60%.
Σε αυτό το πλαίσιο δίνει σύσταση αγοράς για τις τραπεζικές μετοχές, με νέες, επί τα βελτίω αναθεωρημένες τιμές στόχους…
Ειδικότερα, sτην έκθεση που παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι αναλυτές της AXIA αυξάνουν την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα σε 7,40 ευρώ από 7,20 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς σε 3,7 ευρώ από 3,4 ευρώ και για τη Eurobank σε 2,3 ευρώ από 2,4 ευρώ.
Όσον αφορά την Alpha Bank, οι αναλυτές διατηρούν αμετάβλητη την τιμή στόχο, στα 2 ευρώ.

Οι φόβοι και η πραγματικότητα

Προς επίρρωσιν της αισιόδοξης άποψής της για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περαιτέρω, η AXIA αναφέρει τα εξής…
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο, καταγράφουν μια υποχώρηση στο ύψος του 20% (κατά μέσον όρο).
Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αδυναμίας μπορεί να φαίνεται περίεργο δεδομένου ότι η Ελλάδα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια κυβερνητικής σταθερότητας ενώ η χώρα ανέκτησε έπειτα από 13 χρόνια το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, χάρη στην αναβάθμισή του αξιόχρεού της από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Ίσως, συνεχίζει η AXIA, οι τραπεζικές μετοχές να έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, οι συζητήσεις μας με τους επενδυτές έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων:
α) Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) έφτασαν στο peak και θα μειωθoύν γρήγορα
β) Η συρρίκνωση του δανεισμού που παρατηρήθηκε στο α’ εξάμηνο GR θα επιμείνει,
γ) Το κόστος κινδύνου / σχηματισμού NPE μπορεί να αυξηθεί λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα.
δ) Το πλεονάζον κεφάλαιο δεν θα επιτραπεί να διανεμηθεί ή να χρησιμοποιηθεί
ε) Οι διαθέσεις του ΤΧΣ τελούν εν αμφιβόλω…
Αυτοί οι «φόβοι» επιβαρύνουν αρνητικά τις μετοχές των τραπεζών, παρά την ανάλυσή της ΑΧΙΑ που επισημαίνει ότι:
i) Τα NII θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση με τα επιτόκια της ΕΚΤ,
ii) Η πιστωτική επέκταση θα πρέπει να επιστρέψει από το δ’ τρίμηνο του 2023 και μετά, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιήσει την οικονομία,
iii) Το κόστος του κινδύνου παραμένει υγιές, ειδικά για τα εταιρικά ανοίγματα
και iv) Τα ποσοστά του ΤΧΣ στις τράπεζες μειώνονται, πράγμα που ανοίγει παράθυρο ευκαιριών σε μια διευρυμένη επενδυτική βάση αλλά και υψηλότερη ρευστότητα.

Ταυτόχρονα, κατά την άποψη της ΑΧΙΑ, η αγορά επιλέγει να αγνοεί αρκετούς διαρθρωτικούς θετικούς παράγοντες, όπως είναι:
i) Η πολιτική σταθερότητα και οι νέοι επενδυτές που θα έρθουν μετά την αναβάθμιση,
ii) Οι ισχυρές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ,
iii) Η άνοδος των προμηθειών (μέσω υψηλότερων IB, AM, WM, τραπεζοασφάλισης και δανεισμού)
και iv) Ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να ζητά άλλα δάνεια 5 δισ. ευρώ λόγω της άνευ προηγουμένου ζήτησης.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες της Ελλάδας άρχισαν να επιδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αξία για τους μετόχους χάρη στην αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου με διάφορους τρόπους, ενώ εξακολουθούν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount άνω του 25% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7E) με όρους P/TE, για ROTE στο 12% το 2024.
«Αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα καθησυχάσουν την επενδυτική βάση, και για αυτό αναθεωρήσαμε επί τα βελτίω τις τιμές στόχους» καταλήγει η ΑΧΙΑ.
8_44.JPG
9_29.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης