Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πυρά αντιπολίτευσης για τη διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπ. Εσωτερικών - Ζητά απαντήσεις

Πυρά αντιπολίτευσης για τη διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπ. Εσωτερικών - Ζητά απαντήσεις
"Στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά η αντιπολίτευση με αφορμή τη χθεσινή διάρρηξη του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αναμένοντας ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη και τι έχει κλαπεί.
Το συμβάν έγινε στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, την ημέρα (26/4) που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το Μισέλ - Gate.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα

"Η είδηση της διάρρηξης του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, σε κάθε περίπτωση", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος επανέρχεται στο θέμα με νέα του ανακοίνωση ζητώντας απαντήσεις.
Όπως αναφέρει σε νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, "έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για την διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε".
Νωρίτερα το Σάββατο 27/4 ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη του ανακοίνωση  τόνιζε πως "αποκτά, όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ".
"Στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως "η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της ‘αριστείας' της".

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ): Ξέφραγο αμπέλι το Υπουργείο Εσωτερικών - Ζητάμε απαντήσεις και ενημέρωση

διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών", τονίζει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η κα Λιακούλη σε δήλωσή της με αφορμή τη χθεσινή διάρρηξη στο γραφείο του προϊστάμενου δ/νσης εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει ότι "μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες" και προσθέτει πως "οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη σύνταξη και το απόρρητο των εκλογικών καταλόγων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είναι τεράστιοι".
Η ίδια μιλά για την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος που κλονίζεται ανεπανόρθωτα.
"Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βιώνουμε το τεράστιο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών emails των απόδημων συμπατριωτών μας. Έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά η Κυβέρνηση φρόντισε να «μοιράσει» τα προσωπικά τους δεδομένα σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράδοση του πορίσματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στη Δικαιοσύνη, την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και τη δήθεν ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι παραδοχή ευθύνης. Ευθύνης που βαραίνει ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που από την στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη", συμπληρώνει.
"“Ξέφραγο αμπέλι” λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ζητάμε σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το “email gate”;", καταλήγει.

Η διάρρηξη

Η διάρρηξη έγινε από αγνώστους στο μεσημέρι της Παρασκευής 26/4, στο γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που ο ίδιος, - σύμφωνα με πληροφορίες, έλειπε καθώς συμμετείχε σε σύσκεψη.
Μάλιστα, το συμβάν στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, έγινε την ημέρα (26/4) που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το Μισέλ- Gate.
Στο σημείο έσπευσε και η Ελληνική Αστυνομία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν αφαιρέθηκαν αντικείμενα ή έγγραφα.

Το πόρισμα

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θ. Λιβάνιος, παρέδωσαν χθες (26/4) στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.
Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.
Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων, ενώ περιλαμβάνονται και συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης