Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H αγορά ομολόγων έχει σημάνει συναγερμό για τις ΗΠΑ - Yardeni: Έρχεται περισσότερος πόνος παρά την αισιοδοξία λόγω πληθωρισμού

H αγορά ομολόγων έχει σημάνει συναγερμό για τις ΗΠΑ - Yardeni: Έρχεται περισσότερος πόνος παρά την αισιοδοξία λόγω πληθωρισμού
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4% τον Ιούλιο, πλησιάζοντας την απόδοση του 2ετούς ομολόγου, που είναι σχεδόν 5%
Σχετικά Άρθρα
Η αγορά ομολόγων εκπέμπει ένα ανησυχητικό σήμα ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερος πόνος για την οικονομία, σύμφωνα με τον βετεράνο της αγοράς Ed Yardeni.
Ο πρόεδρος της Yardeni Research επισήμανε τα σημάδια «παγώματος» του πληθωρισμού στην οικονομία, γεγονός που έχει προκαλέσει περισσότερους επενδυτές να περιορίσουν τις τις προσδοκίες τους για ύφεση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη κίνδυνος στο σύστημα, δήλωσε ο Yardeni, χάρη στα προβλήματα που εκτυλίσσονται στην αγορά ομολόγων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των 2ετών και των 10ετών κρατικών ομολόγων -ένας διαβόητος δείκτης μιας επερχόμενης ύφεσης- μπορεί να αντιστραφεί καθώς χαλαρώσουν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις υποχωρούν κάτω από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, κάτι που τείνει να είναι bullish για τις μετοχές.
Όμως οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις σήμερα στην πραγματικότητα αυξάνονται, με το 10ετές αμερικανικό ομολόγο να ξεπερνά σταθερά το 4% τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτωτική του τάση νωρίτερα το καλοκαίρι, και να διαπραγματεύεται στο 4,185% τη Δευτέρα (14/8/2023).
Σε μια άτυπη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται και φτάνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω στο 5%, δήλωσε ο Yardeni.
Τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες, που ήδη υποφέρουν από τα υψηλότερα επιτόκια και τις επισφαλείς βάσεις καταθέσεων. Τα υψηλότερα επιτόκια θα ήταν επίσης πιθανότατα "πλήρης καταστροφή" για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, έναν τομέα που έχει χρέος αξίας περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων που σύντομα θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.
«[Ο] νούμερο ένα κίνδυνος τώρα είναι η ανατροπή που συμβαίνει στην καμπύλη αποδόσεων να συμβεί με ασυνήθιστο τρόπο», δήλωσε ο Yardeni σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά νέων προβλημάτων στην οικονομία» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα καλά νέα είναι ότι η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού.
Τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να μειώσουν τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι αγορές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων αρχίζουν να φαίνονται πιθανές το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης