Οι μετοχές είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τα assets μηδενικού ρίσκου και τα εταιρικά αποτελέσματα
«Απλά πιστεύω ότι με βάση το χαμηλό ασφάλιστρο κίνδυνου των μετοχών και το σχετικά υψηλούς δείκτες ΡΕ, η αγορά είναι υπερτιμημένη» επεσήμανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής γνωστός «βασιλιάς των ομολόγων».
Με άλλα λόγια, η αναμενόμενη απόδοση από τις μετοχές και τις επενδύσεις χωρίς κίνδυνο όπως τα 10ετή κρατικά ομόλογα, είναι τώρα ουσιαστικά η ίδια, και οι μετοχές είναι τιμολογούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα κέρδη των εταιρειών.
«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις αποτιμήσεις εδώ στις μετοχές, παρά το AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και παρά τη δυναμική που θα υπάρξει στο μέλλον», δήλωσε ο Gross, επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που είχε εκδώσει τον Ιούλιο.
Το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει εκτοξευθεί φέτος, τροφοδοτούμενο από τον φρενήρη θόρυβο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις αυξανόμενες ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και τελικά η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Ωστόσο, ο Gross δήλωσε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις εξακολουθούν να του φαίνονται υπερβολικές και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων της Fed από σχεδόν μηδενικά σε επίπεδα άνω του 5% από την περασμένη άνοιξη.
Ο Gross, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της Pimco και διαχειριζόταν το κορυφαίο ομολογιακό ταμείο του τιτάνα σταθερού εισοδήματος, έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα.
«Μια ακμάζουσα -βασισμένη στα χρηματοοικονομικά- οικονομία δεν μπορεί να πάει καλά αν οι επενδύσεις χαμηλού κινδύνου αποδίδουν περισσότερο από τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου», είπε. «Αυτό είναι απλώς μια διαστρεβλωμένη καμπύλη αποδόσεων και δεν θα κάνει καλό στην οικονομία στο μέλλον».
Προειδοποίηση και για την οικονομία
Παράλληλα, ο Gross προέβλεψε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί μετά τη μεγάλη ώθηση που έλαβε από τα ιστορικά ποσά δημοσιονομικών κινήτρων τα τελευταία χρόνια.
«Μόλις αυτό εξαντληθεί, θα αρχίσουμε να βλέπουμε την επίδραση ενός πραγματικού επιτοκίου 2% στους καταναλωτές και την κατανάλωση στο μέλλον, επομένως χαμηλότερο πραγματικό ΑΕΠ και επομένως πληθωρισμό γύρω στο 3%» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών