Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

First Republic, PacWest ή Western Alliance - Μια απλή ανάλυση δείχνει ποια θα καταρρεύσει το επόμενο διάστημα

First Republic, PacWest ή Western Alliance - Μια απλή ανάλυση δείχνει ποια θα καταρρεύσει το επόμενο διάστημα
Πολλές τράπεζες επένδυσαν τις πλεονάζουσες καταθέσεις σε ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη διάρκεια πολύ νωρίς στον κύκλο των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Οι περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών στις ΗΠΑ, αφού η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία ήρθαν από το πουθενά και τρόμαξαν τους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές μετοχές των First Republic, PacWest Bancorp και Western Alliance πέρασαν μια αρκετά ανώμαλη πορεία, καθώς οι επενδυτές εντόπισαν ομοιότητες μεταξύ των ισολογισμών τους και εκείνων της χρεοκοπημένης τράπεζας SVB Financial.
Ως αποτέλεσμα, και οι τρεις μετοχές ξεπουλιώνται.
Για να παραφράσουμε τον θρυλικό επενδυτή Warren Buffett, με τόσους πολλούς επενδυτές τόσο φοβισμένους αυτή τη στιγμή, μήπως ήρθε η ώρα να "γίνουμε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται";
Δεδομένων των πωλήσεων, αξίζει να αγοράσετε κάποια από αυτές τις μετοχές αυτή τη στιγμή;

Η χρήσιμη ανάλυση

Το μεγάλο θέμα που έφερε την πτώση της Silicon Valley Bank της SVB Financial και της Silvergate Bank της Silvergate Capital είναι η εξαιρετικά γρήγορη φυγή καταθέσεων από την τράπεζα λόγω ανησυχιών για απώλειες ομολόγων.
Πολλές τράπεζες επένδυσαν τις πλεονάζουσες καταθέσεις σε ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη διάρκεια πολύ νωρίς στον κύκλο των επιτοκίων.
Όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν, τα ομόλογα αυτά έπεσαν σε δυσμένεια και η αξία τους έπεσε βαθιά.
Με αρκετό χρόνο, αυτές οι "χάρτινες απώλειες" των ομολόγων θα είχαν μετατραπεί και πάλι σε κέρδη εάν τα ομόλογα κρατούνταν μέχρι τη λήξη τους.
Η SVB δεν πήρε αυτόν τον απαιτούμενο χρόνο.
Αυτό που επιδείνωσε τα προβλήματα της SVB και της Silvergate είναι ότι και οι δύο τράπεζες είχαν υπερβολική συγκέντρωση καταθέσεων σε μικρότερο αριθμό μεγάλων πελατών, οι οποίοι είχαν όλα υπόλοιπα καταθέσεων που υπερέβαιναν κατά πολύ αυτό που ασφαλίζει η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC).
Στην περίπτωση της SVB, μόλις έγιναν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε, αυτοί οι επιλεγμένοι μεγάλοι πελάτες φοβήθηκαν, απέσυραν γρήγορα τις καταθέσεις τους, κάτι που ακολούθησαν πολλοί.
Τα νέα κυκλοφόρησαν τόσο γρήγορα που η SVB είδε να αποσύρονται καταθέσεις ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Κάνοντας συγκρίσεις με την SVB Financial

Προκειμένου να δούμε πώς η First Republic, η PacWest και η Western Alliance συγκρίνονται με την SVB, ας εξετάσουμε πρώτα πόσες από τις καταθέσεις τους ήταν ανασφάλιστες και τι είδους απώλειες ομολόγων αντιμετώπιζαν σε σχέση με τα ενσώματα κοινά τους κεφάλαια (TCE) στο τέλος του 2022.
Είναι προτιμότερο να εξεταστούν μόνο οι μη πραγματοποιημένες ζημίες από ομόλογα στα χαρτοφυλάκια αυτών των τραπεζών που διακρατούνται μέχρι τη λήξη (HTM), επειδή αυτά δεν αποτιμώνται στην αγορά και επομένως δεν αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια κάθε τρίμηνο.
1_105.JPG

Όπως μπορεί να δεί κανείς, η SVB θα είχε εξανεμίσει όλα τα ίδια κεφάλαιά της εάν είχε πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων HTM.
Η First Republic θα εξαφάνιζε το 37,5% των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ η Western Alliance και η PacWest δεν έχουν πραγματικά σημαντικές απώλειες από ομόλογα HTM.
Ωστόσο, όλες αυτές οι τράπεζες είχαν σημαντικό ποσό ανασφάλιστων καταθέσεων.

Εστίαση στις καταθέσεις

Η First Republic είναι μια εξειδικευμένη τράπεζα που απευθύνεται σε νοικοκυριά υψηλού πλούτου στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και η Φλόριντα.
Όπως και η SVB, χορηγεί επίσης αρκετά δάνεια σε επιχειρήσεις, όπως εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών συμμετοχών, καθώς και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η First Republic σημειώνει ότι διαθέτει μόνο το ένα πέμπτο των λογαριασμών καταθέσεων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική τράπεζα με καταθέσεις μεταξύ 100 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η τράπεζα σημείωσε επίσης σε μια πρόσφατη παρουσίαση για επενδυτές ότι ο μέσος επιχειρηματικός λογαριασμός της έχει 490.000 δολάρια σε καταθέσεις, οπότε μπορεί κανείς να καταλάβει πώς μια τέτοια καταθετική βάση θα μπορούσε ενδεχομένως να φεύγει πιο γρήγορα από ό,τι κάπου όπως η Bank of America, η οποία έχει εκατομμύρια λογαριασμούς καταναλωτών με πολύ μικρότερα υπόλοιπα.
2_82.JPG
Παρά την στήριξη από τη Federal Reserve και την JPMorgan Chase και τη δημιουργία μιας γραμμής ρευστότητας ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η First Republic φαίνεται ότι εξακολουθούσε να βλέπει εκροές καταθέσεων και χρειάστηκε να λάβει πρόσθετη ένεση καταθέσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 διαφορετικές τράπεζες.
Η Western Alliance συγκεντρώνει κυρίως καταθέσεις και από εταιρείες, αλλά φαίνεται να έχει ένα κάπως πιο ποικιλόμορφο σύνολο πελατών, εξυπηρετώντας ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων, εταιρειών υποθηκών, ενώσεων ιδιοκτητών κατοικιών και υπηρεσιών μεσεγγύησης επιχειρήσεων.
Περίπου το 14% των καταθέσεων της τράπεζας προέρχεται από τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Η PacWest εξυπηρετεί επίσης σε μεγάλο βαθμό την κοινότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Στο τέλος του 2022, περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεών της προέρχονταν από τραπεζικές δραστηριότητες επιχειρηματικών κεφαλαίων, και η τράπεζα φέρεται να αναζητά πρόσθετη ρευστότητα παρόμοια με την First Republic.

Περιθώριο και αγορές από insiders

Ένας καλός δείκτης της κερδοφορίας μιας τράπεζας είναι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM), το οποίο ουσιαστικά εξετάζει τους τόκους που κερδίζει μια τράπεζα από τα τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα δάνεια και οι τίτλοι, και αυτά που πληρώνει για τις τοκοφόρες υποχρεώσεις, όπως οι καταθέσεις.
Η First Republic θα αντιμετωπίσει σίγουρα προκλήσεις, καθώς ήδη αντιμετώπιζε πίεση στο NIM ακόμη και πριν αρχίσει όλο το χάος, επειδή κατέχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων, το οποίο τείνει να αποδίδει λιγότερο από πολλά επιχειρηματικά και εμπορικά δάνεια.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τράπεζα δήλωσε πρόσφατα ότι έχει αναλάβει πολλά δάνεια υψηλότερου κόστους για να καλύψει το κενό από τις εκροές, αναμένεται ότι τα κέρδη θα δυσκολευτούν, ειδικά τα επόμενα τρίμηνα.
3_57.JPG
Κατά την παρουσίαση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου τον Ιανουάριο, η ομάδα διαχείρισης της PacWest ανέμενε ότι το NIM θα ήταν σταθερό το 2023, αλλά αυτό έχει πιθανότατα αλλάξει, δεδομένων όλων όσων συμβαίνουν.
Στην παρουσίαση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Western Alliance, η διοίκηση προέβλεψε στην πραγματικότητα πολύ ισχυρή αύξηση των καταθέσεων το 2023 μεταξύ 13% και 17% και επέκταση του NIM φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η SVB Financial βρισκόταν υπό την αναγκαστική διαχείριση της FDIC, η Western Alliance επιβεβαίωσε εκ νέου τις προβλέψεις της για την αύξηση των καταθέσεων για το έτος, αν και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντέξουν αυτές.
Στις 13 Μαρτίου, η τράπεζα δήλωσε ότι αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα στα 25 δισ. δολάρια και ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις ξεπερνούν πλέον το 50%, που είναι όλες θετικές εξελίξεις.
Όσον αφορά τις πρόσφατες αγορές μετοχών από τη διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη, η PacWest παίρνει την πρωτιά, με πολλά μέλη της ανώτερης διοικητικής ομάδας και διευθυντές της να αγοράζουν μετοχές μετά την πτώχευση της SVB.
Μέχρι τις 16 Μαρτίου, μόνο ένας διευθυντής της Western Alliance είχε αγοράσει μετοχές, ενώ στην First Republic, ένα μέλος της ανώτερης διοίκησης πούλησε μετοχές τις τελευταίες ημέρες και ένας διευθυντής απέκτησε μετοχές στις 9 Μαρτίου.
4_42.JPG
Αξίζει να αγοράσει κανείς κάποια από αυτές τις μετοχές;

Το σημαντικότερο που πρέπει να καταλάβει κανείς εδώ είναι ότι πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, οπότε αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα τις επόμενες εβδομάδες και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι περισσότερες περιφερειακές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν ένα Bank run.
Αυτές οι τρεις τράπεζες ενδέχεται επίσης να δεχτούν θποβαθμίσεις στην πιστοληπτική τους ικανότητα από τους οίκους αξιολόγησης (η First Republic έχει ήδη υποβαθμιστεί).
Επίσης είναι πλέον λογικό το σενάριο η First Republic να εξαγοραστεί από κάποιον, εάν μπορέσει να βρει αγοραστή, διότι θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια δύσκολη μάχη για την τράπεζα από την άποψη των κερδών.
Επιπλέον, οι περιφερειακές τράπεζες αντιμετωπίζουν σίγουρα προκλήσεις για το μέλλον, είτε πρόκειται για τα κέρδη είτε για το ρυθμιστικό μέτωπο.
Έτσι, ενώ αναμένεται ότι θα ανακάμψουν, μπορεί να μην είναι εύκολος ο δρόμος και μπορεί να μην ανακτήσουν τις προηγούμενες αποτιμήσεις τους, τουλάχιστον για λίγο καιρό.
Με βάση τα παραπάνω, η Western Alliance φαίνεται να είναι η καλύτερα τοποθετημένη από αυτές τις τρεις αυτή τη στιγμή, δεδομένης της θέσης μετρητών της και του γεγονότος ότι περισσότερες από τις μισές καταθέσεις της τράπεζας είναι πλέον ασφαλισμένες από το FDIC.
Η τράπεζα έχει επίσης καλύτερες προσδοκίες NIM και φαίνεται να έχει μια πιο σταθερή, ποικιλόμορφη καταθετική βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης