Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύσκολη νύχτα για τη Wall Street και τον Dimon (JP Morgan) - Ψάχνουν και πάλι σχέδιο διάσωσης της First Republic

Δύσκολη νύχτα για τη Wall Street και τον Dimon (JP Morgan) - Ψάχνουν και πάλι σχέδιο διάσωσης της First Republic
Μία από τις δυνατότητες που εξετάζονται είναι η μετατροπή του συνόλου ή μέρους των καταθέσεών τους σε εισροή κεφαλαίου
Σχετικά Άρθρα
Ένα νέο σχέδιο για την διάσωση της First Republic αναζητούν οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών της Wall Street, αφού η εισφορά ύψους 30 δισ. δολαρίων απέτυχε να ανακόψει την απότομη πτώση των μετοχών της τράπεζας.
Τα στελέχη θα συζητήσουν αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για την τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια στο περιθώριο μιας προσχεδιασμένης συνάντησης στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, η οποία διοργανώνεται από το Financial Services Forum, μία από τις κύριες ομάδες πίεσης του κλάδου, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι ενέργειες Dimon από την JP Morgan

Οι μετοχές της First Republic, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 90% αυτόν τον μήνα, έκλεισαν με πτώση 47% τη Δευτέρα (20/3), παρά την προσπάθεια 11 τραπεζών να σταθεροποιήσουν την τράπεζα καταθέτοντας 30 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό ώθησε τον Jamie Dimon, τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan που πρωτοστάτησε στο σχέδιο κατάθεσης, να διερευνήσει άλλες επιλογές για τη στήριξη της First Republic.
Μία από τις δυνατότητες που εξετάζονται είναι η μετατροπή του συνόλου ή μέρους των καταθέσεών τους σε εισροή κεφαλαίου, δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο, σε μια εξέλιξη που αναφέρθηκε και από τη Wall Street Journal.
"Αυτές οι καταθέσεις είναι υποχρεώσεις στον ισολογισμό - χρωστάνε χρήματα στις μεγαλύτερες τράπεζες", αναφέρουν πηγές της Financial Times, αναφερόμενο στην First Republic.
"Εάν αυτές οι καταθέσεις μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ... θα θέσει την First Republic σε καλύτερη οικονομική θέση σε σχετική βάση".

Τι θα συμβεί στο forum

Το FSF αποτελείται από οκτώ τράπεζες, όλες από τις οποίες συνέβαλαν στο σωσίβιο της περασμένης εβδομάδας.
"Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας είχε προγραμματιστεί πριν από ένα χρόνο και θα δώσει στα μέλη την ευκαιρία να συζητήσουν τη σημασία του ισχυρού, ποικιλόμορφου τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, την κατάσταση της οικονομίας και άλλα σημαντικά θέματα πολιτικής", ανέφερε το FSF σε ανακοίνωσή του.
Η Jane Fraser, διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, αναμένεται να παραστεί αυτοπροσώπως στη συνάντηση, όπως και ο ομόλογός της στην Goldman Sachs,David Solomon.
Η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων που διοργανώνει το FSF περιορίζεται συνήθως σε θέματα πολιτικής, αλλά οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένεται να συζητήσουν τις επιλογές για την First Republic στο περιθώριο της συνάντησης.

Υποβαθμίσεις

Η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής της μετοχής της First Republic τη Δευτέρα 20/3 ήρθε μετά τη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη φυγή καταθετών που απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους.
Τα ομόλογα της First Republic που λήγουν το 2046 σημείωσαν πτώση 11% τη Δευτέρα, με τιμή διαπραγμάτευσης περίπου 55 σεντς ανά δολάριο.
Μέχρι πρόσφατα, στις αρχές Μαρτίου, διαπραγματεύονταν πάνω από 75 σεντς.
Η S&P Global, την Κυριακή 19/3, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε Β+ από ΒΒ+ - η δεύτερη μείωση μέσα σε μια εβδομάδα - λέγοντας ότι η σωσίβια γραμμή των 30 δισ. δολαρίων από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες "θα πρέπει να διευκολύνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας, αλλά μπορεί να μην λύσει τις σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις, τη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση και την κερδοφορία που πιστεύουμε ότι η τράπεζα πιθανώς αντιμετωπίζει τώρα".

Ευρείες ανησυχίες

Οι επενδυτές ανησυχούν για την υγεία των περιφερειακών τραπεζών μετά την πτώχευση δύο τραπεζών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Αυτές οι δύο τράπεζες, καθώς και άλλες περιφερειακές τράπεζες, είχαν ένα κύμα αναλήψεων καταθέσεων, που επιταχύνθηκε στην εποχή της ψηφιακής τραπεζικής.
Πολλές από αυτές τις καταθέσεις κατέληξαν στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Citigroup.
Η First Republic, η οποία δίνει μάχη για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, έχει χάσει περίπου 70 δισ. δολάρια καταθέσεων από την αρχή του έτους, όταν αυτές ανέρχονταν σε 176,4 δισ. δολάρια, δήλωσε άτομο που έχει ενημερωθεί για το θέμα.
Τα στοιχεία για τις αναλήψεις αναφέρθηκαν νωρίτερα από την εφημερίδα Wall Street Journal.
Οι εκροές έχουν, ωστόσο, επιβραδυνθεί από τότε που η First Republic ανακοίνωσε την οικονομική βοήθεια ύψους 30 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές τράπεζες.
Όπως ανακοίνωσε η First Republic, η τράπεζα είναι "καλά τοποθετημένη" για να καλύψει οποιαδήποτε δραστηριότητα βραχυπρόθεσμων καταθέσεων.
Η Signature είχε χάσει 50 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, ή σχεδόν το 60% των χρημάτων στους λογαριασμούς της τράπεζας, από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τους αριθμούς που αποκαλύφθηκαν από την New York Community Bank, η οποία αποκτά σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της χρεοκοπημένης τράπεζας.
Οι καταθέσεις της Signature ανέρχονταν σε 88 δισ. δολάρια στο τέλος Δεκεμβρίου.
Η NYCB δήλωσε ότι η εκροή καταθέσεων από την Signature ήταν σημαντική, αλλά είχε "σταθεροποιηθεί" την τελευταία εβδομάδα.
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εγγυήθηκαν τις καταθέσεις της Signature μετά την κατάσχεσή της από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων.
Στην SVB, οι πελάτες απέσυραν 42 δισ. δολάρια, το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεών της, κατά την τελευταία ημέρα λειτουργίας της τράπεζας, υπογραμμίζοντας τον ταχύτερο χαρακτήρα ενός bank run όταν οι πελάτες μπορούν να τραβήξουν χρήματα ηλεκτρονικά.

Τράπεζες σε αναταραχή

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έχει κλονιστεί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS την τελευταία στιγμή.
Οι αμερικανικές αρχές προσπάθησαν επίσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να κατευνάσουν τους φόβους για την υγεία των περιφερειακών τραπεζών, λέγοντας ότι οι εκροές καταθέσεων έχουν επιβραδυνθεί.
Οι τιμές των μετοχών των περισσότερων περιφερειακών τραπεζών που δέχθηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα παρέμειναν αμετάβλητες ή υψηλότερες, αν και παραμένουν αρκετά κάτω από τα επίπεδα πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή.
Ο Camden Fine, σύμβουλος του τραπεζικού κλάδου και πρώην επικεφαλής της Independent Community Bankers of America, δήλωσε ότι παρά τις εκροές στις μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες, οι συνθήκες στις μικρότερες τράπεζες φαίνεται να σταθεροποιούνται.
"Έχω μιλήσει με δεκάδες διευθύνοντες συμβούλους κοινοτικών τραπεζών και είτε το πιστεύετε είτε όχι, σε κάθε περίπτωση είδαν εισροή καταθέσεων την τελευταία εβδομάδα", δήλωσε ο Fine, ο οποίος τείνει να εργάζεται με τράπεζες με ενεργητικό μικρότερο των 10 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης