Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από Fitch: Πληθωρισμός και Fed «βυθίζουν» τις ΗΠΑ σε ύφεση τύπου 1990, από την άνοιξη του 2023

Προειδοποίηση από Fitch: Πληθωρισμός και Fed «βυθίζουν» τις ΗΠΑ σε ύφεση τύπου 1990, από την άνοιξη του 2023
Η Fitch αναφέρει ότι η επόμενη ύφεση θα είναι πιθανότατα «σε γενικές γραμμές παρόμοια» με εκείνη που άρχισε τον Ιούλιο του 1990 και έληξε τον Μάρτιο του 1991

Προειδοποίηση για ύφεση στις ΗΠΑ παρόμοια με εκείνη του 1990 εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch τονίζοντας ότι «ο επίμονος πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed σε μέγεθος "jumbo" θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση τύπου 1990, αρχής γενομένης από την άνοιξη».
Όπως μεταδίδει το CNN αποκαλύπτοντας σχετική ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, η Fitch υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος και το επόμενο έτος, λόγω μιας από τις πιο επιθετικές -στην ιστορία- εκστρατείες καταπολέμησης του πληθωρισμού από τη Fed. Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται πλέον να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% το επόμενο έτος, από 1,5% που ήταν η πρόβλεψη του οίκου τον Ιούνιο.
Ο υψηλός πληθωρισμός θα «αποδειχθεί υπερβολικά μεγάλη αφαίμαξη» του εισοδήματος των νοικοκυριών το επόμενο έτος, επισημαίνει η Fitch, συρρικνώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες σε σημείο που να προκαλέσει ύφεση κατά το β' τρίμηνο του 2023.
Η ζοφερή πρόβλεψη έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο φόβο μεταξύ επενδυτών, οικονομολόγων και επιχειρηματιών ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης - μόλις 2,5 χρόνια μετά την τελευταία.
Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι η επόμενη ύφεση μπορεί να μην είναι σχεδόν τόσο καταστροφική όσο οι δύο τελευταίες μεγάλες. «Η ύφεση στις ΗΠΑ που αναμένουμε είναι αρκετά ήπια», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Fitch Ratings.

Σε θέση ισχύος, οι ΗΠΑ

Η Fitch επσιημαίνει ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο από μια θέση ισχύος - κυριός διότι οι καταναλωτές δεν είναι φορτωμένοι με αρκετά μεγάλο χρέος όπως στο παρελθόν.
«Τα οικονομικά των αμερικανικών νοικοκυριών είναι πιο ισχυρά τώρα από ό,τι το 2008, το τραπεζικό σύστημα είναι πιο υγιές και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις υπερδόμησης στην αγορά κατοικίας», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Fitch.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης βλέπει το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται από μόλις 3,5% σήμερα σε 5,2% το 2024. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αλλά όχι σχεδόν τόσων όσων χάθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων υφέσεων.

Η ύφεση του 1990

Η Fitch αναφέρει ότι η επόμενη ύφεση θα είναι πιθανότατα «σε γενικές γραμμές παρόμοια» με εκείνη που άρχισε τον Ιούλιο του 1990 και έληξε τον Μάρτιο του 1991.
Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες μεταξύ του σήμερα και των αρχών της δεκαετίας του 1990. Όπως και σήμερα, η ύφεση του 1990 σημειώθηκε αφού η Fed προσπάθησε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας ταχύτατα τα επιτόκια.
Ομοίως, της ύφεσης αυτής προηγήθηκε ένα πετρελαϊκό σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Τότε, ήταν η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ που ανέβασε τις τιμές της βενζίνης και της ενέργειας για τους Αμερικανούς.
Η σημερινή περίοδος υψηλών τιμών ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια σύγκρουση που επίσης αύξησε τις τιμές των τροφίμων.
Η ύφεση του 1990-1991 βοήθησε να καταστραφεί η πολιτική τύχη του τότε προέδρου George H.W. Bush.
Στην κούρσα του 1992 για τον Λευκό Οίκο, ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Bill Clinton κατηγόρησε τις πολιτικές του Bush για την ύφεση και ένας στρατηγικός σύμβουλος του Clinton επινόησε τη φράση "It's the economy, stupid", υπογραμμίζοντας τη σημασία του θέματος αυτού για τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης