Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πάρτι στα funds της Wall λόγω της «αντεπίθεσης» του OPEC στη Fed - Μπαίνει «φρένο» στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Πάρτι στα funds της Wall λόγω της «αντεπίθεσης» του OPEC στη Fed - Μπαίνει «φρένο» στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων
Ο ΟΠΕΚ ελέγχει την τιμή του πετρελαίου και το πετρέλαιο είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου, όχι η Fed.
Σχετικά Άρθρα

Η Federal Reserve επιδιώκει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Το πρόβλημα είναι ότι αφού τύπωσε μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν είναι καλά εξοπλισμένη για να επιτύχει το στόχο της.
Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή όλα αυτά τα μετρητά πρέπει να πάνε κάπου και εν μέρει επειδή η εντολή της δεν επεκτείνεται στη διασφάλιση της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.
Κι όμως ο πραγματικά «κακός» πληθωρισμός είναι εκείνος που προκαλείται από τις αυξημένες τιμές ενέργειας, που στη συνέχεια αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς όλων των άλλων αγαθών.
Προφανώς γι' αυτό η Fed, αν και επέμενε να αγνοεί τον πληθωρισμό για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ένιωσε ότι έπρεπε κάτι να κάνει.
Το πρόβλημα είναι ότι ο μόνος τρόπος μείωσης της τιμής του πετρελαίου είναι είτε να αυξηθεί η παραγωγή είτε να μειωθεί η κατανάλωση.
Είναι δύσκολο να αυξήσεις την παραγωγή υδρογονανθράκων όταν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ παρεμβαίνουν επιθετικά για να διασφαλίσουν ότι θα συρρικνωθεί ή ότι θα υπάρξουν εμπόδια στη χρηματοδότησή της.
Προφανώς κανείς δεν θέλει να επενδύσει όταν υπάρχουν συνεχείς απειλές για φόρους επί των συγκυριακών κερδών, φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, απαλλοτριώσεις και πλαφόν.
Δεδομένου ότι η απλή λύση έχει καταστεί αδύνατη, η Fed αναγκάστηκε να εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Το σχέδιο μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας της Fed

Πώς μειώνεις την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου.
Δημιουργώντας μια παγκόσμια ύφεση.
Έτσι, μετά από 10 χρόνια, κατά τα οποία μας μίλαγαν για μια «οικονομία χωρίς αποκλεισμούς» και για το «πώς θα κλείσει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων», η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, προκειμένου να σαρώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των φτωχών της παγκόσμιας κοινότητας, με την ελπίδα ότι θα καταναλώσουν λιγότερο πετρέλαιο.
Το τελευταίο εξάμηνο, αυτό το σχέδιο εκτυλίχθηκε με το συνηθισμένο κρεσέντο των πολλών μικρών κλυδωνισμών, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη τείνει να σταματήσει και οι οικονομικοί παίκτες που βαρύνονραι με υπερβολική μόχλευση να καταλήγουν στη λάθος πλευρά της υποτίμησης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η Fed βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για τη δημιουργία μιας οικονομικής κρίσης που θα μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας - με τραγικές συνέπειες.

Το Blitzkrieg του ΟΠΕΚ

Φυσικά, οι περισσότεροι πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θέλουν τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, μόνο και μόνο για να συμεχίσουν οι αμερικανοί το καταναλωτικό όργιο τους.
Σε κάποια μέρη του κόσμου μάλιστα οι πολίτες οφείλουν το τρέχον βιοτικό τους επίπεδο στην αύξηση των τιμών ενέργειας.
Έτσι αφού είδαν τον Αμερικανό προεδρο Joe Biden να ρευστοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ για να ρίξει τις τιμές, αφού είδαν και τη Fed να στοχεύει άμεσα το βιοτικό επίπεδο το δικό τους και των πελατών του, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση.
Τον περασμένο μήνα, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα.
Η προειδοποίησή τους δεν εισακούστηκε.
Έτσι τώρα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα Blitzkrieg, ανάλογο της Fed, ανακοινώνοντας την περικοπή της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το μήνυμα του OPEC είναι σαφές.
Η Fed μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προκειμένου να θέσει υπό έλεχο τον πληθωρισμό, ρίχνοντας και τις τιμές του πετρελαίου.
Αλλά ο ΟΠΕΚ έχει πολύ μεγαλύτερο ραβδί και θα μειώσει την παραγωγή του ακόμη πιο γρήγορα.

Ο ΟΠΕΚ «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου ψηλά

Στην πραγματικότητα, ο ΟΠΕΚ δηλώνει έτσι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» εάν η Fed συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο.
Ο ΟΠΕΚ τράβηξε μια γραμμή κάτω από την τιμή του πετρελαίου και δηλώνει στη Fed ότι χάνει το χρόνο της.
Ο ΟΠΕΚ ελέγχει την τιμή του πετρελαίου και το πετρέλαιο είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου, όχι η Fed.
Το πρωί της Δευτέρας, 3/10, η αγορά άκουσε αυτό το μήνυμα δυνατά και καθαρά.
Η Fed είναι παγιδευμένη, η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και η Fed δεν είναι σε θέση να τη συγκρατήσει.
Τι θα κάνει λοιπόν;
Θα συνεχίσει την προσπάθεια που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και θα τινάξει στον αέρα τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εάν το πετρέλαιο δεν λυγίζει σύμφωνα με τη δική της βούληση;
Η Fed τείνει να είναι η τελευταία που συνειδητοποιεί οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά και τις αγορές, επομένως πιθανότατα να μην έχει αντιληφθεί τι της δήλωσε ο ΟΠΕΚ, με τις αποφάσεις του για μεγάλη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. 
Ωστόσο, το χρηματιστήριο το κατάλαβε αμέσως κι έδωσε αμέσως ένα από τα μεγαλύτερα διήμερα ράλι εδώ και χρόνια.
Πλησιάζουμε την Παύση.

Πλησιάζει η ώρα που η Fed θα σταματήσει την επιθετική αύξηση επιτοκίων

Ίσως η Fed χρειαστεί να κάνει κάποια ζημιά για να μπορέσει στη συνέχεια να κηρύξει τη νίκη της και να μειώσει τα επιτόκια, αλλά η παύση είναι κοντά.
Ακόμη κι αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί πολύ, η Fed σε λίγο θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Η αντεπίθεση του ΟΠΕΚ άλλαξε τη βασική συνθήκη και η Fed είναι τώρα σε μειονεκτική θέση.
Αν δεν μπορείς να κερδίσεις σε μια μάχη, γιατί να προσπαθείς;
Ειδικά αν πρόκειται να γεμίσεις με θύματα όλες τις αγορές.
Βεβαίως θεωρητικά η Fed μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση ώστε να μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση πετρελαίου και να πέσει ξανά η τιμή.
Αλλά ο ΟΠΕΚ της έχει ήδη δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ψηλά.
Πιστεύει κανείς ότι η Fed θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της παγκόσμιας οικονομίας, από τη στιγμή που πλέον γνωρίζει ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα να συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης