Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η αλήθεια... με νούμερα πίσω από την απόφαση του OPEC και την περικοπή 2 εκατ. βαρελιών στην παραγωγή πετρελαίου

Goldman Sachs: Η αλήθεια... με νούμερα πίσω από την απόφαση του OPEC και την περικοπή 2 εκατ. βαρελιών στην παραγωγή πετρελαίου
Όπως γράφει ο Damien Courvalin της Goldman Sachs, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει υποπαραγωγή κατά περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα σε σχέση με τις τρέχουσες ποσοστώσεις της, θα πρέπει να εξαιρεθεί για να αθροιστεί μια μείωση των 2 εκατομμυρίων/ ημερησίως 
Σχετικά Άρθρα

Επιφανειακά, η απόφαση του OPEC+ περί περικοπής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου ακούγεται πολύ μεγάλη, αλλά για να καταλάβει κανείς τον πραγματικό αντίκτυπο της «μεικτής» μείωσης θα πρέπει να συμψηφίσει τις χώρες που ήδη παράγουν πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους.
Όπως γράφει ο Damien Courvalin της Goldman Sachs, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει υποπαραγωγή κατά περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα σε σχέση με τις τρέχουσες ποσοστώσεις της, θα πρέπει να εξαιρεθεί για να αθροιστεί μια μείωση των 2 εκατομμυρίων.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι απίθανο να επιτρέψει μια ποσόστωση πολύ κάτω από την ικανότητά της. 
Εν τω μεταξύ, οι άλλες χώρες της προαναφερθείσας λίστας δεν έχουν εμφανίσει το επίπεδο διάβρωσης της παραγωγικής ικανότητας που παρατηρείται σε μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OPEC+)
Από αυτήν την εναλλακτική σκοπιά, η Goldman θεωρεί ότι μια τέτοια προσαρμογή βάσης θα φτάσει περίπου σε μειώσεις στα 1,5 εκατ./ βαρέλια μόνο (ακόμη και χωρίς μια επανασύνδεση με τη Ρωσία). 
Ως εκ τούτου, η επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι η περικοπή του OPEC+ 
κατά 2 εκατ. βαρέλια ημέρα θα εφαρμοστεί μόνο ως μια σταδιακή περικοπή ποσόστωσης κατά 0,5 εκατ./ βαρέλια επιπλέον μιας τέτοιας αλλαγής βάσης.
Καθαρά, αυτό αντιστοιχεί μόνο σε μια πραγματική περικοπή 400-600χιλ. βαρελίων/ ημέρα έναντι των αναμενόμενων προσδοκιών της Goldman Νοεμβρίου/22-22-23 Δεκεμβρίου από τα υπόλοιπα της τράπεζας στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 αντίστοιχα. 

Ο γκουρού των εμπορευμάτων του Bloomberg, Julian Lee, με τον αρχικό του υπολογισμό για το πώς θα φαίνονται οι νέοι στόχοι για τα βασικά μέλη του Opec+ (σε χιλιάδες βαρέλια την ημέρα):

  • Σαουδική Αραβία και Ρωσία: 10.481 από 11.004
  • ΗΑΕ: 3.028 από 3.179
  • Κουβέιτ: 2.544 από 2.811
  • Ιράκ: 4.430 από 4.651
  • OPEC-10: 25.421 από 26.689
  • OPEC+: 41.856 από 43.856
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης