Τελευταία Νέα
Διεθνή

OPEC: Ιστορική μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα - Κομπάρσος ο Biden, πέρασε η πρόταση Ρωσίας - Σ. Αραβίας

OPEC: Ιστορική μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα - Κομπάρσος ο Biden, πέρασε η πρόταση Ρωσίας - Σ. Αραβίας
Η κίνηση πιθανότατα θα πυροδοτήσει αντίμετρα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης απελευθέρωσης πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου της χώρας, ανέφεραν οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Σε μια ιστορική περικοπή παραγωγής πετρελαίου προέβησαν τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OPEC+) καθώς φαίνεται πως κατέληξαν σε μια συμφωνία για σημαντική μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε το Reuters.
Η εν λόγω μείωση είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο OPEC+ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Η αντίδραση στις αγορές

Μετά τις πληροφορίες οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι.
Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, κερδίζουν 0,93% ή 84 σεντ στα 92.67 δολάρια ανά βαρέλι (16.10 μμ ώρα Ελλάδος).
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Νοεμβρίου, ενισχύονται 0,76% ή 69 σεντ στα 87.17 δολάρια ανά βαρέλι.

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον OPEC+

Οι ΗΠΑ πρέπει να εξαρτώνται λιγότερο από τον OPEC+ και τους ξένους παραγωγούς πετρελαίου, ήταν η πρώτη τοποθέτηση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, John Kirby.
Ο Kirby είπε επίσης στο Fox News ότι οι περικοπές σήμαιναν ότι ο OPEC+ «προσάρμοζε (τους) αριθμούς λίγο κάτω» μετά την αύξηση της παραγωγής το καλοκαίρι.
«Ο OPEC+ είπε στον κόσμο ότι παράγει τρεισήμισι εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από αυτά που δηλώνει στην πραγματικότητα.
Επομένως, κατά κάποιο τρόπο αυτή η ανακοινωθείσα μείωση πραγματικά τους φέρνει ξανά σε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με την πραγματική παραγωγή» έσπευσε να συμπληρώσει.
2022-10-05_06-07-00.jpg


2022-10-04_08-07-29_2.jpg

2022-10-04_08-06-03_0.jpg

Το παρασκήνιο 


Οι Σαουδική Αραβία και  Ρωσία πιέζαν για μειώσεις 1-2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα ή περισσότερο – οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν σταδιακά σε διάστημα αρκετών μηνών.
Η κίνηση πιθανότατα θα πυροδοτήσει αντίμετρα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης απελευθέρωσης πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου της χώρας, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Αυτή δεν είναι η Σαουδική Αραβία του παρελθόντος και οι ΗΠΑ ίσως ήταν λίγο αργές ή απρόθυμες να αναγνωρίσουν τον ρόλο της σε θέματα ενέργειας», δήλωσε ο Raad Alkadiri, αναλυτής του Eurasia Group.
Tα μέλη του OPEC θέλουν υψηλότερες τιμές και, όπως έχουν δηλώσει, πρόκειται να τις επιδιώξουν, ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αντίδραση από τις ΗΠΑ»
Η συνεδρίαση των μελών του OPEC και άλλων παραγωγών συνεκλήθη βεβιασμένα στα κεντρικά γραφεία του καρτέλ στη Βιέννη, με τους υπουργούς να σπεύδουν στην αυστριακή πρωτεύουσα για αυτό που οι αναλυτές χαρακτήρισαν «πιο σημαντική συγκέντρωση εδώ και χρόνια».
Ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος της Ρωσίας, Alexander Novak, αναμένονταν να παρευρεθεί υποστηρίζοντας τη σημαντική μείωση της παραγωγής, με το πετρέλαιο να τυγχάνει διαπραγμάτευσης με μεγάλο discount καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν μειώσει τη ζήτηση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι περικοπές θα γίνουν από την υπάρχουσα παραγωγή και όχι από τα επίπεδα ποσοστώσεων που ορισμένες χώρες μέλη του ΟPEC+ δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και υποεπένδυσης.

Ο Biden δεν εισακούσθη.... 

Η πιθανή περικοπή έρχεται παρά το επιθετικό λόμπι από την κυβέρνηση Biden για να συνεχίσει η κοινοπραξία την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα ή υψηλότερα — που σημειώνεται από την επίσκεψη του Biden στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο.
Ο Biden νωρίτερα στην κυβέρνησή του είχε δεσμευτεί να κάνει τη Σαουδική Αραβία διεθνή παρία, αλλά επαναδραστηριοποιήθηκε προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να περιορίσει τις αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου...
Ωστόσο, ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η απόφαση του OPEC Plus στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δεν είναι απολύτως σαφής. 
Η κοινοπραξία απέτυχε ήδη να επιτύχει τους προηγούμενους στόχους παραγωγής της, με πολλά από τα μέλη της να μην μπορούν να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.
Όταν ρωτήθηκε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος για το εάν η αναμενόμενη απόφαση του OPEC Plus να μειώσει την παραγωγή απέδειξε ότι η επίθεση γοητείας του Biden στη Σαουδική Αραβία δεν άξιζε το πλήγμα στην ηθική υπόσταση της Ουάσιγκτον, εκείνος απάντησε ότι το ταξίδι Μπάιντεν άξιζε τον κόπο.
«Η τιμή ήταν στα 117 δολάρια και η βενζίνη 5,03 δολάρια», είπε ο αξιωματούχος. «Τώρα είναι 30 δολάρια χαμηλότερα για το πετρέλαιο και 1,30 δολάρια χαμηλότερα για τη βενζίνη» σύμφωνα με την Washington Post.

Goldman Sachs: Η αλήθεια... με νούμερα πίσω από την απόφαση του OPEC

Επιφανειακά, η απόφαση του OPEC+ περί περικοπής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου ακούγεται πολύ μεγάλη, αλλά για να καταλάβει κανείς τον πραγματικό αντίκτυπο της «μεικτής» μείωσης θα πρέπει να συμψηφίσει τις χώρες που ήδη παράγουν πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τους.
Όπως γράφει ο Damien Courvalin της Goldman Sachs, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει υποπαραγωγή κατά περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα σε σχέση με τις τρέχουσες ποσοστώσεις της, θα πρέπει να εξαιρεθεί για να αθροιστεί μια μείωση των 2 εκατομμυρίων.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι απίθανο να επιτρέψει μια ποσόστωση πολύ κάτω από την ικανότητά της. 
Εν τω μεταξύ, οι άλλες χώρες της προαναφερθείσας λίστας δεν έχουν εμφανίσει το επίπεδο διάβρωσης της παραγωγικής ικανότητας που παρατηρείται σε μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OPEC+)
Από αυτήν την εναλλακτική σκοπιά, η Goldman θεωρεί ότι μια τέτοια προσαρμογή βάσης θα φτάσει περίπου σε μειώσεις στα 1,5 εκατ./ βαρέλια μόνο (ακόμη και χωρίς μια επανασύνδεση με τη Ρωσία). 
Ως εκ τούτου, η επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι η περικοπή του OPEC+ κατά 2 εκατ. βαρέλια ημέρα θα εφαρμοστεί μόνο ως μια σταδιακή περικοπή ποσόστωσης κατά 0,5 εκατ./ βαρέλια επιπλέον μιας τέτοιας αλλαγής βάσης.
Καθαρά, αυτό αντιστοιχεί μόνο σε μια πραγματική περικοπή 400-600χιλ. βαρελίων/ ημέρα έναντι των αναμενόμενων προσδοκιών της Goldman Νοεμβρίου/22-22-23 Δεκεμβρίου από τα υπόλοιπα της τράπεζας στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 αντίστοιχα. 

Ο γκουρού των εμπορευμάτων του Bloomberg, Julian Lee, με τον αρχικό του υπολογισμό για το πώς θα φαίνονται οι νέοι στόχοι για τα βασικά μέλη του Opec+ (σε χιλιάδες βαρέλια την ημέρα):

  • Σαουδική Αραβία και Ρωσία: 10.481 από 11.004
  • ΗΑΕ: 3.028 από 3.179
  • Κουβέιτ: 2.544 από 2.811
  • Ιράκ: 4.430 από 4.651
  • OPEC-10: 25.421 από 26.689
  • OPEC+: 41.856 από 43.856

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης