Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τρόφιμα, ενέργεια και άλλα αγαθά, χρησιμοποιούνται σαν όπλα - Μια παγκόσμια σκακιέρα κινδύνου

Rabobank: Τρόφιμα, ενέργεια και άλλα αγαθά, χρησιμοποιούνται σαν όπλα - Μια παγκόσμια σκακιέρα κινδύνου
Mετά την αποτυχία του μεγάλου παιχνιδιού του «παγκόσμιου εμπορίου», ο κόσμος εισέρχεται στο νέο μεγάλο παιχνίδι του «κινδύνoυ».
Σχετικά Άρθρα

Είναι καιρός να μιλήσουμε για κίνδυνο, και με τον όρο αυτό να μην παραπέμψουμε στις αγορές, στην πτώση των δυτικών χρηματιστηρίων, στην είσοδο του Nasdaq σε bear market, την κατάρρευση των κινέζικων μετοχών, στην πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 35% από το πρόσφατο υψηλό τους και στην αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Rabobank.
Είναι καιρός να μιλήσουμε για κίνδυνο, με την έννοια της οπτικής αναλογίας στην οποία θα μπορούσε να καταλήξει η γεωοικονομία, μετά την αποτυχία του μεγάλου παιχνιδιού του «παγκόσμιου εμπορίου» συνεχίζει και εξηγεί:
Η χτεσινή συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Ρώμη δεν πήγε καλά.
Ακόμη χειρότερα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είπαν στους συμμάχους ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα πυραύλους εδάφους-αέρος, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα επιμελητείας και εξοπλισμούς πληροφοριών – και ότι η Κίνα απάντησε θετικά.
Φυσικά, οι επιπτώσεις είναι τεράστιες – ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Κίνα αν παράσχει πολεμικούς εξοπλισμούς στη Ρωσία και το State Department λέει «θα διασφαλίσουμε ότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει αν προσπαθήσει να σώσει τη Ρωσία».
Ένας αναλυτής με έδρα το DC έγραψε επίσης στο Twitter: «Η άποψη της Ουάσιγκτον είναι ομόφωνη:
τυχόν απόφαση της Κίνας να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία θα αποτελούσε προδοσία της δέσμευσής της να ενεργεί ως υπεύθυνη μεγάλη δύναμη και θα έβλαπτε σοβαρά και αμετάκλητα ό,τι έχει απομείνει από τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα θα υποστεί το ίδιο άνευ προηγουμένου οικονομικό και πολιτικό κόστος που πληρώνει τώρα η Ρωσία ως κράτος παρίας.
Μεγάλο μέρος της εύνοιας που είχε το Πεκίνο στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια θα χανόταν σε μια νύχτα».

Η Κίνα ως η επόμενη Ρωσία

Αυτά είναι τα στοιχήματα σε αυτό το παιχνίδι του «ρίσκου» – η Κίνα ως η επόμενη Ρωσία.
Και όμως, όπως προκύπτει από συνομιλίες με ανθρώπους των αγορών στην Ασία, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί αναλυτές στους οποίους δεν επιτρέπεται να αναφέρουν καν τη λέξη «πόλεμος» και να τη συνδέσουν με την Ουκρανία ή τη Ρωσία ή να υπαινιχθούν όσα γίνονται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως εκτός κι αν μιλάνε αορίστως περί «γεωπολιτικής».
Για αυτούς, στο παιχνίδι του ρίσκου, κατακτάμε εδάφη για να αυξήσουμε τους πόρους μας και την παγκόσμια ισχύ μας.
Αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, αν και ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Michael Kofman επισημαίνει ότι η Ρωσία φαίνεται ολοένα και περισσότερο αποφασισμένη να καταστρέψει οικονομικά την Ουκρανία, με ανελέητους βομβαρδισμούς, ως μέρος ενός σχεδίου «αποστρατιωτικοποίησης».
Αν αυτό ισχύει, μοιάζει σαν επανάληψη του σχεδίου Morgenthau μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ήθελε να μετατρέψει τη Γερμανία σε έθνος αγροτών.
Και στον πραγματικό κόσμο μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πόρους για να «αιχμαλωτίσετε» εδάφη οικονομικά και πολιτικά.

Τα τρόφιμα χρησιμοποιούναι σαν όπλα

Σε ότι αφορά τα τρόφιμα, χθες η Αργεντινή απαγόρευσε τις εξαγωγές σόγιας και σογιέλαιου.
Ο αγροτικός γίγαντας Bayer ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς «οι προμήθειες καλλιεργειών εξαρτώνται από την ειρήνη».
Η Ρωσία δήλωσε ότι ενδέχεται να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και σίκαλης έως τις 30 Ιουνίου, με εξαιρέσεις τις φιλικές της χώρες, και το ίδιο θα κάνει σε ότι αφορά τις εξαγωγές λιπασμάτων της ίδιας και της Λευκορωσίας.
Με δυο λόγια τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται σαν όπλα.

Η ενέργεια χρησιμοποιείται σαν όπλο

Στην ενέργεια, κανείς δεν πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα παραμείνουν χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλο που κατρακύλησαν χθες.
Η Ινδία προτείνει εμπόριο με τη Ρωσία σε ρουπίες για να αγοράσει το πετρέλαιο της με έκπτωση.
Πολλές φωνές λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ηγεμονικού ρόλου του αμερικανικού δολαρίου στο παγκόσμιο στερέωμα.
Αυτοί όμως κοιτάζουν το μέγεθος των χωρών στον χάρτη και όχι ότι το εμπόριο Ρωσίας-Ινδίας αντιπροσωπεύει ποσό μόλις 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ναι, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τα όπλα είναι βασικές κατηγορίες κινδύνου πλέον όλα αυτά οφείλονται σε ένα γεωπολιτικό λάθος του Λευκού Οίκου.
Για αυτό, οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα πίσω και αποφάσισαν να συνομιλήσουν επίσημα με τη Βενεζουέλα για να πάρουν το πετρέλαιο της – αλλά να που οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας είναι πρόθυμες να κλείσουν swap πετρελαίου μαζί της.
Οι ΗΠΑ επίσης λένε ότι η πυρηνική συμφωνία του Ιράν βρίσκεται σε αδιέξοδο και αναζητούν «διπλωματικές εναλλακτικές» για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα – ενώ η Σαουδική Αραβία προσκαλεί τον Xi Jinping σε επίσημη επίσκεψη τον Μάιο, δείχνοντας ότι κι αυτά έχει διπλωματικές εναλλακτικές.
Η ενέργεια χρησιμοποιείται ως όπλο.

Τα βιομηχανικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σαν όπλα

Σε ότι αφορά τα βιομηχανικά προϊόντα, η Κίνα επέβαλε lockdown στο Shenzhen, και άλλες επαρχίες φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν την τύχη του.
Η Foxconn έχει ήδη σταματήσει την παραγωγή βασικών τεχνολογικών αγαθών.
'Ετσι, το προβλημα των ελλείψεων λόγω Covid επιστρέφει – και τα στοιχεία του Χονγκ Κονγκ δείχνουν πόσο ο αχαλίνωτος αποδεικνύεται ο covid έναντι των κινεζικών εμβολίων.
Ορισμένοι αναρωτιούνται αν άραγε αυτό αποτελεί κι ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ – αν διακοπεί η παροχή κινέζικων προϊόντων τεχνολογίας, μαζί με την κατάρρευση των κινεζικών μετοχών τεχνολογίας που ήδη είδαμε θα διακοπεί και η προσφορά κινέζικων προϊόντων προς τη Δύση θα διακοπεί.
Πρόκειται για την ίδια απειλή που έρχεται από τη Ρωσία.

Τα εμπορεύματα χρησιμοποιούνται σαν όπλο

Στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Ουκρανία πιέζει για την αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από τα παγκόσμια λιμάνια.
Πολλοί αερομεταφορείς δεν πάνε πλέον στη Ρωσία ούτε θα ξεφορτώσουν ρωσικά φορτία.
Τα ξένα πλοία ενδέχεται να μην γίνονται δεκτά στα ρωσικά λιμάνια.
Το Βλαδιβοστόκ δεν εξυπηρετείται πλέον από διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, είναι προσβάσιμο μόνο με τρένο ή αυτοκίνητο και σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να λείπουν τα εισαγόμενα ανταλλακτικά
Δυτικές και Ιαπωνικές και Νοτιοκορεατικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν από/προς την Ευρώπη προς προορισμούς της Άπω Ανατολής δεν μπορούν πλέον να πετάξουν πάνω από τη Ρωσία, αυξάνοντας κατά μερικές ώρες το χρόνο του ταξιδιού και προσθέτοντας κόστος:
Για την πτήση Παρίσι - Πεκίνο μπορεί τώρα να χρειαστούν έως και 6,5 ώρες επιπλέον!
Ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν και η Κίνα έκλεινε τον εναέριο χώρο της!

Τα χρηματοοικονομικά χρησιμοποιούνται ως όπλο. Και οι θάλασσες;

Στον τομέα των χρηματοοικονομικών, η Δύση διέβη τον Ρουβίκωνα, οικειοποιούμενη τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας και δίνοντας τα στην Ουκρανία.
Στη Ρωσία, το CNBC ανέφερε στο Twitter δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλήρες εμπορικό εμπάργκο και αποκλεισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις διεθνείς πλωτές οδούς(!) - κάτι που απαιτεί να βγει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις θάλασσες και να φυλάει μην περάσουν ρωσικά πλοία κι αν αυτό γίνει να εκληφθεί ως πράξη πολέμου από τη Ρωσία!
Κι έχουμε επίσης τις απαγορεύσεις των εξαγωγών νικελίου, ουρανίου και τιτανίου – και το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να ανοίγει επιτρέποντας ως μέγιστη ημερήσια διακύμανση 15% στις τιμές των μετάλλων.
Η ιδέα του αποκλεισμού της πρόσβασης στους θαλάσσιους δρόμους αξίζει να τη θυμόμαστε – και η Κίνα σίγουρα θα τη θυμάται, δεδομένου ότι βασίζεται στη θάλασσα τόσο για τις εισαγωγές τροφίμων και ενέργειας που κάνει όσο και για τις εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης