Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα οδηγεί τους Τούρκους στα κρυπτονομίσματα

Scope Ratings: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα οδηγεί τους Τούρκους στα κρυπτονομίσματα
Ο συνωστισμός των Τούρκων στα ανταλλακτήρια αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη λίρα
Σχετικά Άρθρα

Στα κρυπτονομίσματα οδηγεί τους Τούρκους η η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ειδικότερα, σε χαμηλά ιστορικά κατρακύλησε η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan για περαιτέρω περιστολή του βασικού επιτοκίου με σκοπό… την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη Scope Ratings, η «βουτιά» ήταν τέτοια, που η λίρα έφτασε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου (8,8 λίρες ανά δολάριο).
«Η δομική υποτίμηση, που αντιστοιχεί σε πτώση 17% σε ετήσια βάση έναντι του δολαρίου από το 2015, και η αυξημένη κρατική παρέμβαση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής έχουν επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στο νόμισμα» λέει ο γερμανικός οίκος, προσθέτοντας:
«Ο συνωστισμός των Τούρκων στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη λίρα και ότι ο πληθωρισμός θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών μακροπρόθεσμα».
Eπίσης, οποιαδήποτε χαλάρωση του σημαντικού θετικού πραγματικού επιτοκίου αναφοράς της Τουρκίας (1,6%) θα μπορούσε να έχει τα εξής αποτελέσματα: μια οικονομία ευάλωτη στις εκροές κεφαλαίων, υψηλότερος πληθωρισμός και υποτίμηση λίρας.
Ωστόσο, η απομάκρυνση ενός τρίτου ανώτερου μέλους της ισχυρής Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan υπογραμμίζει την ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική παρέμβαση στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.
Λόγω της αυστηρής κριτικής για κακοδιαχείριση, ο Πρόεδρος Erdogan επιδιώκει να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας. Δυστυχώς, στο παρελθόν, η πολιτική του επικεντρωνόταν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.
Σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% το α’ τρίμηνο, υποστηριζόμενο από την αύξηση του δανεισμού τον Απρίλιο.
Πάντως, όπως λέει η Scope Ratings, η τουρκική κυβέρνηση είναι απίθανο να αλλάξει.
Αν ο Erdogan δεν μπορέσει να δημιουργήσει υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση για να αντιστρέψει τη φθίνουσα δημοτικότητά του, απλώς θα καταπιέσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, εντείνοντας τους οικονομικούς και θεσμικούς κινδύνους πριν από τις εκλογές του 2023.
Εν μέρει, η απώλεια των επίσημων αποθεματικών αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (-5% του ΑΕΠ έτος έως τον Μάρτιο του 2021, από πλεόνασμα 1,7% έως τον Αύγουστο 2019 – σε επίπεδο έτους).
«Είναι δύσκολο να δούμε πώς η διαρθρωτική επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών θα μπορούσε να αντιστραφεί με τον Erdogan» καταλήγει η Scope Ratings και επιφυλάσσεται για τις επόμενες αξιολογήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης