Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σημείο «κλειδί» για ανάπτυξη και μείωση χρέους το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Moody’s: Σημείο «κλειδί» για ανάπτυξη και μείωση χρέους το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα
Moody’s: Σημείο «κλειδί» για ανάπτυξη και μείωση χρέους το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα - Σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Την εκτίμηση πως Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των επιχορηγήσεων και των δανείων που προορίζονται για την στήριξη της οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρει σε report του με τίτλο «EU recovery funds will lift investment in southern Europe but long-term gains are less certain» ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σύμφωνα με την Moody’s τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνάρτηση με την τακτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα αντιστρέψουν χρόνια υποεπενδύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
moodys_4.JPG
Ωστόσο, κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στην παραγωγικότητα εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που είναι λιγότερο βέβαιο, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Η Moody’s εκτιμάει πως θα υπάρξει μια ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε αυτές τις χώρες ύψους 1,9% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2021-27.
Η Ελλάδα (+2,5%) θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την Πορτογαλία (+1,9%), την Ισπανία (+1,8%) και την Ιταλία (+1,6%).
moodys_3_1.JPG
Αυτό θα διπλασίαζε ουσιαστικά τις δημόσιες επενδύσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια μετά από μια δεκαετία χαμηλών επενδύσεων μετά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Υποθέτοντας πως Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα χρησιμοποιήσουν πλήρως τη χρηματοδότηση της ΕΕ, η Moody’s εκτιμάει ότι η ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μέσο όρο το διάστημα 2021-2027 θα κινηθεί στην περιοχή του 0,7%, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει.
moodys_4_1.JPG
Όπως εκτιμά οίκος, η πλήρης απορρόφηση των επιχορηγήσεων του Ταμείου θα ωθήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% ετησίως την επόμενη επταετία.
Η υψηλότερη ανάπτυξη, η σχετική αύξηση των κρατικών εσόδων και η χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης θα οδηγήσουν επίσης σε μείωση των δεικτών δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 8,2% συνολικά έως το 2027 σε μέσο όρο, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει και σε αυτό το μέτωπο με μείωση του χρέους/ΑΠΕ κατά 14,5% στην επταετία.
moodys_5.JPG
Όπως επισημαίνει η Moody’s, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία θα πρέπει να απορροφήσουν αυτήν τη χρηματοδότηση γρήγορα για να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κεφαλαίων στην ανάπτυξη.
Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε καλύτερη θέση, δεδομένου ότι έχουν ισχυρότερα ποσοστά απορρόφησης ιστορικά, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν πιο σημαντικά εμπόδια.
moodys_6.JPG
Οι εκταμιεύσεις των πόρων της ΕΕ συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μέτωπο, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, όπως περιγράφεται από την Κομισιόν.
moodys_7.JPG

Εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα και τη δυναμική ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Moody’s.
moodys1.JPG


moodys_8.JPG

Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από τον οίκο Moody’s στις 21 Μαΐου

Σημειώνεται πως το report της Moody’s έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις 21 Μάιου 2021 όπου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης