Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Άνευ προηγουμένου το πλήγμα του κορωνοϊού στους μισθούς - Αρνητικές οι προοπτικές σε Ελλάδα, Ιταλία

Oxford Economics: Άνευ προηγουμένου το πλήγμα του κορωνοϊού στους μισθούς - Αρνητικές οι προοπτικές σε Ελλάδα, Ιταλία

Η Oxford Economics αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται αργά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ-πανδημικά επίπεδα

Άνευ προηγουμένου ήταν το πλήγμα της κρίσης του κορωνοϊού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Oxford Economics, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι αν και προβλέπεται ανάκαμψη από το τέλος του 2021, στην Ελλάδα και στην Ιταλία οι προοπτικές είναι αρνητικές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Oxford Economics, οι μισθοί της ευρωζώνης θα αυξηθούν απότομα αυτό το έτος και το επόμενο, αλλά αυτό αντανακλά κυρίως την ανάκαμψη μετά τη βαθιά πτώση του 2020.
Οι υποκείμενες τάσεις θα παραμείνουν συγκρατημένες, δεδομένης της χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και των αδύναμων εταιρικών κερδών.
ox1.JPG

Άνευ προηγουμένου το πλήγμα στους μισθούς

Η τρέχουσα κρίση και η επίδρασή της στους μισθούς είναι άνευ προηγουμένου.
Οι δείκτες αμοιβών έχουν αλλάξει λόγω της φύσης της κρίσης και της δημοσιονομικής απόκρισης, που σημαίνει ότι οι μισθοί υπό διαπραγμάτευση παρέχουν τώρα έναν καλύτερο δείκτη.
Μάλιστα, η εικόνα είναι ότι οι ρυθμοί αύξησης των μισθών έχουν επιβραδυνθεί στα χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στα μέσα του 2010 μετά τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση.
Επίσης, η αύξηση της ανεργίας, οι υπό αναστολή εργαζόμενοι και η μείωση των ποσοστών συμμετοχής έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
Μάλιστα, η Oxford Economics αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται αργά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ-πανδημικά επίπεδα.
ox2.JPG

Δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης των μισθών

Σύμφωνα με την Oxford Economics οι επιχειρήσεις είδαν τα περιθώρια λειτουργίας τους να μειώνονται το 2020, και παρά την όποια ανάκαμψη, το ακαθάριστο λειτουργικό τους πλεόνασμα παραμένει σε ύφεση, χωρίς να υπάρχει χώρος για αύξηση των μισθών.
Οι εταιρείες θα αγωνιστούν επίσης να αυξήσουν τις τιμές κατά τη διάρκεια αυτής της επισφαλούς περιόδου, και παρά τη σύντομη αύξηση του πληθωρισμού, δεν αναμένονται αυξήσεις των τιμών.
Παρά αυτά τα εμπόδια, η Oxford Economics πιστεύει ότι η οικονομική ανάκαμψη και η ομαλοποίηση στις αγορές εργασίας θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των μισθών.
Το μοντέλο της καμπύλης Philips δείχνει το περιθώριο αύξησης των μισθών, δεδομένης της αντιστροφής της τάσης στην ανεργία, της σταθερής αύξησης της παραγωγικότητας και των προσωρινά υψηλότερων προσδοκιών πληθωρισμού.
Αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την κατανάλωση και, σε μικρότερο βαθμό, τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
ox3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης